Firma » System prawny

Rozwód dla małżonków?

„Co Bóg złączył, człowiek niech nie rozłącza” - takie słowa usłyszeć możemy podczas ślubu kościelnego. Jest to wspaniałe podejście do kwestii instytucji małżeństwa, które zgodnie z wolą małżonków powinno trwać przez całe ich dalsze życie.

Świat wygląda jednak zupełnie inaczej i konieczne może być czasami przeorganizowanie własnego życia i podejścia do innych ludzi – w tym oczywiście do własnego małżonka. Powodów rozpadu związku małżeńskiego może być wiele, jednak niemal zawsze konieczna jest wtedy pomoc profesjonalisty – adwokata bądź radcy prawnego. Z czym wiąże się rozwód i w czym może nam pomóc prawnik?

Małżeństwo w prawie
Polskie prawo uznaje instytucje małżeństwa za coś trwałego, czego nie możemy przerwać jednym podpisem i wyrażeniem własnej woli – jedynie sąd może zdecydować o rozwiązaniu związku małżeńskiego, bądź jego unieważnieniu (jedynie w przypadku określonych podstaw prawnych uregulowanych w Kodeksie Rodzinnym i Opiekuńczym, w skrócie k.r.o.). Nawet do rozwiązania związku małżeńskiego konieczne jest wykazanie, że małżonków już nic łączy – że nie ma między nimi więzi rodzinnej, czy gospodarczej.

Kto jest winny?
Rozwód to również konieczność uregulowania kwestii władzy rodzicielskiej i opieki nad małoletnimi dziećmi małżonków, jak również kwestia podziału majątku wspólnego. To właśnie w tych kwestiach największe pole do popisu ma profesjonalny pełnomocnik. Wbrew pozorom od samego rozwodu mają znaczenie dalsze postanowienia sądu, gdyż to w wyroku rozwiązujący małżeństwo wskazuje się stronę winną rozkładu pożycia małżeńskiego. Od tego zależne są przysługujące konkretnym osobom prawa i obowiązki względem drugiej strony małżeństwa!

Jak szukać?
Jak znaleźć dobrego adwokata albo radcę prawnego od rozwodów? Na przykładzie Wrocławia wystarczy wpisać w wyszukiwarkę google hasło „adwokat rozwód Wrocław”, aby otrzymać namiary na odpowiednie kancelarie prawne. Rozwód to początek nowego życia!

henryk.frolena