Firma » System prawny

Rola adwokata

Kiedy zajdzie potrzeba uczestnictwa w rozprawie sądowej można poczuć się chwilowo zakłopotanym. Często nie do końca wiadomo, jakie kroki podjąć, natomiast w zależności od danej sprawy mogą one się znacznie różnić.

Artykuł powstał przy współpracy
z warszawskim adwokatem Janem Przemysławem Kopko

Adwokat - nie do końca jak w amerykańskim filmie

Kiedy pomyślisz o słowie „adwokat”, jakie będzie Twoje pierwsze skojarzenie? Czy będzie to ubrany w czarny garnitur, równo przystrzyżony jegomość po trzydziestce? Często jest tak, że gdy myślimy o słowie „adwokat” to w naszej głowie najpierw pojawiają się sceny ze znanych amerykańskich filmów. Pominę tutaj filmy polskich producentów, ponieważ z reguły ten segment kinematografii jest przez nich pomijany, a nawet gdyby było inaczej, to z pewnością w relacji ilość/jakość ich produkcje z pewnością nieco odstawałyby od tych tworzonych przez ich konkurentów zza oceanu. Jednak wróćmy do sł nowa „adwokat”. Myśląc o adwokacie z pewnością u wielu z nas pojawiają się myśli o „adwokacie diabła” lub innym „białym kołnierzyku”, który z zapałem lwicy broniącej swoich młodych walczy o prawa swojego klienta. Niezależnie od tego jaki film przyjdzie nam do głowy, prawnicy przedstawiani na szklanym ekranie często kategoryzowani są na tych dobrych, oraz tych złych. Ten dobry walczy o sprawiedliwość kierując się swoim sumieniem, a ten zły pojemnością swojego portfela. Dlaczego tak naprawdę powstają tego typu filmy? Czy to pragnienie oglądania na ekranie tego jak triumfuje sprawiedliwość, czy może chęć utwierdzania się w fakcie, że prawo i sprawiedliwość to nie jest tak naprawdę jedno i to samo.

Prawdziwa praca adwokata

Bez względu na motywy, prawdziwa praca adwokata zdecydowanie różni się w Polsce od tej przedstawianej na ekranach kin oraz telewizorów. Gdybyśmy mieli oglądać faktyczną pracę adwokata w jej pełnym wymiarze z całą pewnością usnęlibyśmy na seansie. Prawdziwą pracą adwokata nie jest bowiem tylko i wyłącznie praca oratorska oraz wykorzystywanie swojej charyzmy. Prawdziwym fundamentem jest żmudne siedzenie nad dokumentami, kodeksami, artykułami oraz orzeczeniami sądów aby znaleźć podstawy merytoryczne skutkujące powstaniem linii obrony dla klienta, którego adwokat reprezentuje. Prawda jest taka, że prawdziwa praca nad daną sprawą zaczyna się na długo przez rozpoczęciem rozprawy sądowej, a niezależnie od tego, gdzie po raz pierwszy usłyszeliśmy o zawodzie prawnika, jego wizerunek jest w 90% kreowany przez media a tylko 10% społeczeństwa, w szczególności tego, które pracuje w zawodzie lub miało okazję korzystać z usług adwokata, zdaje sobie sprawę z tego jak faktyczne wygląda praca w adwokaturze.

W rzeczywistości, praca prawnika to proces długi, pracochłonny, podczas którego prawnik dokonuje wielu badań, zagłębia się w szczegóły sprawy, niejednokrotnie pracuje z dokumentami obcojęzycznymi. W kwestii etyki wielokrotnie prawnicy działają dla dobra społeczeństwa ale zdecydowanie nie są jego bohaterami. Praca prawnika to dla niego przede wszystkim źródło utrzymania i z pewnością podczas wykonywania swojego zawodu nie kierują się oni osobistymi przesłankami, działając bardziej jak neutralni funkcjonariusze publiczni, którzy sami działają zgodnie z literą prawa, jednak nie podejmują się jego oceniania. Praca adwokata polega na rozjaśnianiu skomplikowanych zagadnień prawnych i neutralizacji emocjonalnego wydźwięku zdarzenia w celu znalezienia rozwiązania. Skuteczni prawnicy są w stanie odstawić na bok swoje osobiste zdanie na temat sprawy, aby sumiennie reprezentować swoich klientów, nawet tych z którymi się nie zgadzają.

Czemu lepiej korzystać z usług adwokata?

W Polsce głównym fundamentem są natomiast ustawy i kodeksy i orzeczenia Sądu Najwyższego. Jedna z nich mówi o prawie do wyboru adwokata. Zawsze lepiej jest korzystać z jego pomocy np. dlatego, że ''Adwokat zobowiązany jest zachować w tajemnicy oraz zabezpieczyć przed ujawnieniem lub niepożądanym wykorzystaniem wszystko, o czym dowiedział się w związku z wykonywaniem obowiązków zawodowych''. Bez względu jednak na kraj, osoba prawnika zawsze pozostanie postrzegana jako zawód elitarny, wymagający nieprzeciętnej wiedzy oraz stabilności psychicznej i pełnego zaangażowania. Zawsze należy jednak oddzielać prawdę od fikcji. Oddzielać postać mężczyzny ubranego w czarny garnitur, z dokładnie przystrzyżoną fryzurą, od postaci prawdziwego adwokata – który też jest przecież człowiekiem.

slawek