Gospodarka » Żywność

Rekordowy XVII audyt żywności starającej się o zdobycie godła „Doceń polskie”

W XVII audycie żywności organizowanym w ramach programu „Doceń polskie” wzięło udział ponad 200 produktów z asortymentu rekordowo wysokiej liczby 81 firm. Specjaliści z branży spożywczej ocenili indywidualnie każdy artykuł żywnościowy i przyznali mu noty w trzech kategoriach.

Trwa podliczanie punktów, ale już teraz można stwierdzić, że lipcowa atestacja to kolejny dowód wysokiej jakości polskich produktów spożywczych i różnorodności oferty rodzimych wytwórców. Miniona certyfikacja była także sposobnością do obalenia kilku mitów związanych z sektorem spożywczym.

W każdej certyfikacji żywności odbywającej się w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” uczestniczą produkty różnego typu. Tym co je łączy jest tzw. polski akcent; czynnik wyrażający związek artykułu z naszym krajem. Do udziału w atestacji kwalifikowane są tylko wyroby spełniające to kryterium, tzn. produkowane wg tradycyjnej receptury, z rodzimych składników lub na terenie Polski.

Rekordowo duże zainteresowanie producentów
Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie wyrobu, a znak „Doceń polskie” jednoznacznie go określa, jednocześnie potwierdzając wysoką jakość opatrzonego nim artykułu. Między innymi te czynniki decydują o tym, że zdobyciem godła promocyjnego „Doceń polskie” zainteresowanych jest coraz więcej producentów. Rośnie także liczba wytwórców ponownie przystępujących do audytów; firmy te ubiegają się o zdobycie kolejnych certyfikatów lub starają się uzyskać prawo do dalszego posługiwania się przyznanym już godłem promocyjnym. Certyfikat jest nadawany na 2 lata, toteż istnieje możliwość ubiegania się o nadanie kolejnego godła nagrodzonemu już wyrobowi.
Podczas minionego audytu, który miał miejsce 29 lipca br. w Czeladzi, członkowie Loży Ekspertów oceniali ponad 200 wyrobów z asortymentu aż 81 firm. To rekord w historii organizowanego od 2011 roku programu. Warto dodać, że od samego początku jego funkcjonowania, patronem honorowym przedsięwzięcia jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To istotne, gdyż tylko nieliczne inicjatywy tego typu mogą szczycić się takim wsparciem.

Różnorodność w parze z wysoką jakością
Szansę zdobycia prestiżowego certyfikatu tym razem miało kilkanaście grup wyrobów spożywczych, m. in.: nabiał, pieczywo, napoje, słodycze, mięsa i wędliny, dania gotowe, kasze, wyroby marek własnych, przetwory warzywne, lody, alkohole, oleje, miody, makarony, ryby, przekąski oraz warzywa.

W każdej certyfikacji udział biorą produkty, które (ze względu na swoje walory) szczególnie zapadają członkom Loży Ekspertów w pamięć. Tym razem nie było inaczej. - Konfitury z czarnego bzu i z aronii, wody lecznicze, syrop z rokitnika, olej z pestek dyni, chleby, miody, pasztety warzywne - wylicza Executive Chef Wiesław Bober(Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach), pytany o wyroby, które wyróżniały się wysoką jakością. Dowodem na to, że produktów zapadających w pamięć jurorów było więcej są słowa członkini Loży Ekspertów, Celiny Nierodkiewicz, która podkreśla wysoką jakość wędlin i mięs, ciast, a także oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, przekąsek oraz wyrobów z gęsiny.

Program „Doceń polskie” ma otwarty charakter - mogą do niego przystąpić wszyscy producenci żywności, niezależnie do wielkości firmy i jej zasięgu. O godło „Doceń polskie” w równym stopniu zabiegają rodzinne manufaktury, jak i duże przedsiębiorstwa. Wszystkie produkty podlegają tym samym kryteriom; każdy członek Loży Ekspertów przyznaje im punkty w skali 1-10 za: smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Godło „Doceń polskie” otrzymują wyłącznie artykuły, którym Loża Ekspertów przyzna wysokie noty, tj. minimum 7,5 punktu. Żywność z maksymalną liczbą punktów jest premiowana tytułem TOP PRODUKT.

Obalamy mity związane z branżą spożywczą
Bardzo konkurencyjny rynek wymaga utrzymywania stałej, wysokiej jakości i powtarzalności produktu. Dzisiejszy audyt pokazał, że nawet masowy produkt, który w opinii niektórych konsumentów jest gorszy, może prezentować bardzo wysoką jakość przy stosunkowo niskiej cenie - zwraca uwagę Mirek Drewniak, mistrz kuchni, który przewodniczy Loży Ekspertów.Wiesław Bober także zwraca uwagę na ceny żywności, a ściślej - na znaczenie, jakie ma ona dla przeważającej grupy konsumentów. - Jeśli kierujemy się ceną, wybieramy tylko określone produkty,  uniemożliwiając sobie w ten sposób odkrywanie nowych wyrobów i smaków. Tymczasem warto sięgać po droższe produkty, które jednak są warte swojej ceny, choćby z uwagi na składniki, z których zostały wytworzone. Dobry produkt, jeśli powstał z surowców wysokiej jakości, musi kosztować - stwierdza mistrz kuchni. Celina Nierodkiewicz dopowiada natomiast, że surowiec, choć ma bezpośredni wpływ na jakość wyrobu, musi zostać odpowiednio wykorzystany. W tym kontekście duże znaczenie ma kontrola każdego etapu produkcji. - W dużych zakładach musi być zachowany reżim technologiczny, wszystkie procesy są monitorowane, a poszczególne wyroby badane - przypomina członkini Loży Ekspertów. W małych firmach produkcja, z oczywistych względów, przebiega inaczej. Zamiast jednak uprzedzać się z góry do wytwórców, warto najpierw spróbować ich wyrobów, bo to one najlepiej o nich świadczą. Członkowie Loży Ekspertów, tak jak konsumenci, oceniają konkretny produkt, a nie firmę, która go oferuje.

Gdy przyjrzymy się ofercie firm z sektora spożywczego, łatwo zauważymy dużą różnorodność i bogactwo propozycji. O tym wyborze przypomina Dzień polskiej żywności, który przypada 25 sierpnia. Inicjatorami utworzenia specyficznego „święta” są twórcy programu „Doceń polskie”. Za sprawą tego wydarzenia, już po raz trzeci, organizatorzy przedsięwzięcia promującego rodzimą żywność przypomną o jej walorach.
Zanim to nastąpi, przedstawiciele firm, których wyroby brały udział w audycie otrzymają wyniki certyfikacji. Informacje na temat laureatów XVII certyfikacji będą publikowane na blogu programu „Doceń polskie”, pod adresem www.blog.docenpolskie.pl

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Kontakt dla mediów: