Technologie » Telekomunikacja

Rozwiązania dla centrów danych czeskiej firmy Triton

Efektywne i bezpieczne rozwiązania w zakresie szaf dystrybucyjnych dla centrów danych

Centrum danych to budynek lub pomieszczenie przeznaczone do przechowywania działającej infrastruktury informatycznej: serwerów, urządzeń przechowywania danych (storage) oraz infrasturktury sieciowej. Aby procedura scentralizowania serwerów i innych elementów aktywnych (czyli zbudowania centrum danych) była skuteczna, należy rozważyć zmianę metod chłodzenia i ochrony urządzeń. Rozwiązaniem jest skorzystanie z szafy dla centrum danych. Czeski producent Triton od lat zajmuje się produkcją wysokiej jakości rozwiązań dla tego sektora.

Serwerownia a centrum danych - jaka jest różnica?

teorie1m.jpg

W przeciwieństwie do serwerowni, centrum danych to budynek składający się nie z jednego, a z kilku pomieszczeń, z których każde odpowiada za inną funkcjonalność, ale razem wspomaga i tworzy cały system. W skład centrum danych wchodzi serwerownia, w której znajduje się sprzęt serwerowy, pomieszczenia techniczne, w których znajduje się sprzęt UPS, pomieszczenia dystrybucji energii, a także pomieszczenia telekomunikacyjne i operacyjne (np. dla obsługi i dystrybucji klimatyzacji). Taki podział pomieszczeń ze względu na funkcje zwiększa niezawodność i bezpieczeństwo działania całego centrum danych.

Szafa w centrum danych - jakie pełni funkcje?

Prowadzenie przedsiębiorstw i instytucji wymaga podwójnego bezpieczeństwa, fizycznej ochrony urządzeń i kontrolowanego chłodzenia. Szafy są umieszczane w grupach, zwykle w dwóch rzędach, oddalonych od siebie o 1200 mm (rozmiar dwóch standardowych płytek podłogi podniesionej). Korytarz pomiędzy szafami jest wyposażony w zadaszenie i zamknięty na końcach drzwiami przesuwnymi. Duże centra danych są podzielone na kilka mniejszych jednostek, znajdujących się wewnątrz takich korytarzy.

DC1_m.jpgDC2_m.jpgDC3_m.jpg

Naczęściej stosowane rodzaje chłodzenia

Głównym produktem firmy Triton jest szafa RDA, której nośność wynosi 1300 kg w wersji przystosowanej do budowy centrów danych. W skład akcesoriów wchodzą panele sufitowe różnych typów i drzwi przesuwne, które razem tworzą kompletny system modułowy.

RDAdc1m.jpg

Czasami instalacja podniesionych podłóg nie jest możliwa, dlatego producent oferuje alternatywę w postaci jednostek chłodniczych montowanych wewnątrz szaf z górnym wlotem i pompką skroplin. Takie rozwiązanie oferuje wyjątkowo dużą moc w niewielkiej obudowie.

Jednym z najważniejszych elementów centrum danych jest chłodzenie. Niekontrolowany przepływ powietrza jest kosztowny i nieefektywny. Szafy RDA firmy Triton umożliwiają łatwe i skuteczne zbudowanie wydajnego centrum danych.

Najważniejsze cechy szafy RDA firmy Triton:

• Gotowość do montażu zadaszenia

• Specjalne zawiasy - drzwi mogą być szybko zdemontowane, co pozwala na łatwą instalację i konfigurację wszystkich zainstalowanych urządzeń

• Perforacja  drzwi 80%

• Możliwość łączenia szaf

• Otwory wpustowe na dachu szafy

• Jednostka dystrybucji zasilania wewnątrz szafy

• Wlot powietrza chłodzącego

• Zamki wielopunktowe

Więcej o szafie RDA: http://www.triton.cz/pl/centra-danych/szafa-rda-dla-centrow-danych

Europejska jakość

66887_2015vodafone_stredokluky_1.jpg

Centrum danych Vodafone Czech Republic a.s. wykorzystujące rozwiązania Triton

68700_GTS_novera_praha_2009_1.jpg

Centum danych T-Mobile Czech Republic a.s. wykorzystujące rozwiązania firmy Triton

Triton to światowy lider w rozwoju i produkcji szaf dystrybucyjnych m.in. dla centrów danych i telekomunikacji. Wszystkie produkty projektowane i wytwarzane są w fabryce w Czechach przy wykorzystaniu najnowszych technologii, co w połączeniu z wysokim poziomem jakości czyni markę mocnym graczem na rynku.

panorama_big_710x175.jpg

Czeska fabryka Triton