Dom » Nieruchomość

REAS we współpracy z Jones Lang LaSalle opracował raport dotyczacy stolic w regionie CEE

Trzecia edycja raportu przygotowanego we współpracy z naszym stategicznym partnerem firmą Jones Lang LaSalle „Residential Markets in Central European Capitals“ jest już gotowa. Raport przedstawia najnowsze dane dotyczące rynków mieszkaniowych w dwunastu stolicach regionu CEE.

Dzisiejsze otoczenie inwestycyjne w krajach Europy Centralnej jest silnie zdominowane przez globalny kryzys. W dobie kryzysu dla niektórych inwestorów głównym celem jest przetrwanie, podczas gdy dla innych obecny kryzys stanowi szansę rozwoju.

Brak płynności finansowej oraz coraz bardziej restrykcyjna polityka kredytowania hipotecznego przekładają się na zastój sprzedaży powierzchni mieszkaniowych w regionie. Z kolei ceny mieszkań ulegają korekcie w wysokości zależnej od danego rynku lokalnego.

Prognozy dla regionalnego rynku pozwalają przewidywać zastój na rynku nieruchomości w regionie przez conajmniej najbliższy rok. Wsród najbardziej dotkniętych przez kryzys rynków znajdują się trzy kraje Nadbałtyckie z Litwą oraz Ukrainą na czele, która obecnie jest w fazie recesji. Węgry zostały również mocno dotknięte przez kryzys, jednakże tam rynek mieszkaniowy już od kilku lat znajdował się dość trudnej sytuacji.

Polska, Słowacja oraz Czechy stanowią najbardziej stabilne rynki mieszkaniowe. Mimo to, obserwujemy w tych krajach bardzo słaby poziom popytu oraz spadki cen.

Słowenia oraz Chorwacja odczuwają jak na razie dość łagodnie skutki kryzysu. Jednak wciąż liczba transakcji spada a tym samym wzrasta liczba niesprzedanych mieszkań. Rumunia i Bułgaria zostały dość mocno dotknięte przez kryzys i obecnie obserwujemy zastój sprzedaży oraz spadek cen.

Paweł Sztejter, Szef Działu Advisory w REAS, mówi: „ Komisja Europejska przewiduje, że spośród 9 krajów członkowskich, w których przewiduje się dodatni PKB w 2009 roku aż 6 znajduje się w regionie CEE. W tych krajach obserwujemy wciąż rosnący udział niesprzedanych jednostek mieszkalnych oraz spadek ilości transakcji. Te czynniki powodują konieczność dokładnego definiowania produktu. Ogólny spadek przynosi różnorodne rozwiązania inwetycyjne. Wspólnie z klientami, REAS z uwagą śledzi zmiany na największych rynkach CEE w poszukiwaniu takich własnie rozwiązań.

Kevin Turpin, Head of Research Central Europe w Jones Lang LaSalle, dodaje: „W długiej perspektywie czasowej są widoczne szanse na odbudowanie rynków mieszkaniowych CEE, oparte na niskiej stopie saturacji i wciąż utrzymującym się popycie. Dotyczy to zwłaszcza rynków o silnym demograficznie podłożu. W tej chwili jest odpowiedni czas na przygotowywanie oraz podejmowanie inwestycyjnych decyzji, zanim rynek wróci do poprzedniego stanu".

ap