Firma » Biznes

Rozwój e-zakupów

E-zakupy z każdym rokiem są coraz powszechniejsze. Początki zakupów w sieci w naszym kraju były szczególnie trudne. Polscy konsumenci co prawda obserwowali rozwinięte społeczeństwa, ale podchodzili do tematu ze sceptycyzmem, a dziś?

Wówczas najtrudniejszymi barierami były: brak powszechnego dostępu do sieci oraz brak podstawowej wiedzy na temat mechanizmu e-zakupów. Z upływem czasu jednakże, idąc za wzorem rodziny i znajomych zdecydowanie więcej ludzi zaczęło robić zakupy w sieci. Jest to komfortowe, szybkie oraz ekonomiczne. Gdy poszukujemy w necie chociażby wyjątkowo nowoczesnego sprzętu wystarczy tylko wkilkać w pole wyszukiwarki hasło takie jak „szlifierki Makita”, czy też „zmywarki Hitachi", a wyświetli się właściwie niekończona lista produktów w rozlicznych e-sklepach sprzedających online i portalach aukcyjnych typu Allegro. Możemy sprawdzać ceny oraz dopasować najtańszą ofertę.

Wciąż jednak nie brak również wrogów zakupów online. Nie wykorzystują tego przede wszystkim osoby starsze, które słabo obsługują komputer i niepewnie czują się w sieci. Z zakupów online nie korzystają jeszcze osoby, które to nie posiadają konta bankowego z możliwością przelewów online. Nareszcie oponentami są osoby, jakie wprawdzie skorzystały już z zakupów online ale zostały wykorzystane bądź miały trudności podczas zwrotu towaru. Jest także bardzo duża część odbiorców, którzy w Internecie kupują tylko pewne produkty, a pozostałych nigdy nie zakupują. Chociażby sporo konsumentów nie nabywa w e-sklepach odzieży, bielizny, obuwia, ponieważ muszą je zdecydowanie zmierzyć. Istnieje też mnóstwo kontestatorów nabywania farmaceutyków w sprzedających online aptekach.

Dabali777