Technologie » Telekomunikacja

Seniorzy aktywnie

Sezon wiosenno-letni to czas wielu miejskich pikników i różnego rodzaju imprez plenerowych. Jest to coraz bardziej popularny sposób spędzania czasu zarówno przez młodych ludzi jak i całe rodziny. Taka formę doceniają również Seniorzy, którzy są coraz aktywniejszą grupą społeczną.

Seniorzy nie tylko chętnie biorą udział w różnego rodzaju imprezach, ale również angażują się w ich organizację. Inicjatywy dotyczą bardzo różnych tematów, począwszy od wydarzeń sportowych, a na działalności Uniwersytetów Trzeciego Wieku kończąc.

Zdając sobie sprawę z potrzeb Seniorów, emporia zdecydowała się zostać sponsorem głównym Ogólnopolskiej Olimpiady Sportowej Uniwersytetów Trzeciego Wieku, organizowanej po raz czwarty przez Stowarzyszenie Uniwersytetów Trzeciego Wieku w Łazach. Tegoroczna Olimpiada, która odbędzie się 19 maja, została wpisana w cykl imprez obchodów „Roku UTW” objętego Patronatem Honorowym Pani Prezydentowej Anny Komorowskiej .

Do tej pory do zawodów zgłosiło się ok. 400 zawodników. Spośród nich wyłonionych zostanie 100 medalistów w 10 dyscyplinach (zawody pływackie, zawody lekkoatletyczne, strzelectwo, tenis stołowy, turniej szachowy, przełaje rowerowe, turniej brydżowy, tenis ziemny, kajakarstwo - w podziale na płeć i grupy wiekowe oraz  turniej Rektorów-Władz UTW - w sumie 33 konkurencje).

Głównym celem Olimpiady jest promocja zdrowia i aktywnego wypoczynku wśród pokolenia 50+. Nawyki dbania o sprawność fizyczną są ważne w każdym wieku. Jednak dla osób dojrzałych sport jest szczególnie ważny, nie tylko ze względu na zdrowie, ale również aspekt towarzyski – pozwala uniknąć społecznego wykluczenia i samotności. Dlatego emporia wspiera wszelkie przedsięwzięcia, które propagują aktywny styl spędzania czasu. Imprezy organizowane dla Seniorów i przez nich doskonale pokazują, jak wiele energii mają starsze osoby i jak wielu rzeczy chcą doświadczyć. – mówi Grzegorz Możdżyński, Dyrektor Generalny emporia Telecom w Polsce.

Informacje o firmie emporia:

Emporia Telecom to założona w 1991 roku prywatna firma, która opracowuje, produkuje i sprzedaje telefony komórkowe dla konsumentów w wieku 60 lat i powyżej. Emporia Telecom jest synonimem prostej komunikacji bez barier. Zamiast natłoku funkcji klienci zyskują łatwiejsze kontakty z bliskimi. Dział badań i rozwoju emporia, zatrudniający jedną trzecią ze 100-osobowego personelu firmy, wykorzystuje technologię do uproszczenia skomplikowanych procesów, aby komunikacja była przystępna dla każdego. Wszystko to wyłącznie po to, by zaspokoić potrzeby pokolenia seniorów. Emporia Telecom, austriacka firma z siedzibą w Linz, to globalny lider rynkowy i technologiczny w segmencie telefonów komórkowych dla starszych osób. Produkty emporia dostępne są już w niemal 30 krajach.

Anna Koper
Senior Account Executive