Technologie » Komputery

Projektor BenQ MP776 ST – do nowoczesnych metod interaktywnej nauki

Firma BenQ, światowy lider na rynku, wprowadził na polski rynek nowy model projektora dla sektora edukacyjnego - MP776ST. Konstrukcja projektora jest niezwykle trwała i solidnie wykonana.

Ponadto, model BenQ MP776ST pozwala na obniżenie całkowitych kosztów użytkowania, co jest szczególnie istotne w przypadku ciasnych zawsze budżetów szkolnych. Ciekawe funkcje to między innymi: projekcja z krótkiego dystansu (dla tablic interaktywnych), projekcja stereoskopowa 3D, technologia free-filter, inteligentny system ochrony pracy lampy, wiodący na świecie system redukcji szumów, niska temperatura pracy, ochrona żarówek projektora przed uszkodzeniem oraz ochrona oczu.

Strzał w dziesiątkę dla nauczycieli

Najnowszy projektor BenQ MP776 ST z serii edukacyjnej, to prawdziwie pomocne narzędzie dydaktyczne i naukowe, znacznie wykraczające swoimi możliwościami poza to, co zazwyczaj oferują projektory multimedialne. Szczególnie interesująca jest funkcja prezentacji stereoskopowej (3D). Dzięki temu można realizować super nowoczesne lekcje, dające studentom i uczniom możliwość przestrzennego zobaczenia obiektów na lekcjach np.: anatomii, biologii czy nawet historii. Nauczanie jest również bardziej skuteczniejsze, dzięki zaawansowanym technologiom przetwarzania obrazu takimi jak BrilliantColorTM, VIDI (ulepszone koło koloru). Nienagannie bogate barwy pozwalają na większe doznania wizualne i lepsze zrozumienie i przyswojenie materiału. Oglądając wideo obrazy wraz tekstem i złożoną grafiką obraz jest czytelny i dobrze widoczny również z tyłu klasy. Poza tym, możliwość szybkiego ustawienia parametrów projektorów takich jak: automatyczny wybór źródła sygnału, korekcja koloru tła ściany i automatyczna regulacja dają nauczycielom wygodę i łatwość integracji z innymi stosowanymi metodami nauczania.

Parametry zoptymalizowane dla edukacji

Nowy model projektora BenQ MP776 ST został specjalnie zaprojektowany z myślą o edukacji. Oferuje on niskie koszty użytkowania i posiadania. Specjalna konstrukcja chroni wnętrze projektorów przed szkodliwą ingerencją kurzu i eliminuje konieczność wymiany filtrów. Kolory zawsze są na tym samym poziomie jakości, bez strat w wyniku starzenia i zużywania się lampy i innych podzespołów elektronicznych. System ochrony lampy wydłuża bezawaryjny czas pracy urządzenia przez optymalizację zarządzania temperaturą żarówki. Standardowo projektor MP776 ST gwarantuje 2000 godzin pracy lampy w trybie Normal i 3000 godzin w tryb ekonomicznym). Crestron RoomView LAN to łatwy system monitoringu i ochrony, szczególnie przydatny w szkołach - daje możliwość kontrolowania i zarządzania do 250 projektorami poprzez LAN. Z poziomu pojedynczej stacji, użytkownicy są w stanie kontrolować indywidualnie lub jako grupę, działanie lub status wszystkich podłączonych do sieci projektorów BenQ w zakresie: obecności, stanu zasilania oraz zdalnego sterowania. Projektor jest również energooszczędny i pobiera mniej energii (w stanie czuwania poniżej 1W) i jest łatwy w instalacji (automatyczna korekcja trapezu, wbudowane głośniki, wysoki współczynnik powiększenia).

Model BenQ MP776 ST wykonano w technologii DLP, oferuje rozdzielczość podstawową 1024x768 oraz kontrast na poziomie 2400:1. Oznaczenie ST (Short-Throw) oznacza, że możliwe jest generowanie obrazu z bliskiej odległości - obraz o przekątnej 202 cm z odległości 1 metra! Maksymalnie obraz może mieć przekątną nawet 7,50 metra. Jasność projektora jest wystarczająca do wszystkich zastosowań, nie tylko edukacyjnych, ale także biznesowych i wynosi 3500 ANSI lumenów. Projektor jest kompatybilny ze standardem HD do 1800p. BenQ MP776 ST jest również cichy co jest niezbędną cechą w przypadku zastosowań edukacyjnych - generuje szumy własne na poziomie: 34dB (tryb normalny) i 29dB (tryb ekonomiczny).

Szereg portów wejściowych pozwala na podłączenie każdego typu urządzenia zewnętrznego. Porty wejściowe:

• PC: analog RGB: D-sub,
  • A/V: HDMI V1.3 x 1, S-Video, kompozyt video: RCA x 1,
  • Audio: Stereo Mini Jack x 1, Audio L/R: RCA x 2. Porty wyjściowe:
  • PC: D-sub, Audio Out,
  • Audio: 5W x 2.

BenQ MP776 ST dla edukacji jest dostępny w Polsce w sugerowanej cenie detalicznej 5.939 zł (z VAT).

Gwarancja 36 miesięcy door-to-door (6 miesięcy lub 1.000 h na lampę).

Parametry modelu MP776ST

Basic Specification
Native Resolution 0.55" XGA, 1024x768
ANSI Brightness (Mkt.) 3500 ANSI lumens
FOFO Contrast Ratio (Mkt.) 2400:1
ANSI Uniformity (Min.) 45%
JBMA Uniformity (Min.) 65%
Lamp UHP 280W
Lamp Life 2000 / 3000 hrs (normal / eco.)
Throw Ratio (ANSI) 0.61 (81" @ 1m)
Focus Range 0.75 to 3.72m
Zoom Ratio Fixed
True Zoom No