Firma » Biznes

Promotech z tytułem Mocna Firma Godna Zaufania 2013

Promotech, białostocki producent i eksporter narzędzi i automatów spawalniczych, uzyskał tytuł Mocna Firma Godna Zaufania 2013 w konkursie promującym dynamiczne i efektywne przedsiębiorstwa.

To kolejna edycja konkursu, zorganizowanego przez redakcję Magazynu Przedsiębiorców „Europejska Firma”. Ranking realizowany jest w oparciu o dane Instytutu Nowoczesnego Biznesu, które  według jego metodologii przeanalizowała Wywiadownia Handlowa InfoCredit.

Spośród 830 przedsiębiorstw województwa podlaskiego tytuł Mocna Firma Godna Zaufania 2013 uzyskały te przedsiębiorstwa, które rozwijając się dynamicznie zachowują wysoką efektywność, a więc są stabilnymi, dobrze zarządzanymi podmiotami gospodarczymi.  Tytuł przysługuje tylko tym firmom, które jednocześnie uzyskały tytuł Geparda Biznesu 2013  i Efektywnej Firmy 2013, we wcześniejszych rankingach tego samego organizatora.

Warunkiem otrzymania tytułu Geparda Biznesu  był wzrost wartości rynkowej firmy o minimum 10 proc w latach 2012-2013. Promotech z wartością rynkową  na marzec 2012 – ponad  40,6 mln zł oraz wartością rynkową na marzec 2013 - ponad 52,7 mln zł osiągnął dynamikę rozwoju 30 proc. i zyskał tytuł.

Z kolei tytuł Efektywna Firma 2013 przypadł tym firmom, których średnia efektywność w latach 2011-2012 wyniosła więcej niż 5 proc., i które w latach 2011 -2012 miały każdego roku przynajmniej pół miliona zł przychodów, wykazywały zysk netto, a wartość ich kapitału była dodatnia. Promotech osiągnął w tym czasie średnią efektywnością 9,4 proc. znalazł się w gronie laureatów także tego konkursu.

Firmy, które jednocześnie uzyskały obydwa tytuły, a ich wartość rynkowa w marcu 2013 r. była  niższa niż 100 mln zł zyskały tytuł Mocna Firma Zaufania Godna Zaufania 2013. Wartość rynkowa  została policzona na koniec marca 2012 i 2013 przez porównanie ich wyników do wycen spółek akcyjnych notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Promotech – białostocki producent elektronarzędzionarzędzi i urządzeń do automatyzacji procesów spawalniczych od ponad 20 lat konsekwentnie stawia na produkcję, ukierunkowaną na wdrażanie najnowocześniejszych rozwiązań technicznych. Jednak nie ogranicza się tylko do nowatorskich wyrobów: stosuje innowacyjne metody sprzedaży i zarządzania.

Na eksport trafia ponad 90 proc. produkcji Promotechu.

Masz-Media