Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Rosnąca pozycja kobiecej branży erotycznej

Czy zakupy artykułów erotycznych to domena także kobiet? Czy kobiety lubią erotyczne gadżety i przebieranki w sypialni? Jakie artykuły dla kobiet cieszą się największą popularnością?

Okazuje się, że jest tego wbrew pozorom sporo. Pozycja kobiecej branży erotycznej bowiem w ostatnich latach rośnie. Kobiety coraz częściej dostrzegają bowiem potrzebę rozrywki tego rodzaju, która do niedawna przypisywana była tylko mężczyznom. Okazuje się jednak też, że dobra prasa erotyczna jest niemal na wagę złota.

Najwięcej gadżetów erotycznych i zabawek do łóżka kobiety i mężczyźni kupują oczywiście w okolicach walentynek. Jednak coraz więcej pań sex-shopy i sklepy internetowe z gadżetami erotycznymi odwiedza także na co dzień. Coraz więcej Polek dokonuje zakupów tego typu. Najaktywniejsze są oczywiście panie młode, w przedziale wiekowym od 24 do 35 roku życia. Wciąż w tej grupie wiekowej przegrywają z panami pod tym względem, ale niedługo może się to zmienić. W ciągu ostatnich kilku lat popularność zakupów erotycznych robionych przez kobiety wzrosłą bowiem o kilkadziesiąt procent. Jeszcze kilka lat temu, w roku 2002 kobiety stanowiły jedynie 5% wszystkich klientów kupujących gadżety i artykuły erotyczne. Dzisiaj jest to już około 35% i tendencja wzrostowa prawdopodobnie będzie się utrzymywać także w kolejnych latach.

Okazuje się też, że panie są coraz odważniejsze. Lubią się także przebierać. Prym wiedzie od lat pod tym względem kostium pokojówki, pielęgniarki, policjantki, króliczka oraz grzecznej uczennicy. Zresztą w przypadku panów wybór jest o wiele mniejszy. Najpopularniejsze są stroje policjanta i kowboja.
Kobiety także bardzo często sięgają po gry erotyczne różnego rodzaju np. planszowe czy karciane. Do tego dochodzą oczywiście seksowne komplety bielizny czy literatura erotyczna i to nie tylko klasyczna "Kamasutra". 25% Polek przyznaje się także do kupowania artykułów i gadżetów do sypialni. Dużą popularnością cieszy się również od jakiegoś czasu biżuteria erotyczna oraz akcesoria do BDSM. Warto też wspomnieć, że panie są w tej kwestii także bardziej otwarte niż panowie i chętnie wymieniają się informacjami na ten temat w swoim gronie. Podczas gdy u mężczyzn seks gadżety to wciąż temat tabu.

darek87