Firma » Biznes

Rekordowe wyniki kwartalne Grupy Black Point

Przychody ze sprzedaży na poziomie 19,6 mln zł oraz 2,7 mln zł zysku brutto - to skonsolidowane wyniki Grupy Black Point za I kwartał 2010 roku, opublikowane w raporcie kwartalnym spółki po debiucie na rynku NewConnect.

Grupa Kapitałowa Black Point S.A. zakończyła pierwszy kwartał 2010 z bardzo dobrymi wynikami finansowymi, mimo relatywnie trudniejszej niż w ubiegłym roku sytuacji makroekonomicznej związanej z osłabieniem koniunktury na rynku IT oraz umocnieniem złotówki.

Zgodnie ze skonsolidowanym sprawozdaniem finansowym za I kwartał 2010 roku Grupa Black Point osiągnęła przychody ze sprzedaży na poziomie 19,6 mln zł oraz zysk brutto na poziomie 2,7 mln zł, co dało dynamikę wzrostu przychodów na poziomie 18% i ponad 48% dla zysku brutto. W skład Grupy Kapitałowej wchodzą Black Point S.A. - producent i właściciel marki materiałów eksploatacyjnych Black Point, Eco Service - ogólnoświatowy broker pustych kartridży i niemiecka spółka TBG, która wspiera działania Eco Service na rynku zachodnioeuropejskim.

- Tak pomyślne wyniki to konsekwencja między innymi zwiększonej obecności marki Black Point na środkowoeuropejskim rynku materiałów do druku oraz udanych działań biznesowych spółki Eco Service na globalnym rynku handlu pustymi kartridżami – mówi Piotr Kolbusz, prezes Black Point S.A. Sama dynamika wzrostu zysku brutto dla spółki Eco Service, w odniesieniu do analogicznego okresu 2009 roku, wyniosła aż 180%. Dlatego zamierzamy kontynuować naszą politykę konsolidacyjną w obrębie Grupy - dodaje.

Black Point S.A. chce utrzymać pozycję najbardziej rozpoznawalnego producenta i dystrybutora alternatywnych materiałów do druku w Polsce, z prawie 15% udziałem w rynku. Dzięki pozyskaniu nowych partnerów handlowych będzie umacniał swoją obecność na strategicznych dla siebie rynkach eksportowych, takich jak Czechy, Węgry, Słowacja i Litwa.

W miniony piątek, 14 maja, akcje Black Point S.A. udanie zadebiutowały na NewConnect Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie, notując wzrost o 7,78% w stosunku do ceny z otwarcia. Na bardzo duże zainteresowanie inwestorów wskazywały wysokie obroty sięgające 1,93 mln złotych.

Autoryzowanym doradcą Black Pointa jest PROFESCAPITAL Sp. z o.o.

Profitcomms