Dom » Wnętrza

Seria Deque Dornbracht: Wyrazista forma wody i wzornictwa

Na targach ISH, które odbyły się w marcu we Frankfurcie, firma Dornbracht świętowała premierę nowej serii armatury łazienkowej Deque, odznaczającej się niezwykłą formą zredukowaną do płaskiej, szerokiej wylewki.
Teraz Dornbracht prezentuje cztery aranżacje Deque demonstrujące architektom, projektantom i inwestorom możliwości inscenizacji produktu. Aranżacje te po raz pierwszy obejmują również komunikację. Seria Deque jest dostępna w handlu specjalistycznym od jesieni 2011. Kolejna prezentacja serii nastąpi na międzynarodowych targach Cersaie w Bolonii we Włoszech (20-24.09.2011).

„Serię Deque wyróżnia połączenie dwóch geometrycznych form podstawowych", wyjaśnia dyrektor zarządzający Andreas Dornbracht. „Pierwszą z nich jest prostopadłościan, a drugą walec. Mimo tak wymagających form, udało nam się spełnić kryteria typowe dla wzornictwa Dornbracht, jak perfekcja, precyzja, prostota i proporcjonalność. Osiągnęliśmy taki efekt, ponieważ odlewamy armaturę jako całość, a następnie obrabiamy frezarką tak precyzyjnie, aż walec i prostopadłościan łączą się ze sobą bez karbów."

Oprócz niezwykłego połączenia form, tym, co czyni serię Deque tak szczególną jest przede wszystkim nowy rodzaj strumienia: perlisty strumień wody tworzony przez delikatne, płynące równolegle pojedyncze strumienie, umożliwia nie tylko inny wizualny odbiór wody, lecz także niezwykle przyjemne, wydajne i jednocześnie oszczędne mycie dłoni. Płynąca woda zajmuje całą szerokość wylewki, jest jej przedłużeniem, jednak dzięki swej naturalnej żywotności stanowi świadomy kontrast dla formalnej surowości i perfekcyjności armatury.

Forma strumienia wody stała się punktem wyjścia dla czterech indywidualnych aranżacji Deque. Każda z nich stanowi oryginalne połączenie dysz oraz elementu krajobrazu. Zaaranżowane wnętrza różnią się między sobą rozmiarem, charakteryzują się jednakże jednolitym architektonicznym rysem i stylistyką użytych materiałów.

„Aranżacje Deque kształtują wodę, traktując ją jak powierzchnię architektoniczną", mówi Mike Meiré. „Funkcjonują jako rodzaj ramy prezentującej wodę. Czyste, zredukowane. W ten sposób okazujemy wodzie szacunek."

Poszczególne aranżacje Deque:

1
Przestronna, jasna łazienka, jako centralny punkt życia domowników. Linearne, przenikające się elementy i naturalne materiały, na przykład wapień muszlowy i parkiet na podłodze, określają przestrzeń i światło. Matowe powierzchnie kontrastują z przeszkleniami i lustrem, nawiązując do rzeźby Deque. Ponadto, zewnętrzna komora umywalki, stanowiąc optyczne przedłużenie wanny, tworzy prawie płynne przejście pomiędzy przestrzenią wewnętrzną a zewnętrzną.
> Przy umywalce podtynkowa bateria umywalkowa Deque z pojedynczymi rozetami, na wannie stojąca wylewka wannowa Deque, obie z naturalnym strumieniem imitującym potok.

2
Nowoczesna, purystyczna łazienka o czystej geometrii. Prysznic z JustRain i rozległym widokiem. Luksusowe płytki mozaikowe w trzech dopasowanych do siebie kolorach ziemi przywodzą na myśl uspokajającą grę barw natury.
> Przy umywalce jednouchwytowa bateria Deque z nowym rodzajem strumienia perlistego składającego się z pojedynczych strumieni, pod prysznicem JustRain z modułem termostatu xTool.

3
Męska, minimalistyczna łazienka, swobodnie rozmieszczona w przestrzeni. Najwyższej jakości drewno orzechowe i beton licowy otaczają spokojny, stylowy świat. Ściana pokryta betonem licowym występuje także poza pomieszczeniem, dzięki czemu powstaje płynne przejście na zewnątrz. Stamtąd naturalna gra światła i cienia dociera z powrotem do wnętrza. Interesujące wzajemne oddziaływanie natury i kultury.
> Przy umywalce jednouchwytowa bateria umywalkowa Deque z pojedynczymi rozetami ze strumieniem perlistym, na wannie wylewka wannowa Deque z naturalnym strumieniem imitującym potok.

4
Jasna, kobieca łazienka. Również tu charakterystyczna jest gra matowych i błyszczących powierzchni - tkaninowe panele jako okładzina ścian oraz ścianka za wanną z mlecznego szkła, do której zamontowane są elementy armatury Deque. Tkaninowe panele i ścianka nawiązują formalnie do geometrii armatury. Oddzielona od pozostałych obszarów łazienkowych wanna mogłaby równie dobrze zostać umieszczona w salonie.
> Z wannową kaskadową wylewką ścienną z naturalnym strumieniem imitującym potok.

Aranżacje te stanowią inspirację dla architektów, projektantów i inwestorów przy indywidualnym planowaniu łazienki.

„Podczas pracy nad kolekcją Deque było dla nas ważne, by konsekwentnie rozwijać minimalistyczne wzornictwo ostatnich lat, a jednocześnie by poprzez niezwykle płaskie wzornictwo armatury zaproponować nową serię, innowacyjną zarówno pod względem formy, jak i funkcjonalności", wyjaśnia Michael Sieger z Sieger Design.

Deque będzie dostępna w wersji chromowanej oraz matowej czarnej od września 2011 r. Autorem wzornictwa jest Singer Design, autorem architektury łazienki Deque - Mike Meiré.

Effective Public Relations