Gospodarka » Żywność
PRZEPIS: Polędwiczka z pure ziemniaczano-serowym oraz marynowanymi pieczarkami
                ![]()  | 
        
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Składniki:
· 800 g ziemniaków
· 30 g twardego sera (+ 10g sera do posypania)
· 1 ząbek czosnku
· 1 drobno posiekana cebula
· polędwiczka wieprzowa (ok. 300-400 g)
· 1/3 słoiczka pieczarek marynowanych z marchewką i cebulą OLE!
· 2 gałązki rozmarynu
· 1 łyżka masła
· sól, pieprz
Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem, oliwą, rozmarynem oraz czosnkiem (zostają w marynacie).
 Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną (ok. 15 min).
 W garnku, na rozgrzanym maśle, smażymy posiekaną cebulę, aż się zarumieni. Dodajemy ugotowane, odsączone ziemniaki.   
Miksujemy lub ugniatamy kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe (w tym momencie możemy dodać łyżkę masła – opcjonalnie). Dodajemy starty ser (30g). Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Polędwiczkę wkładamy na rozgrzany olej. Wrzucamy gałązkę rozmarynu. Obsmażamy z każdej strony do ścięcia i zarumienienia (ok. 4 min na każdą stronę).
Na koniec, na rozgrzaną patelnię, dodajemy większą łyżeczkę masła. Zdejmujemy z ognia i czekamy ok. 2 minuty. Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość posypujemy drugą porcją sera oraz pieczarkami z marchewką. Wkładamy do piekarnika (ustawionego na funkcję grill) na ok. 180oC. Całość zapiekamy ok. 15-20 min (w zależności od tego jak chcemy przygotować mięso).
		Nadesłał:
            Arni 
	 | 
	

						Domowy kisiel żurawinowy z malinami			
						Tenda Polska wprowadziła nowy Mesh Wi-Fi 7 i nową akcję cashbackową			
						Czy Polacy uprawiają jeszcze „grobing” i jaki wpływ ma na nas Dzień Wszystkich Świętych			
						Płatności powtarzalne BLIK dostępne w Credit Agricole			
Komentarze (0)