Firma » Biznes

Radom - nowe możliwości outsourcingowe dla Warszawy

Gwarantem sukcesu w branży outsourcingu jest dobra lokalizacja centrum usług i wykształcona kadra. Przykładem jest Radom – to teza, którą udowodnili uczestnicy kolejnego śniadania biznesowego Power Breakfast, moderowanego przez prezesa Fundacji Pro Progressio, Wiktora Doktór.

15 kwietnia w Villa Foksal odbyło się śniadanie biznesowe z cyklu Power Breakfast, zorganizowane w ramach seminarium Prospects in Poland. Podczas comiesięcznych spotkań, eksperci poszukują nowych perspektyw dla Polski i tym razem uwaga uczestników skupiła się na Radomiu. Całe spotkanie moderował Wiktor Doktór, Prezes Fundacji Pro Progressio.

„Radom - siła w precyzji” – to hasło promocyjne miasta położonego zaledwie 100 kilometrów od Warszawy. Na przestrzeni ostatnich kilku lat Radom z powodzeniem wypełnia powyższą misję. Zdecydowanie największym atutem miejscowości jest powstające właśnie lotnisko, oddalone od centrum o 3 km, z którego pierwsze loty zaplanowano już na czerwiec 2014 roku. To dobra wiadomość dla przedsiębiorców, którzy będą chcieli inwestować właśnie w tym mieście. A powodów ku temu jest dużo. Po pierwsze, atrakcyjne ceny najmu biur, niskie koszty utrzymania oraz pomoc publiczna w ramach Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Po drugie, wyspecjalizowana kadra. Obecnie w Radomiu kształci się ponad 15 tys. studentów na 12 uczelniach wyższych, których programy edukacyjne układane są w sposób umożliwiający przygotowanie przyszłej kadry do pracy w sektorze outsourcingu. To tylko niektóre zagadnienia, do których próbował przekonać zebranych Andrzej Kosztowniak, prezydent Radomia. W trakcie spotkania odbyły się dwa panele dyskusyjne z udziałem przedstawicieli m.in. Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych, Jones Lang LaSalle, AIG/Lincoln Polska, AVON czy PwC. Dotyczyły one możliwości outsourcingowych Radomia oraz korzyści płynących z inwestycji.

Miasta położone niedaleko wielkich aglomeracji są idealną lokalizacją do rozwoju usług outsourcingowych. Radom posiada niskie koszty prowadzenia działalności biznesowej, a jego niebywałym atutem jest niewielka odległość od Warszawy. Młoda i dobrze wykwalifikowana kadra z pewnością przyczyni się do rozbudowy sektora nowoczesnych usług związanych z BPO.” - powiedział Wiktor Doktór, prezes Fundacji Pro Progressio.

W ubiegłym miesiącu Radom dołączył do grona miast, które Fundacja Pro Progressio wspiera swoimi licznymi działaniami. Celem współpracy jest popularyzacja tych miejsc na polskim rynku outsourcingu, pomoc w rozwoju sektora usług biznesowych oraz szkolenie pracowników w zakresie zewnętrznych procesów biznesowych.

ASCG PR