Firma » Biznes

Prawne wsparcie dla medycyny

„Warto mieć stałe wsparcie prawnika” - to wniosek z wczorajszego seminarium naukowego, zorganizowanego przez TU INTER POLSKA SA w Warszawie, z udziałem managerów służby zdrowia oraz przedstawicieli środowiska ubezpieczycieli, brokerów i prawników.

Opierając się na konkretnych przykładach sporów sądowych z udziałem placówek medycznych, rozmawiano o coraz większej potrzebie prawnego wsparcia  dla podmiotów leczniczych.

Placówki medyczne coraz częściej muszą stawiać czoła zarzutom związanym z tzw. zdarzeniami niepożądanymi lub łamaniem praw pacjenta. Dzieje się tak m.in. ze względu na zwiększającą się z każdym rokiem świadomość poszkodowanych, którzy odważnie dochodzą swoich roszczeń i ustalenia odpowiedzialności za kłopoty zdrowotne na drodze sądowej.

Równolegle zmienia się także orzecznictwo sądów, które przyznają coraz wyższe odszkodowania. Dobrze pokazuje to przykład podany podczas seminarium: jeszcze kilka lat temu odszkodowanie za zakażenie wirusowym zapaleniem wątroby typu B wynosiło kilkanaście, kilkadziesiąt tys. zł., a dziś -  poszkodowany otrzymuje  odszkodowanie w wysokości nawet kilkuset tys. zł.

Dlatego zapewnienie najwyższej jakości opieki medycznej wymaga od placówek medycznych orientowania się w przepisach prawnych oraz regulacjach narzuconych przez Narodowy Fundusz Zdrowia.  A ponieważ nigdy nie wiadomo, kiedy wsparcie prawnika może się przydać, warto mieć go „pod ręką” 24h na dobę. Właśnie ze względu na tak wymagającą rzeczywistość, w jakiej prowadzą działalność podmioty lecznicze, TU INTER POLSKA  przygotowało nową usługę - pomoc prawną specjalnie dostosowaną do specyfiki rynku usług medycznych.

To pierwszy taki produkt w Polsce - jego zakres odpowiada szczególnym potrzebom podmiotów leczniczych, które mają stały dostęp (5 dni w tygodniu, od 9:00 do 21:00) do infolinii prawnej. Mogą tą drogą poprosić prawnika-konsultanta o poradę w formie telefonicznej bądź pisemnej - powiedziała Diana Bożek z Biura Ubezpieczeń Medycznych i OC w Interze. W ramach ubezpieczenia INTER Ochrona Prawna zapewniamy pokrycie kosztów obsługi prawnej podczas sporów związanych z funkcjonowaniem podmiotu leczniczego, zwracając klientowi poniesione przez niego koszty sądowe lub rozliczając się bezpośrednio z wybranym przez klienta prawnikiem - dodaje przedstawiciel  ubezpieczyciela.

W ramach ubezpieczenia placówka lecznicza  może otrzymać:

• szybką pomoc finansową do wysokości sumy ubezpieczenia – nawet do 100 tys. złotych rocznie
  • natychmiastową reakcję i sprawne zakończenie sprawy przez Centrum Asysty Prawnej
  • znalezienie optymalnego rozwiązania na każdym etapie sprawy - wsparcie prawne oraz zwrot kosztów w sprawach cywilnych i karnych
  • możliwość wyboru własnego adwokata bądź radcy prawnego, lub wykorzystanie rekomendowanej przez specjalistów odpowiedniej kancelarii prawnej

oraz liczyć na pokrycie kosztów związanych z:

• wynagrodzeniem adwokata lub radcy prawnego, również na etapie poprzedzającym postępowanie sądowe,
  • opłatami sądowymi, łącznie z należnościami dla świadków i biegłych,
  • poręczeniem majątkowym w przypadku tymczasowego aresztowania,
  • wynagrodzeniem  pełnomocnika strony przeciwnej w przypadku zasądzenia tych kosztów od Ubezpieczonego,
  • postępowaniem egzekucyjnym,
  • świadczeniami telefonicznej porady prawnej,