Technologie » Internet

"Przyjaciele i wrogowie: ochrona dzieci online" hasłem Dnia Bezpiecznego Internetu

Kaspersky Lab wspiera Dzień Bezpiecznego Internetu (8 lutego), oferując specjalną stronę internetową, na której można znaleźć informacje i filmy z poradami, jak być bezpiecznym online (www.itsmorethanagame.eu). Ponadto, dziennikarze będą mogli przeprowadzić wywiady z ekspertami firmy.

Internet to ważny element codzienności młodych ludzi. Zafascynowane Facebookiem czy grą World of Warcraft dzieci i młodzież chętniej spędzają dziś czas online niż przed telewizorem.

Internet z pewnością wzbogaca ich o nową wiedzę i doświadczenia, niestety jednocześnie kryje wiele zagrożeń. Nieodpowiednie treści, nękanie, bezprawne wykorzystywanie osobistych danych, nielegalne pobieranie materiałów z Internetu czy naruszenie ochrony własności intelektualnej – niezależnie od rodzaju zagrożeń, ważne jest, abyśmy mieli świadomość, na jakie ryzyko są narażone nasze dzieci, jakie mogą być konsekwencje i jak możemy je chronić.

Wyniki nowego badania opublikowane przez EU Kids Online pokazują, że blisko trzy czwarte (74 procent) młodych ludzi w wieku od 9 do 16 lat korzysta z Internetu, aby grać w gry, a ponad połowa (57 procent) posiada profil na portalu społecznościowym(1). Z kolei z najnowszej ankiety Global Habbo Youth Survey wynika, że coraz więcej nastolatków - obecnie aż 39 procent -  współdzieli pliki (głównie muzykę) oraz dokonuje zakupów online -  25 procent (2). Co więcej, według badania EU Kids Online, jedna na osiem (12 procent) osób z przedziału wiekowego od 9 do 16 lat znalazła w Sieci coś niepokojącego.

„Rodzic chce instynktownie chronić swoje dziecko przed krzywdą” – mówi Andreas Lamm, dyrektor zarządzający, Kaspersky Lab Europe. „Chociaż nie zawsze jest to możliwe, możemy wiele zrobić, aby zminimalizować ryzyko, zarówno w  życiu realnym, jak i świecie wirtualnym”.

Wkład firmy Kaspersky Lab polega na rozwijaniu oprogramowania bezpieczeństwa internetowego, które zawiera zaawansowaną kontrolę rodzicielską i jest łatwe w konfiguracji i użyciu. Z pomocą takiej kontroli rodzice mogą ograniczyć czas, jaki ich dzieci spędzają przy komputerze, zablokować dostęp do wybranych treści oraz monitorować korzystanie z poczty internetowej i portali społecznościowych, takich jak NK czy Facebook.

„Jesteśmy przekonani, że nie da się zapewnić bezpieczeństwa przy pomocy samej technologii, dlatego nasza strona internetowa www.itsmorethanagame.eu zawiera porady i wskazówki dla rodziców, opiekunów i dzieci. Ważnym elementem ochrony młodych ludzi korzystających z Internetu jest rozmawianie z nimi o zagrożeniach, przekazanie im odpowiedniej wiedzy, ale również zapewnienie kontroli niezbędnej do bezpiecznego surfowanie po Sieci”.

Warto uczulić dzieci, aby dobrze zastanowiły się, zanim opublikują swoje zdjęcia lub udostępnią osobiste informacje. Rodzice powinni również wiedzieć, jak blokować niechciane treści, a ich dzieci – jak chronić tożsamość i zasoby gracza, jak działają ustawienia bezpieczeństwa dostępne dla każdej odwiedzanej strony oraz jak legalnie i odpowiedzialnie współdzielić pliki i pobierać materiały.

Zachęcamy dziennikarzy do rozmowy z analitykami wirusów z Kaspersky Lab i uzyskania informacji z pierwszej ręki o zagrożeniach czających się w Internecie i sposobach zapewnienia ochrony młodym ludziom. W celu uzyskania wypowiedzi lub przeprowadzenia wywiadu z ekspertami z Kaspersky Lab prosimy kontaktować się z działem prasowym Kaspersky Lab Polska: prasa@kaspersky.pl.

Więcej informacji o działaniach podejmowanych w ramach Dnia Bezpiecznego Internetu 2011 znajduje się na stronie http://dbi.saferinternet.pl.

Źródła

(1) Zagrożenia i bezpieczeństwo w Internecie: Perspektywa europejskich dzieci. Wstępne wyniki z badania EU Kids Online przeprowadzonego wśród osób z przedziału wiekowego od 9 do 16 lat oraz ich rodziców, 21 października 2010.

(2) Global Habbo Youth Survey 2008, opublikowany przez Sulake, Finlandia 2008

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.