Motoryzacja » Samochody

Rozwój napędów samochodów Volvo

Volvo Cars, producent samochodów segmentu premium, ogłosił, że każdy nowy model Volvo, wprowadzony na rynek po roku 2019, będzie wyposażony w silnik elektryczny.

Jest to historyczny moment w dziejach motoryzacji i rozwoju samochodów, w których teraz poza silnikiem spalinowym powszechna stanie się obecność napędu elektrycznego. Taki ruch pokazuje, że marka Volvo patrzy w przyszłość i widzi, że elektryfikacja obok samochodów autonomicznych staje się centrum zainteresowania całego sektora automotive.

Komunikat odzwierciedla jeden z najbardziej znaczących i istotnych kroków, podjętych wśród producentów samochodów, w kierunku przyjęcia elektryfikacji i podkreśla jak, po ponad 100 latach od wynalezienia silnika spalinowego, przygotowywany jest grunt dla nowego rozdziału w motoryzacji.

Najważniejszy dla nas jest klient – powiedział Håkan Samuelsson, President i Chief Executive. Klienci coraz częściej wymagają samochodów elektrycznych, a my chcemy na te wymagania, zarówno obecne jak i przyszłe, odpowiedzieć.

JK PR