Technologie » Telekomunikacja

Rozwiązania 5G od Huawei jako pierwsze na świecie uzyskały certyfikat CE-TEC

Produkty Huawei 5G NR po licznych testach spełniły wszystkie wymagania TÜV SÜD – globalnej firmy świadczącej usługi w zakresie badań, certyfikacji, szkoleń i usług technicznych. Tym samym firma jest obecnie pierwszą na świecie, która uzyskała certyfikat badania typu CE-TEC dla produktów 5G.

Uzyskanie tego obowiązkowego w Unii Europejskiej certyfikatu oznacza, że rozwiązania Huawei mogą zostać oficjalnie dopuszczone do użytku komercyjnego.

Produkty Huawei – Massive MIMO AAU (MM AAU), które otrzymały certyfikat CE-TEC  zostały opracowane w oparciu o 3GPP TS 38.104. Dzięki temu są w stanie zapewnić duży ruch zewnętrzny na poziomie xGbps i opóźnienia wynoszące ms-level, a także spełniają wszystkie wymogi w zakresie bezpieczeństwa.

Oznakowanie CE jest obowiązkowe dla produktów importowanych i sprzedawanych na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego i uznaje się je za znak homologacji. Produkty z tym oznakowaniem są zgodne z wymaganiami dyrektyw europejskich RED, LVD, EMC, RoHS i WEEE. Certyfikat CE oznacza, że rozwiązania 5G od Huawei w pełni spełniają surowe wymagania Unii Europejskiej i są obecnie kwalifikowane do sprzedaży na rynku europejskim.

Przyznanie Huawei jako pierwszemu producentowi na świecie certyfikatu CE w zakresie 5G jest kolejnym dowodem na to, że firma jest w tym zakresie liderem. Huawei będzie nadal prowadzić badania i wdrażać coraz to nowsze technologie w tym zakresie. Wszystko w celu promowania rozwoju przemysłu 5G i ułatwiania globalnym operatorom komercyjnego ich wykorzystania.

Co ważne, Huawei Wireless oraz Centrum Zgodności i Testów MPE Global nawiązały długotrwałą współpracę z TÜV SÜD. Obie strony zobowiązują się do badania technologii produktów komunikacyjnych. Wynika to z faktu, że technologie 5G są bardziej złożone niż LTE, co stwarza większe wyzwania w zakresie weryfikacji.

TÜV SÜD, która przeprowadziła weryfikację produktów Huawei, to organizacja zajmująca się profesjonalnymi testami od ponad 150 lat. Jako jeden z najbardziej wpływowych organów certyfikujących na świecie, może pochwalić się również zasilającymi ich szeregi wiodącymi ekspertami branżowymi i pierwszorzędną platformą inspekcyjną.

MultiComm