Gospodarka » Żywność

Rynek dań gotowych w dobie smart shoppingu

Smart shopping i convenience to trendy, które szczególnie upodobał sobie współczesny konsument. Te dwa współistniejące i współgrające ze sobą kierunki sprzyjają rozwojowi kategorii dań gotowych na polskim rynku.

Konsumenci są coraz bardziej wyedukowani i świadomi własnych decyzji zakupowych oraz tego, jaki mają one wpływ na zdrowie i jakość ich życia. Między innymi na tym fakcie opiera się idea smart shoppingu. W Polsce nieustannie przybywa smart shopperów, czyli osób rozsądnie kupujących i mądrze gospodarujących nie tylko swoim portfelem, ale i czasem.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Smart shopping to w wolnym tłumaczeniu inteligentne zakupy. Polega na efektywnym kupowaniu – chodzi o to, by osiągnąć jak najlepszy stosunek ceny do jakości, a więc nabywać produkty wysokiej jakości w najkorzystniejszej cenie. Bardzo istotne jest podejmowanie przemyślanych decyzji, dzięki którym można zaoszczędzić czas i pieniądze. Smart shopping to trend, który jest integralną częścią szerszej idei – smart livingu.

 

Te dwa pojęcia są ze sobą mocno sprzężone, przy czym smart living jest pojęciem szerszym i polega na łączeniu nowoczesności z użytecznymi, wygodnymi rozwiązaniami. To styl życia osób świadomych swoich decyzji, ceniących komfort i wygodę, ale także elastycznych i indywidualnych – nie tylko w sytuacjach zakupowych, ale także życiu codziennym, zawodowym czy sposobie spędzania czasu wolnego.  

 

Trend convenience a dania gotowe

 

W ideę oszczędności czasu i pieniędzy świetnie wpisuje się trend convenience, który od jakiegoś czasu mocno rozwija się w Polsce. Coraz więcej konsumentów oczekuje wygodnych i szybkich rozwiązań, które pójdą w parze z wysoką jakością. – Sektor convenience z pewnością będzie notował stały wzrost, ale nie tylko. Obserwując zachowania i oczekiwania konsumentów, można stwierdzić, że będzie się także rozbudowywał i doskonalił. Możemy to zaobserwować m.in. w kategorii dań gotowych. Sprzyja temu wiele czynników – np. to, że coraz więcej kobiet realizuje się zawodowo, nie mając czasu na gotowanie w domu, a godziny pracy są wydłużone, często poprzez długie dojazdy do miejsca pracy. Oprócz tego coraz więcej osób angażuje się w czasie wolnym w wiele aktywności takich jak np. siłownia, zajęcia fitness, dodatkowe lekcje języka czy tańca, etc., stąd potrzeba szybkiego i wygodnego sposobu na przygotowanie posiłku. To sprawia, że kategoria dań gotowych notuje wzrost sprzedaży – w okresie sierpień 2014-lipiec 2015 rynek dań gotowych osiągnął wartość ponad 345 mln zł)  – mówi Robert Szataniak, dyrektor marketingu Pamapol.

 

Średnie sklepy na plusie

 

Na wszechobecnym trendzie convenience zyskują przede wszystkim średnie sklepy, które mimo tego, iż nie są duże, mają na tyle szeroki asortyment, że konsument bez trudu może w nich nabyć żywność, środki chemiczne czy inne artykuły. – Brak kolejek, dostępność najpotrzebniejszych i najbardziej popularnych artykułów składa się na wygodę i szybkość robienia zakupów, którą konsument coraz bardziej ceni. W kanale tradycyjnym tylko segment Medium Food Stores nie zanotował spadku sprzedaży wolumenowej w badanym okresie sierpień 2014-lipiec 2015. Jednak driverem w kategorii – zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym – jest segment dyskonterów, który odpowiada za 35 proc. całej sprzedaży dań gotowych – stwierdza Szataniak.

 

Jeśli chodzi o kanał modern trade, tutaj nie ma niespodzianek – największy spadek zanotował segment supermarketów oraz hipermarketów.

 

Nowy wymiar dań gotowych

 

Producenci dań gotowych przeprowadzili w ostatnim czasie ważne zmiany dotyczące składów produktów. W całej kategorii możemy zaobserwować doskonalenie receptur i czyszczenie składów z ulepszaczy smaków, konserwantów, barwników i innych E-składników. – Współczesny konsument coraz bardziej zwraca uwagę na etykiety i czyta składy produktów. Jest także otwarty na nowości, nowe smaki i eksperymentowanie w kuchni – mówi Szataniak.

 

Właśnie to nieszablonowe podejście konsumentów do dań gotowych jest coraz częściej obecne w polskich kuchniach. Produkty te są łączone z własnoręcznie przygotowanymi składnikami lub wykorzystywane w całkiem alternatywny sposób. – Takie rozwiązania cieszą się coraz większą popularnością właśnie dzięki temu, że są wygodne, oszczędne i szybkie – strzał w dziesiątkę dla współczesnego konsumenta – podsumowuje Robert Szataniak.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

eskadra

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »