Firma » System prawny

Prawnik czy radca prawny – kogo wybrać?

Usługi prawne świadczone są przez zarówno przez adwokatów jak i radców prawnych. Warto znać różnice między poszczególnymi profesjami, aby w razie konieczności wiedzieć, do kogo udać się z problemem.

Prawnik

Określenia „prawnik” używa się w dwóch przypadkach – jako synonim adwokata lub dla określenia absolwenta kierunku prawa. Prawnik w rozumieniu absolwenta prawa to osoba, która ukończyła magisterskie studia prawnicze i znajduje się na najniższym szczeblu kariery w obszarze prawa. Może w ramach działalności gospodarczej świadczyć usługi jedynie w zakresie doradztwa. Jeśli zaś prawnikiem określamy adwokata to mówimy o osobie, która po ukończeniu studiów odbyła trzyletnią aplikację adwokacką oraz zdała egzamin i została wpisana na listę adwokatów. Adwokat może udzielać porad prawnych oraz jest uprawniony do reprezentowania klienta przed sądem. Co ważne – będąc adwokatem nie można świadczyć usług w ramach umowy o pracę.

Radca Prawny

Radca prawny to absolwent prawa, który odbył aplikację radcowską oraz zdał egzamin państwowy. Zakres usług świadczonych przez tę grupę zawodową jest właściwie analogiczny do adwokatów – zgodnie z ustawą o radcach prawnych mogą oni doradzać, opiniować a także występować przed sądami (od 2015 roku także w sprawach karnych). Radcę prawnego można zatrudnić w ramach stosunku pracy – informuje Radca Prawny Opole jest miastem,  w którym z powodzeniem znajdą Państwo konkretną pomoc prawną.

Nowelizacja przepisów powoduje, że kompetencje obu grup zawodowych są właściwie takie same. Wybór konkretnego specjalisty zależny jest od tego, czy zależy nam na stałym zatrudnieniu radcy czy też tylko zleceniu usługi prawnej.

Jarek Katalog