Technologie » Internet

Psychiatrzy wykorzystują internet w pracy zawodowej

Firma Medforum, największy wydawca serwisów o tematyce medycznej, przygotowała raport „Wykorzystywanie internetu przez lekarzy psychiatrów w ich pracy zawodowej”. Wynika z niego, że lekarze psychiatrzy traktują internet jako cenne źródło wiedzy przydatne w codziennych obowiązkach zawodowych.

Analizie poddano losowe ankiety otrzymane od 117 lekarzy psychiatrów podczas III Międzynarodowej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Nowoczesna diagnostyka w psychiatrii”.

Celem badania było poznanie preferencji psychiatrów w zakresie wykorzystania internetu w ich pracy zawodowej. Zbadano m.in. z których serwisów medycznych ankietowani najchętniej korzystają, z jakich źródeł pozyskują wiedzę do celów zawodowych oraz czego poszukują i jak często korzystają z internetu oraz poczty elektronicznej.

Ponad 60% lekarzy psychiatrów biorących udział w badaniu stanowiły kobiety. Psychiatrzy w celach zawodowych najczęściej korzystają z serwisu Psychiatria.pl, EdukacjaMedyczna.pl, Mp.pl, Medforum.com.pl, Esculap.pl oraz Konsylium24.pl. W zestawieniu znalazły się również Termedia.pl, Tvnmed.pl oraz ForumNeurologiczne.pl.

Respondenci najczęściej poszukują w internecie wiadomości związanych ze szkoleniami i konferencjami naukowymi. Psychiatrzy są również zainteresowani informacjami związanymi z schorzeniami oraz ich leczeniem. Ankietowani równie często wykorzystują internet jako źródło wiedzy o lekach.

Poczta elektroniczna stała się ważnym narzędziem w pracy zawodowej psychiatrów co potwierdza fakt, iż ponad połowa badanach wykorzystuje ją w swojej pracy. Ponad 60% lekarzy psychiatrów spędza od 1 do 5 godzin tygodniowo w internecie w celach zawodowych.

Psychiatrzy coraz więcej czasu poświęcają na szukanie informacji w sieci, które później mogą wykorzystywać w swojej pracy zawodowej. Bez wątpienia kluczową rolę odgrywa ich jakość oraz  dostęp do komplementarnych narzędzi i usług - powiedział dr n.med. Maciej Matuszczyk, dyrektor medyczny, Medforum.

Internet dla lekarzy psychiatrów staje się medium, w którym już nie tylko znajdą artykuły, porady lub interesujące informacje o chorobach. Obecnie dzięki internetowi lekarze mogą na przykład wziąć udział w szkoleniach online lub wymieniać się doświadczeniami z innymi specjalistami w ramach zamkniętych forów dyskusyjnych.

Osoby zainteresowane otrzymaniem raportu proszone są o pisanie na adres badania@medforum.pl

Medforum