Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

ROZSTRZYGNIĘCIE OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU CHA-CHING

Konkurs Cha-Ching dobiegł końca – kapituła konkursowa wybrała cztery najbardziej pomysłowe i oryginalne prace, które otrzymały nagrodę główną – tablet. Komisja pod przewodnictwem ambasadorki programu – Darii Widawskiej przyznała także nagrodę specjalną.

Przy okazji konkursu aktorka postanowiła opowiedzieć o swojej edukacji finansowej.

Przez ponad cztery tygodnie rodzice mogli nadsyłać prace konkursowe wykonane przez swoje pociechy w czterech kategoriach, które stanowią jednocześnie filary programu edukacji finansowej dzieci „Cha-Ching” – zarabianie, oszczędzanie, wydawanie, pomaganie. Wszystkie przesłane prace były wyjątkowe, a wybranie tych najlepszych nie było łatwym zadaniem.

„Konkurs Cha-Ching pokazał jak bardzo pomysłowe i kreatywne są dzieci. Rysunki, wierszyki, czy własnoręcznie wykonane skarbonki to tylko niektóre przykłady nadesłanych prac. Każde ze zgłoszeń było wyjątkowe, ponieważ widać było w nich duży nakład pracy. Wybór nie był łatwy, ale zwycięzców kapituła wybrała jednomyślnie. Serdecznie gratuluję wszystkim dzieciom, które wzięły udział w konkursie” – powiedziała Daria Widawska, ambasadorka  programu edukacji finansowej dzieci „Cha-Ching”.

Kapituła konkursowa otrzymała interesujące i kreatywne prace, największym powodzeniem cieszyła się kategoria oszczędzanie. Zadaniem komisji było wybranie czterech najlepszych prac, które zostały nagrodzone tabletami marki Lenovo. W konkursie przyznano także nagrodę specjalną – bon do sklepu SMYK o wartości 750 zł. Natomiast internauci wyłonili autorów pięciu najlepszych – ich zdaniem – prac w każdej z kategorii, którzy otrzymali maskotki Cha-Ching oraz zestaw naklejek i kolorowanek. Lista nagrodzonych prac znajduje się na stronie http://www.naszemiasto.pl/cha-ching/.

„Celem konkursu Cha-Ching było przede wszystkim zachęcenie rodziców do tego, aby częściej rozmawiali ze swoimi pociechami o finansach. Jednak oprócz aspektu edukacyjnego chcieliśmy, aby zabawa stała się okazją do wspólnego spędzania czasu. Cieszymy się, z efektu prac dzieci, wiele zgłoszeń wymagało wysiłku i kreatywności, dlatego wszystkim uczestnikom należą się gratulacje”  – powiedział Damian Ziąber, Przedstawiciel Prudential w Polsce. Firma jest pomysłodawcą i autorem programu Cha-Ching.

Od samego początku Program Cha-Ching wspierany jest przez jego ambasadorkę, aktorkę Darię Widawską. Jak sama przyznaje dzięki udziale w przedsięwzięciu wie jak powinna wyglądać edukacja finansowa jej dzieci, ponieważ program dostarcza ku temu wszelkich niezbędnych narzędzi. A jak wyglądała edukacja finansowa Darii Widawskiej? Aktorka postanowiła zdradzić szczegóły tego, jak i kiedy rozpoczęła się jej edukacja finansowa:

Dla wszystkich, którym nie udało się wziąć udziału w konkursie jest dobra wiadomość. Organizatorzy programu planują już kolejny, również ogólnopolski, ale tym razem skierowany do szkół, które dzięki swojemu udziałowi w programie i konkursie będą mogły otrzymać wsparcie rzeczowe dla swoich placówek. Wszelkie informacje będzie można znaleźć na stronie: www.cha-ching.pl

Anna Kołakowska