Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Raport Aegon: Koszty nauki w Polsce i za granicą

Wraz z początkiem nowego roku akademickiego Aegon przygotował kolejne, czwarte już wydanie „Raportu o kosztach studiowania w Polsce i za granicą”, który podsumowuje koszt wyższych studiów w wybranych krajach.

- Rodzice, którzy odpowiedzialnie podchodzą do kwestii zabezpieczenia przyszłości dzieci, myślą też o poważnie o ich edukacji. Dlatego regularnie zbieramy i analizujemy koszty studiów, aby pokazać naszym klientom, z jakimi wydatkami wiąże się nauka. Wierzymy, że nasz raport pomoże im przewidzieć i zaplanować te wydatki, a co więcej – zorientować się w również najbardziej atrakcyjnych kierunkach studiów, by móc już teraz zacząć budować finansowy fundament przyszłości swoich dzieci – mówi Michał Biedzki, kierujący Grupą Aegon w Polsce.

Wybrać zawód przyszłości

Potrzeby rynku pracy zmieniają się niezwykle dynamicznie. Dlatego w swoim raporcie Aegon zebrał dane dotyczące perspektyw wybranych zawodów w przyszłości. Do oceny poszczególnych stanowisk pracy eksperci wykorzystali trzy kryteria: perspektywy zatrudnienia, jakość wykonywanej pracy i wysokość wynagrodzenia. Na tej podstawie stworzyli ranking 10 najbardziej atrakcyjnych zawodów w Polsce. W 2016 roku w pierwszej trójce znaleźli się: specjalista średniego szczebla w dziale HR, product manager w sektorze bankowości oraz asset manager w branży nieruchomości.

Niezmiennie zawodem o wysokiej popularności jest specjalista IT. Informatyka jest najpopularniejszym kierunkiem studiów w Polsce czwarty rok z rzędu. Zapotrzebowanie na rynku pracy w Polsce i w Europie jest wciąż duże – szacuje się, że na polskim rynku brakuje około 40 tys. specjalistów IT. Uczelnie informatyczne przyjmują co roku 30 tys. kandydatów, spośród których większość znajduje później pracę w zawodzie. Sporo młodych ludzi wybiera psychologię, automatykę i robotykę, a od niedawna dużym zainteresowaniem cieszą się też kierunki medyczne.

Z kolei na Zachodzie, zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i Wielkiej Brytanii, największą popularnością cieszą się kierunki biznesowe. Dwa kolejne miejsca w rankingu amerykańskim zajmują nauki społeczne oraz studia inżynierskie. W Wielkiej Brytanii prym wiodą również kierunki artystyczne oraz nauki biologiczne. Jak więc widać, rozpiętość zainteresowań studentów jest naprawdę szeroka.

Bezpłatne studia też kosztują

Studia dzienne na uczelni państwowej są w Polsce bezpłatne, jednak należy się liczyć z różnymi opłatami dodatkowymi, takimi jak: opłata rekrutacyjna, opłata za wydanie dokumentów czy za powtarzanie zajęć.

Oferta prywatnych uczelni obejmuje nie tylko kształcenie na poziomie licencjackim, oferują one równie duży wybór studiów magisterskich, a nawet doktoranckich. W ostatnich latach pojawiły się szkoły techniczne, artystyczne i informatyczne, oferujące często ciekawe kierunki uzupełniające ofertę uczelni publicznych. Koszty nauki na najpopularniejszych kierunkach w prywatnych uczelniach mogą sięgnąć nawet 20 tys. zł rocznie.

Dodatkowo, bez względu na rodzaj wybranej uczelni, studiowanie poza rodzinnym miastem pociąga za sobą konieczność posiadania budżetu na codzienne utrzymanie. Koszty te różnią się w zależności od miasta i poziomu życia studenta. Przedział wydatków przypadających na wynajem prywatnego pokoju i podstawowe potrzeby waha się pomiędzy 1550 a 1750 zł miesięcznie.

Ile kosztuje nauka za granicą?

Studia zagraniczne cieszą się dużym zainteresowaniem Polaków. Dają bowiem młodym ludziom nie tylko dobre wykształcenie, lecz także szansę nawiązania nowych kontaktów i poznania innej kultury, a w przyszłości międzynarodowej kariery. W raporcie Aegon, podobnie jak w poprzednich jego edycjach, zebrano dane o kosztach nauki w najpopularniejszych wśród polskich studentów krajach.

We Francji szkolnictwo wyższe dzieli się na uniwersytety (w tym techniczne) oraz szkoły wyższe, tzw. Grandes Ecoles. System szkolnictwa jest identyczny jak w Polsce. Tutaj również pod względem finansowym studiowanie jest bardzo korzystne. Roczne czesne jest bowiem finansowane przez państwo, a jedynym kosztem, jaki musi ponieść nowo przyjęty student, jest opłata wpisowego. Najdroższe miasto akademickie we Francji to oczywiście Paryż, gdzie miesięczne koszty życia wynoszą tu od 3,5 do 5 tys. zł.

W Niemczech, podobnie jak we Francji, większość studiów finansuje państwo. Dzięki temu to jeden z tańszych krajów europejskich dla studentów. Jedynym kosztem, jaki muszą oni ponieść, jest tzw. opłata semestralna (Semesterbeitrag), przeznaczona na pokrycie kosztów administracyjnych. Wysokie koszty czesnego czekają raczej na uczelniach prywatnych. Koszty życia w Niemczech nie odbiegają od tych, jakie są w Warszawie i mieszczą się w granicach 2,8–4 tys. zł miesięcznie.

Koszty studiowania w Wielkiej Brytanii należą do najwyższych w Europie. Szkolnictwo wyższe jest w całości odpłatne. Po regulacjach wprowadzonych w 2012 roku wysokość czesnego na każdej uczelni jest jednakowa – 900 funtów, co w przeliczeniu daje rocznie kwotę prawie 52 tys. zł. Dodatkowo w Londynie koszty utrzymania przekraczają 6 tys. zł miesięcznie.

Jednymi z najwyższych na świecie są koszty nauki w Stanach Zjednoczonych, ale tamtejsze uniwersytety bardzo wysoko plasują się w rankingach szkół wyższych. Na najlepszych amerykańskich uczelniach roczne czesne wynosi nawet 50 tys. dolarów. Ponadto, wybierając uczelnię w USA, trzeba się liczyć z wydatkami na życie rzędu 9‑11 tys. zł miesięcznie.

Szczegółowe dane dotyczące kosztów studiów można znaleźć w raporcie dostępnym na stronie internetowej Aegon Polska.

Aegon