Technologie » Komputery

Produkty firmy Kaspersky Lab dla biznesu wygrywają w teście Dennis Technology Labs

Kaspersky Lab informuje, że w kwartalnym niezależnym teście przeprowadzonym przez Dennis Technology Labs produkty Kaspersky Endpoint Security for Business i Kaspersky Small Office Security zdobyły pierwsze miejsce.

W teście Enterprise Anti-Virus Protection Kaspersky Endpoint Security for Business uzyskał 1 009 punktów na 1 048 możliwych, dzięki czemu zapewnił sobie pierwsze miejsce i zdobył najwyższą ocenę AAA. Produkt firmy Kaspersky Lab wykrył 100% cyberzagrożeń wykorzystanych przez organizatorów testu – wynik, któremu nie zdołał dorównać żaden z pozostałych uczestników testu. W scenariuszu sprawdzającym, czy rozwiązania bezpieczeństwa generują fałszywe trafienia dla legalnych aplikacji, produkt firmy Kaspersky Lab zdobył 709 punktów, podczas gdy ogólna średnia dla testu wynosiła 679.

Z kolei Kaspersky Small Office Security wyłonił się jako zwycięzca testu Small Business Anti-Virus Protection i był jedynym rozwiązaniem, które zdobyło ocenę AAA. W teście tym, przeprowadzonym w celu określenia poziomu ochrony, produkt Kaspersky Lab wykrył 98% zagrożeń. Zdobył również 725 punktów w teście fałszywych trafień, uzyskując najlepszy wynik w tej kategorii.

Do testów wykorzystano 64-bitowy system operacyjny Windows 7 Home Premium SP1. Komputery testowe miały również zainstalowane popularne oprogramowanie, takie jak Adobe Flash Player, Adobe Reader oraz Oracle Java. Szkodliwi użytkownicy często wykorzystują luki w zabezpieczeniach tych programów w celu przeprowadzenia cyberataków na komputery użytkowników.

„W przypadku udanego cyberataku firma mogłaby ponieść poważne szkody, w tym doświadczyć uszczerbku na swojej reputacji i zakłóceń działalności biznesowej prowadzących do całkowitego zawieszenia operacji. Często celem cyberprzestępców jest zdobycie poufnych informacji dotyczących klientów lub własności intelektualnej organizacji. Dlatego tak istotne znaczenie ma ochrona środowiska korporacyjnego przy użyciu rozwiązań, których skuteczność została udowodniona w niezależnych badaniach” – powiedział Oleg Iszanow, dyrektor działu Anti-Malware Research w Kaspersky Lab.

Więcej informacji na temat wyników testu rozwiązań bezpieczeństwa dla firm obejmującego trzeci kwartał 2013 r. można znaleźć na stronie http://dennistechnologylabs.com/reports/s/a-m/2013/.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/news.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.