Gospodarka » Żywność
Ryż Do Risotto Arborio Halina – włoski przysmak
Zobacz więcej zdjęć » |
Prawdziwe włoskie risotto powinno być zwarte, wręcz kremowe. Ryż gotuje się do konsystencji zwanej przez Włochów all’onda, co można tłumaczyć „z falami”. Zaletą ryżu arborio jest jakość jego ziaren o pękatym kształcie, które podczas gotowania utrzymują odpowiednią spoistość.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Ryż Do Risotto Arborio Halina doskonale łączy się z różnymi przyprawami, wchłaniając ich smak i aromat. Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa staje się delikatnie miękka. Ryż Do Risotto Arborio Halina doskonale sprawdza się także jako składnik zup jarzynowych oraz jako uzupełnienie farszów do krokietów i pasztecików.
Kilka cennych wskazówek dotyczących przygotowania ryżu do risotto:
v Nigdy nie płucz ryżu. Skrobia jest bardzo ważna dla utrzymania kleistej konsystencji risotta. Używaj zawsze gorącego bulionu, gdy dodajesz go do ryżu. Zimny bulion znacznie spowolni przygotowanie potrawy.
v Przygotuj wszystkie składniki zanim zaczniesz gotować ryż. Ryż należy obserwować i ciągle mieszać.
v Kiedy dodać więcej płynu do ryżu? Delikatnie przejedź drewnianą łyżką przez rondel. Powinien utworzyć się widoczny rowek - ślad po ruchu łyżką. Jeśli tak nie jest, dodaj płynu.
v Dodawaj płyn porcjami po ¼ filiżanki, każdą następną zaraz po tym, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta.
v Pod koniec gotowania, często próbuj ryżu. Czas przygotowania bywa różny, nawet jeśli używasz tego samego rodzaju ryżu.
v Jeśli ryż wchłonął całą ilość bulionu i nie jest jeszcze odpowiednio miękki, dodaj odrobinę gorącej wody.
Producent: Sawex Foods
Produkt: Ryż Do Risotto Arborio Halina
Gramatura: 300 g
Cena: ok. 3,50 zł
Komentarze (0)