Firma » Tax

Program do wystawiania faktur w ofercie biura rachunkowego

Czym kieruje się firma podczas wyboru biura księgowego? Doświadczeniem, opinią, poleceniami znajomych. Należy pamiętać, że spore znaczenie ma oferta kierowana do przedsiębiorcy. Udostępnianie programu do faktur to jeden z ważniejszych atutów w walce o klienta, zwłaszcza wśród firm nowych na rynku.

Co nas wyróżnia w tłumie podobnych firm?

Walka z konkurencją opiera się nie tylko na polityce cenowej. Warto pokazać, czym dane biuro się wyróżnia i co takiego daje, a czego nie mają inni. Coraz częściej tym, co ma wzmocnić pozycję konkurencyjną jest szeroka oferta pakietu dla firm, która obejmuje m.in. program do wystawiania faktur lub rachunków. Nie wszystkie firmy prowadzą sprzedaż magazynową, która charakteryzuje się ciągłą historią kontaktów z odbiorcami. Bardzo często firmy z roku na rok zmienią programy do fakturowania lub wystawiają faktury w ręcznie przygotowanych szablonach.

- „Wg księgowych brak sprawdzonego programu, ręczne wystawianie faktur czy szablony w programach Word lub Excel są najczęstszymi powodami błędów w fakturach” - mówi Krzysztof Wojtas z firmy BrainSHARE IT Sp. o. o., producenta aplikacji Saldeo przeznaczonej dla biur rachunkowych i kancelarii podatkowych. - „Ważne jest aby program do fakturowania był poprawny merytorycznie i nie pozwalał na popełnianie błędów w miejscach, w których one najczęściej się pojawiają” - dodaje. Posiadanie sprawnego i dobrze działającego programu do prowadzenie sprzedaży, ale także do kontrolowania płatności jest bardzo pomocne w zarządzaniu firmą. W ten sposób wiele aspektów jest rozwiązanych w obrębie jednej aplikacji – wielkość sprzedaży, stan płatności czy statystyki współpracy z z danym kontrahentem. To ważne cechy z punku widzenia zarządzającego firmą.

Zalety udostępniania klientom programu do fakturowania

Co ma księgowy z tego, że jego klienci nie muszą samodzielnie szukać programu do prowadzenia swojej sprzedaży? Okazuje się, że bardzo dużo. - „Najważniejsze jest to, że dokumenty eksportowane z Saldeo można importować w programie księgowym, co eliminuje ich ręczne wprowadzanie” - wyjaśnia Krzysztof Wojtas z Saldeo. To jednak nie wszystko – trzeba pamiętać także o tym, że korzystanie ze sprawdzonego programu do fakturowania eliminuje powstawanie błędów, np. w numeracji faktur, dzięki czemu księgowy nie musi stale ich korygować.

Należy także wspomnieć o wartości dodanej, jaką są pozostałe funkcję związane z dobrym programem do fakturowania – zarządzanie płatnościami, raporty i zestawienia dotyczące kontrahentów to tylko część z nich. A księgowy, który może pochwalić się takim pakietem dla swoich klientów ma komfort pracy – importuje faktury, nie musi ich poprawiać i jest zawsze na bieżąco z informacjami od swojego klienta. Taka obsługa bez wątpienia zasługuje na miano nowoczesnej i postępowej.

Obustronne zyski, czyli rozwiązania branżowe odpowiedzią na potrzeby użytkowników

Rozwiązania branżowe dla księgowości stają się powoli niezbędnym wsparciem pracowników biur rachunkowych i kancelarii podatkowych. System taki jak Saldeo działa tak, aby obie strony z niego korzystające, odczuwały korzyści. Zmiany na rynku sprawiają, że firmy stają się coraz bardziej wymagające, dlatego też niezwykle cenne i wartościowe są programy, które umożliwiają rozszerzenie oferty kierowanej do potencjalnych klientów. Księgowi zyskują usprawnienie obsługi firmy a ta otrzymuje w pakiecie wraz z obsługą księgową system wspierający prowadzenie działalności.

[Barbara Marcisz, BrainSHARE IT Sp. z o. o. - materiały prasowe]

BrainSHARE IT Sp. z o. o.