Dom » Ogrody

Przewodnik Oleo- Mac po kosach spalinowych

Kosa spalinowa to urządzenie, które poradzi sobie z cięciem roślin w każdych warunkach. W ogrodzie, w lesie, na łące - wszędzie tam gdzie nie dotrzemy kosiarką, ratunkiem będzie kosa spalinowa – urządzenie do zadań specjalnych.

Dla kos spalinowych nie ma przeszkód nie do pokonania. Urządzenia, stworzone z myślą o wszelkich trudnych terenach, sprawdzą się w ogrodzie, w lesie, w rowie czy na łące.

Kosy spalinowe, dzięki swojej budowie pozwalają kosić miejsca, do których nie można dotrzeć tradycyjną kosiarką. Będą one szczególnie użyteczne na terenach przydrożnych, nierównych, zachwaszczonych oraz wszędzie tam, gdzie występują różnorodne przeszkody takie jak murki, ogrodzenia czy schodki. Po zamontowaniu specjalnej przestawki kosy doskonale sprawdzą się także jako urządzenia do cięcia żywopłotów, krzewów oraz niewielkich drzew.

Jaką kosę wybrać?

„Kupując kosę spalinową należy wziąć pod uwagę przede wszystkim wielkość powierzchni oraz rodzaj roślinności. Profilowanie krawędzi trawników, aktywna pielęgnacja ogrodów czy przycięcie zachwaszczonych łąk - dla każdego z tych zadań istnieje odpowiednia kosa spalinowa, z parametrami pracy odpowiednimi dla danego zastosowania" - powiedział Piotr Datkiewicz, ekspert Victus-Emak. „Kluczową kwestią jest wybór urządzenia o właściwych parametrach silnika, tak by sprzęt w najwyższym stopniu odpowiadał naszym potrzebom".

Do ścinania trawy i prostych prac wykończeniowych wystarczy uniwersalna kosa spalinowa o pojemności silnika ok. 25 cm3, np. Oleo-Mac Sparta 250 T. Kosa Sparta 250 T marki Oleo-Mac o pojemności 25,4 cm3 posiada nowy silnik Burn Right spełniający wymagania normy Euro 2, dotyczącej emisji spalin, który sprawia, że urządzenie jest przyjazne środowisku. Lekka i łatwa w manewrowaniu Sparta 250 T, dzięki samosmarującym łożyskom i izolacji uchwytu, charakteryzuje się minimalnym poziomem wibracji. Kuty wał korbowy zapewnia trwałość oraz utrzymanie wysokich parametrów pracy. Model wyposażony jest w cyfrową cewkę zapłonową ułatwiającą rozruch w każdych warunkach.

Kosa spalinowa Oleo-Mac Sparta 250T - cena detaliczna 879 PLN

„Do bardziej wymagających prac na nierównych terenach i w miejscach pokrytych krzewami lub zaroślami będzie potrzebne urządzenie o większej mocy i pojemności ok. 30-40 cm3" - powiedział Piotr Datkiewicz. Dla osób szukających urządzenia przeznaczonego do intensywnej eksploatacji odpowiednia będzie kosa spalinowa SPARTA 380T marki Oleo-Mac ze spełniającym normy ekologiczne silnikiem Burn Right. Urządzenie wyróżnia się wysoką jakością, wydajnością oraz stałymi parametrami pracy. Duże koło zamachowe gwarantuje lepszą wydajność chłodzenia silnika nawet przy wysokich temperaturach. Kosa wyposażona jest w cyfrową cewkę zapłonową ułatwiającą rozruch. Filcowy filtr zapewnia optymalne zabezpieczenie silnika przed pyłem.

Kosa spalinowa Oleo-Mac Sparta 380T - cena detaliczna 1199 PLN

Do długotrwałej pracy w trudnych warunkach, gdzie warstwa poszycia jest wyjątkowo gęsta, występują duże ilości kurzu lub pyłu niezbędna będzie kosa spalinowa z silnikiem o pojemności skokowej 40-55 cm3, taka jak Oleo-Mac Sparta 44. Wytrzymała konstrukcja urządzenia i zastosowane rozwiązania techniczne zapewniają wysoką jakość przez cały czas użytkowania. Profesjonalny tłok z dwoma pierścieniami, tekstylny filtr silnika zabezpieczający przed kurzem i pyłem oraz koło zamachowe wydajnie kontrolujące chłodzenie, sprawiają, że kosa spalinowa Sparta 44 marki Oleo-Mac jest urządzeniem, które sprawdzi się w każdych warunkach. Model wyposażony jest w cyfrową cewką zapłonową ułatwiającą rozruch.

Kosa spalinowa Oleo-Mac Sparta 44 - cena detaliczna 1429 PLN

To niezwykle przydatne urządzenie będzie pomocą we wszystkich trudno dostępnych miejscach wokół domu.

Produkty marki Oleo-Mac dostępne są w sklepach specjalistycznych i ogrodniczych na terenie całej Polski. Dodatkowe informacje dotyczące akcesoriów i środków do pielęgnacji ogrodów marki Hozelock, Oleo-Mac, Pokon i Chrysal, znajdą Państwo pod adresem www.victus.pl oraz www.oleomac.pl.

Informacje o firmie

Firma Victus-Emak Sp. z o. o. została wyodrębniona ze struktury firmy Victus International Trading S.A. i od 2005 roku jest członkiem grupy EMAK, jednego z najbardziej liczących się na rynku europejskim producentów sprzętu ogrodniczego i leśnego. Firma funkcjonuje na rynku polskim od 1989 roku, a dzięki wieloletniemu doświadczeniu, doskonałym rozwiązaniom organizacyjnym i wysokiemu poziomowi profesjonalnej wiedzy, zdobyła silną pozycję w branży. Victus-Emak dysponuje zapleczem technicznym pozwalającym oferować produkty, które zadowolą nawet najbardziej wymagających klientów. Obecnie asortyment firmy obejmuje ponad 1000 produktów w ramach czterech marek, liderów rynku w swoich branżach: Hozelock - akcesoria do nawadniania, Oleo-Mac - wysokiej jakości urządzenia do pracy w lasach, ogrodach i terenach zieleni, Pokon - podłoża, nawozy i środki do pielęgnacji roślin ogrodowych i balkonowych oraz Chrysal - środki do pielęgnacji kwiatów ciętych. Razem tworzą kompleksową ofertę produktów i usług, które czynią pracę w ogrodzie bardziej wydajną i komfortową. Victus-Emak posiada również dobrze rozwiniętą sieć punktów serwisowych dokonujących napraw gwarancyjnych i pogwarancyjnych sprzedawanych urządzeń, zaś wykwalifikowana kadra pracowników wspiera klienta fachową wiedzą, zarówno na etapie zakupu produktów, jak i w momencie, kiedy pojawią się problemy w trakcie ich użytkowania.

W celu uzyskania dodatkowych informacji, prosimy o kontakt:

Magda Knefel, Konkret PR

Kom. 507150480