Technologie » Telekomunikacja

Renoma rzeszowskich informatyków coraz silniejsza

Województwo podkarpackie przeżywa rozkwit. Najlepszym tego przykładem jest główny ośrodek miejski – Rzeszów.

Różne rankingi tworzone na potrzeby m. in. mediów, instytucji państwowych, czy uczelni wyższych, wskazują, że poziom i jakość życia, a także możliwości jakie daje miasto poprawiają się w bardzo szybkim tempie. Pracodawców, w tym czołowe firmy informatyczne, przyciągają również wykwalifikowane kadry.

Miasto od lat inwestuje w taki sposób aby ułatwić i uatrakcyjnić życie mieszkańców. Rzeszów jest, według badań Eurostatu, liderem w Europie pod względem ilości studentów przypadających na 1000 mieszkańców[1].  Dodatkowo, działania miasta uplasowały je w pierwszej 10 polskich miast z najkorzystniejszymi warunkami życia[2]. Na efekty nie trzeba było długo czekać.

Jednym z celów jakie postawiły sobie czołowe placówki edukacyjne było dostosowanie oferty dydaktycznej i poziomu kształcenia do dynamicznie zmieniających się wymagań rynku. To z roku na rok przyciąga nowych studentów do miasta, a jak wskazują raporty prawie 1/3 z nich wybiera kierunki techniczne, w tym m.in. informatykę[3]. Dzięki swojej konsekwencji Rzeszów stał się jednym z krajowych potentatów jeśli chodzi o kształcenie kadr z dziedziny IT – co dziesiąty informatyk w Polsce ukończył studia na jednej z rzeszowskich uczelni.

Wymienione czynniki sprawiają, że Rzeszów staje się coraz bardziej interesującym miejscem dla branżowych inwestorów, zwłaszcza tych z obszaru high-tech. Jedną z firm którą przyciągnął ze względu na swój potencjał jest Ailleron S.A., informatyczna spółka notowana na GPW, której przełomowe rozwiązanie – LiveBank – podbija obecnie branżę bankową na całym świecie. To właśnie m.in.  rzeszowski oddział firmy bierze udział w rozwoju tego flagowego produktu Spółki – zaawansowanego technologicznie rozwiązanie z obszaru wirtualnej bankowości. W ostatnich miesiącach system został wdrożony przez międzynarodowy bank Standard Chartered – początkowo w Singapurze i Malezji, a docelowo do obsługi ponad 5 milionów klientów w Azji, Afryce i Bliskim Wschodzie. To największa tego typu operacja w historii realizowana przez międzynarodowy bank.

Jak wyjaśnia Grzegorz Młynarczyk „Utworzenie oddziału Ailleron S.A. w Rzeszowie było trafną decyzją ze strategicznego puntu widzenia. Przede wszystkim Rzeszów stworzył odpowiednie warunki, które nierzadko znacznie przewyższają standardy panujące w innych polskich metropoliach powszechnie uważanych za atrakcyjne dla inwestorów. Ważnym czynnikiem jest również potencjał kadrowy mierzony ilością osób studiujących kierunki informatyczne oraz silne przekonanie co do wysokiego poziomu kształcenia jaki zapewniają rzeszowskie uczelnie. Tworząc zespół w Rzeszowie wierzyliśmy, że w przyszłości uda nam się nawiązać współpracę z najlepszymi specjalistami i wschodzącymi gwiazdami branży IT. Pierwsze spektakularne sukcesy już osiągnęliśmy. To między innymi tutaj powstawał LiveBank, który obecnie rewolucjonizuje światową branżę bankową”.

[1] W Rzeszowie przypada wg Eurostatu 353 studentów na 1000 mieszkańców. Źródło: http://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/5734477/KS-HA-12-001-EN.PDF [Eurostat regional yearbook 2012]

[2] Na podstawie wskaźnika jakości życia Rzeszów zajmuje obecnie 9 miejsce . Link do raportu: http://www.diagnoza.com/pliki/raporty/Diagnoza_raport_2015.pdf [Diagnoza Społeczna 2015]

[3] Wg statystyki UM Rzeszów 30% studentów studiuje na kierunku technicznym, a co dziesiąty informatyk w Polsce ukończył studia na jednej z rzeszowskich uczelni. Źródło: http://www.rzeszow.pl/promocja/hisoria-marki-rzeszow [Oficjalna strona Urzędu Miasta Rzeszów]

UnicornMedia