Firma » Finanse

Ranking najlepszych funduszy - Stany Zjednoczone

Ile zarabiają inwestorzy najlepszych funduszy w Polsce, a ile w innych krajach? W tym cyklu porównujemy stopy zwrotu za trzy lata osiągnięte przez fundusze inwestycyjne w wybranych krajach, według danych na dzień 31 grudnia 2008 roku.

Bazujemy na oficjalnych źródłach Lipper Reuters i stronach internetowych firm zarządzających funduszami. Dziś przyglądamy się Stanom Zjednoczonym.

Najwyższe stopy zwrotu wśród funduszy działających w USA, uzyskały te, które inwestowały w obligacje oraz złoto. Obligacje rządu Stanów Zjednoczonych przynosiły w ubiegłym roku, po październikowym krachu giełdowym nadzwyczajne zyski. Inwestorzy poszukujący bezpiecznych miejsc dla swego kapitału trafili również na rynek obligacji amerykańskich, które wydawały im się bezpiecznymi instrumentami. Utworzona bańka spekulacyjna spowodowała spadek rentowności 10-latek do poziomu 2 proc. w grudniu 2008r.

Czwarty kwartał ub. roku był więc dobrym okresem dla funduszu Direxion 10 Year Note Bull 2.5x Fund;Investor, który za trzy lata osiągnął najwyższą stopę zwrotu wśród funduszy w USA. Warto dodać, że styczeń tego roku przyniósł funduszowi straty ze względu na odwrócenie trendu na obligacjach, co świadczy, że bańka spekulacyjna pęka.

Drugie miejsce zajął fundusz giełdowy (ETF) inwestujący w złoto - iShares COMEX Gold Trust. Trzecia lokata przypadła największemu funduszowi złota SPDR Gold Shares, również notowanemu na giełdzie, który zgromadził już ponad 880 ton kruszcu w postaci fizycznej.

Należy dodać, że złoto od kilku już lat przeżywa renesans. W ciągu analizowanego tu okresu jego ceny wzrosły o ponad 50 proc.

Dla porównania, najlepszy polski fundusz inwestujący w instrumenty giełdowe uzyskał za ten okres 3-letnią stopę zwrotu 136 proc. w ujęciu dolarowym.

Najlepsze fundusze dostępne w USA pod kątem 3-letniej stopy zwrotu (dane na 31.12.2008 r.)

Poz.

Fundusz

Firma zarządzająca

Stopa zwrotu (USD)

1.

Direxion 10 Year Note Bull 2.5x Fund;Investor

RAFFERTY ASSET MANAGEMENT LLC

2.

iShares COMEX Gold Trust

BARCLAYS GLOBAL FUND ADVISORS

3.

SPDR Gold Shares

SSGA FUNDS MANAGEMENT INC

Źródło: Lipper Reuters (wyniki nie uwzględniają opłat i podatków).

Najlepszy fundusz dostępny w Polsce pod kątem 3-letniej stopy zwrotu (dane na 31.12.2008 r.)

Poz.

Fundusz

Firma zarządzająca

Stopa zwrotu (USD)

1.

Investor FIZ

Investors TFI

114% (PLN)
136% (USD)

Źródło: Investors TFI (wyniki nie uwzględniają opłat i podatków).

Jan Mazurek

Główny Analityk