Gospodarka » Przemysł

Pracownicy SEGRO ramię w ramię w „Day of Giving”

24 czerwca firma SEGRO zorganizowała „Day of Giving”. Celem inicjatywy jest wsparcie lokalnych inicjatyw społecznych oraz organizacji charytatywnych w miejscach, gdzie deweloper prowadzi swoją działalność. Akcja miała zasięg międzynarodowy i mogło w niej uczestniczyć prawie 300 pracowników firmy.
Podczas tegorocznej edycji wydarzenia, która w Polsce i Czechach odbyła się po raz pierwszy, pracownicy SEGRO w całej Europie wsparli łącznie 10 lokalnych inicjatyw społecznych i organizacji charytatywnych. Komitet Charytatywny SEGRO zorganizował akcję w taki sposób, aby zaangażować w nią wszystkich pracowników oraz dać możliwość współpracy z osobami wewnątrz organizacji, z którymi do tej pory nie było być może ku temu okazji. „Day of Giving" to także niepowtarzalna szansa na danie czegoś od siebie społeczeństwu.

SEGRO od wielu lat prowadzi działalność charytatywną, wspierając podopiecznych różnych fundacji i instytucji pozarządowych. Aktualna strategia firmy w obszarze działań CSR zakłada długoletnią współpracę z wybranymi podmiotami, wspieraną dodatkowymi działaniami, takimi jak udział w maratonach i wydarzeniach charytatywnych. Spośród inicjatyw realizowanych w Polsce i Czechach warto wymienić udział w imprezach biegowych, m.in w Biegu Rzeźnika w Bieszczadach, Ekiden w Warszawie i Poznaniu, a także wsparcie finansowe dla fundacji Iskierka oraz Robinson Crusoe.

Podczas tegorocznej edycji „Day of Giving" zespół SEGRO z regionu Europy Centralnej pomagał Towarzystwu Przyjaciół Dzieci w Warszawie, Ośrodkowi dla Bezdomnych w Poznaniu, Nadleśnictwu Rudy Raciborskiej oraz Domowi Dziecka w czeskiej Pradze.

• Ośrodek dla Bezdomnych w Poznaniu
Na potrzeby placówki, pracownicy centrali SEGRO w Europie Centralnej, przekazali część nieużywanych mebli biurowych, ufundowali buty sportowe, dzięki którym mieszkańcy ośrodka mogli wziąć udział w Mistrzostwach Polski w ulicznej piłce nożnej dla bezdomnych, a także pomogli przy odmalowywaniu sal terapeutycznych oraz ufundowali altanę ogrodową. Dodatkowo przygotowali pyszne, domowe posiłki dla bezdomnych.

• Towarzystwo Przyjaciół Dzieci w Warszawie
Pracownicy warszawskiego biura SEGRO zasadził łącznie 150 kwiatów, drzewek i krzewów, również owocowych, takich jak porzeczka i borówka, a także bylin jak truskawki, w ogrodzie Towarzystwa Przyjaciół Dzieci przy ul. Grochowskiej w Warszawie. Dodatkowo ufundowali dzieciom bilety do kina oraz przygotowali słodki poczęstunek na zakończenie roku szkolnego. Towarzystwo, działające na terenie całej Polski, opiekuje się dziećmi w kilkuset placówkach wychowawczych. Są to głównie podopieczni z rodzin biednych, w tym dotkniętych bezrobociem, patologicznych, wielodzietnych i rozbitych. Warszawska placówka zajmuje się prawie 50 dzieci w wieku od 6 do 18 lat.

• Nadleśnictwo Rudy Raciborskie w woj. śląskim
W Nadleśnictwie Rudy Raciborskie pracownicy katowickiego oddziału SEGRO uzbierali kilkanaście 120-litrowych worków pełnych głównie plastikowych i szklanych opakowań po napojach i jedzeniu. Przy okazji obejrzeli największą w Polsce Leśną Szkółkę Kontenerową, wybudowaną po katastrofalnym pożarze w 1992 roku, który strawił ponad 9000 hektarów lasu. W szkółkach kontenerowych sadzonki drzew rosną o wiele szybciej, niż w mniej kontrolowanych warunkach - wielkość i poziom rozwoju, który normalnie drzewo osiąga w ciągu roku, tutaj zyskuje już po trzech miesiącach.

• Dom Dziecka nr 9 w Pradze, Czechy
Zespół czeskiego oddziału SEGRO zajął się pielęgnacją zieleni na terenie Domu Dziecka, gdzie następnego dnia odbywały się dziecięce zawody w grę w bule. Placówka została wytypowana w ramach współpracy SEGRO z fundacją charytatywną Terezy Maxove, którą deweloper wspiera od lat.

„Day of Giving to wspaniała inicjatywa, która łączy naszych pracowników we wspólnym, pozytywnym dla społeczeństwa działaniu. Bardzo ważne jest wspieranie różnorodnych projektów charytatywnych, istotnych z perspektywy lokalnych społeczności, w których otoczeniu na co dzień działamy. Wszystkie prowadzone przez nas aktywności idealnie wpisują się w kluczowe cele funkcjonowania SEGRO, a należy do nich tworzenie przestrzeni, która daje wyjątkowe możliwości" - mówi David Sleath, Dyrektor Generalny SEGRO.

„Cieszę się, że nasi pracownicy tak chętnie angażują się w wolontariat i chcą pomagać innym, bardziej potrzebującym ludziom, a także środowisku. Z roku na rok uczestniczymy w coraz większej liczbie tego typu projektów. Zależy nam na wspieraniu placówek o zróżnicowanym charakterze działalności. Widać to na przykładzie naszych aktywności z piątku 24 czerwca, kiedy to pomagaliśmy dzieciom, osobom bezdomnym, a także zadbaliśmy o środowisko naturalne, w którym wszyscy żyjemy" - dodaje Magdalena Szulc, Dyrektor SEGRO na Europę Centralną.

Partner of Promotion