Firma » Bankowość

Rządowy program Rodzina na Swoim

Ostatnio w mediach pojawiły się doniesienia o planach ograniczenia dostępu do kredytów udzielanych w ramach programu Rodzina na Swoim. Prawdopodobnie zwiększą one popyt na mieszkania kwalifikujące się do skorzystania z dopłat. Przy tej okazji warto przypomnieć oraz podsumować ideę tego programu.

Cechy, które charakteryzują kredyt z dopłatą rządową sprawiają, że staje się on swoistym rodzajem kredytu wśród innych produktów bankowych.

Wśród specyficznych cech takiego kredytu na pierwszym miejscu wskazać należy, że kredyt ten nie może być udzielany w walucie obcej. Może on być zatem udzielany jedynie w PLN.

Dopłaty do kredytu nie są nieskończone, trwają one bowiem 8 lat i dotyczą tylko lokali mieszkalnych bądź domów na terytorium RP. Ponadto kwota dopłaty wynosi około 50% kwoty odsetek.

Kredyt z dopłatą rządową może być przeznaczony na zakup lub budowę lokalu mieszkalnego bądź domu jednorodzinnego ale powierzchnie tych budynków nie mogą przekroczyć wielkości: 75 m2 dla mieszkania oraz 120 m2 dla domu jednorodzinnego.

Aby móc ubiegać sie o kredyt w ramach programu Rodzina na Swoim należy spełnić szereg kryteriów. Jednym z najistotniejszych jest kryterium dotyczące ceny nabywanej nieruchomości. Ceny przeliczane są wg wskażnika cena za metr kwadratowy. Wskaźniki różnią się w zależności od lokalizacji oraz uaktualniane są raz na kwartał. Należy się spodziewać, że kolejne wskaźniki będą ustalane na bardziej rygorystycznym poziomie niż do tej pory. Rząd chce w ten sposób szukać oszczędności. Docelowo program ma zostać całkowicie wygaszony.

Kolejną istotną cechą tego kredytu, to fakt, że kredytu takiego nie można zaciągnąć w każdym banku. Jedynie te banki, które mają podpisana umowę z Bankiem Gospodarstwa Krajowego (BGK). Sam BGK nie udziela kredytów z dopłatą, a czynią to banki komercyjne oraz Spółdzielcze Kasy Oszczędnościowo-Kredytowe.

Rodzina na Swoim