Technologie » Telekomunikacja

Rozwiązania REACH

Przechwytywanie i zarządzanie obrazem wideo. Rozwiązania multimedialne oraz systemy nagrywania strumieniowego firmy REACH są już dostępne na naszym rynku w dystrybucji firmy KONTEL, przedstawiciela tej marki w Polsce.

Systemy umożliwiają przechwytywanie sygnałów wideo z dowolnego urządzenia wyposażonego w kamerę lub wyświetlającego informacje na monitorach. Pozwalają na nagrywanie i archiwizowanie oraz udostępnianie w sieci IP (w sieci LAN / przez Internet) online lub na żądanie (Video on Demand) sygnałów wideo w czasie rzeczywistym.

Rozwiązania firmy REACH są skalowalne i mogą obsłużyć jednocześnie dowolną liczbę zdarzeń / lokalizacji. W każdej lokalizacji mogą przechwycić do 6 sygnałów wideo, nagrywać je zsynchronizowane z sygnałem audio i dystrybuować w sieci IP.

Urządzenia można wykorzystywać do rejestracji np. operacji i zabiegów medycznych z użyciem kamer, szkoleń, wykładów, czy posiedzeń zarządu. Zarchiwizowane materiały multimedialne mogą stanowić doskonałą bazę dydaktyczną. Mogą być również zabezpieczeniem dla szpitali w przypadku oskarżeń o błędy w sztuce lekarskiej. Rozwiązania REACH w połączeniu z systemami wideokonferencyjnymi można zaś świetnie wykorzystywać do wideokomunikacji z możliwością zaawansowanej prezentacji.

Do odtwarzania zdalnego (online / VoD) może być wykorzystany dekoder sprzętowy, umożliwiający wyświetlanie do 3 sygnałów wideo na jednym ekranie (2 x HD + 1 x VGA) lub odtwarzacze software-owy REACH RecPlayer umożliwiający wyświetlanie do 6 sygnałów wideo (HD/SD/VGA) na jednym ekranie.

Główne funkcje systemów REACH

§  przechwytywanie sygnałów wideo zsynchronizowanych z audio,

§  strumieniowanie na żywo - live streaming (obsługa użytkowników   odtwarzających wideo online przez sieć IP),

§  odtwarzanie na żądanie VoD,

§  archiwizacja plików (wbudowany dysk twardy do 2TB / wsparcie dla funkcji FTP),

§  możliwość współpracy z rozwiązaniami Storage Network – np. Brocade,

§  synchroniczne nagrywanie (w tym samym momencie można nagrywać sygnał audio oraz sygnały wideo / VGA zsynchronizowane podczas jednego zdarzenia),

§  zarządzanie użytkownikami (zakładanie kont, grupowanie użytkowników, zarządzanie ich uprawnieniami),

§  zarządzanie plikami (grupowanie, zarządzanie dostępem do archiwizowanych plików),

§  możliwość edycji zapisanych plików multimedialnych (funkcje transkodowania do innego formatu, indeksowania, dodawania tytułu, wycinania i łączenia plików),

§  możliwość tworzenia multimedialnych prezentacji i materiałów edukacyjnych,

§  dowolna kombinacja przechwytywanych sygnałów wideo Full HD / HD / SD / VGA,

§  dowolna kombinacja interfejsów DVI-I / SDI-I / VGA,

§  nagrywanie wielosesyjne w tym samym czasie,

§  możliwość strumieniowania i nagrywania w tym samym czasie sygnałów audio/wideo w dwóch różnych jakościach (wysoka jakość przeznaczona do dystrybucji w sieci LAN/VPN, niska jakość przeznaczona do dystrybucji przez Internet),

§  możliwość określenia stopnia kompresji sygnałów audio/wideo,

§  skalowalna liczba użytkowników mających dostęp do nagranych materiałów multimedialnych,

§  możliwość zarządzania zewnętrznym systemem (AMX, Crestron, itp.),

§  możliwość współpracy z zewnętrznym systemem komunikacji audio.

KONTEL