Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Sezon grillowy trwa, wątroba woła o pomoc!

Wakacje są idealnym momentem do spędzania czasu na świeżym powietrzu, sprzyja temu piękna, słoneczna pogoda. Miłośnicy grillowania tylko czekają, by móc odpalić grilla w ogrodzie i spotkać się z bliskimi.

Potrawy z grilla, choć są zdrowsze niż te z patelni, zwykle są tłuste i często obficie przypraw. Popijamy je alkoholem, który jest niebezpieczny dla wątroby, a w połączeniu z ciężkostrawnymi potrawami z grilla stanowi dla niej nie lada wyzwanie. Nie musimy rezygnować z wyczekiwanego sezonu grillowego, pamiętajmy jednak o naszej wątrobie.

Często zapominamy o tym, że niezdrowe jedzenie w dużych ilościach negatywnie wpływa na naszą wątrobę. Dlatego warto zwracać uwagę na to, co jemy na grillu i w jakich ilościach. Pomyślmy, aby zastąpić tłuste żeberka np. grillowanymi warzywami. Świetnie smakują, są zdrowe i wspomagają pracę wątroby. Ponadto alkohol, który towarzyszy grillowaniu również negatywnie wpływa na ten narząd i niszczy komórki wątroby1. A jak pokazują wyniki Ogólnopolskiego Testu Wątroby, statystyczny Polak wypija średnio ponad 2 kufle piwa tygodniowo2.

Jak podkreśla Elżbieta Lange, psychodietetyk, ekspert kampanii „Szczęśliwa wątroba, szczęśliwy Ty”: Najważniejszy jest sposób grillowania, ilość i jakość spożywanych produktów. Przejadanie się i dostarczanie do żołądka zbyt dużej ilości pożywienia, utrudnia wątrobie wyprodukowanie odpowiedniej ilości żółci, potrzebnej do strawienia pokarmu. Zamiast żeberek, karkówki i kiełbasy przygotujmy na grilla wołowinę, kurczaka, indyka, ryby, a także warzywa i owoce. Zdrowsze są te mięsa, które zawierają mniejszą ilość tłuszczu. Niewłaściwym sposobem grillowania, jest ponadto opiekanie mięsa czy kiełbasy bezpośrednio w płomieniu. Ilość szkodliwych związków, rośnie wraz z ilością tłuszczu skapującego z żywności do ognia, a część z nich osadza się na przygotowywanym pokarmie. Wcześniejsze zamarynowanie mięs z dodatkiem oliwy, octu winnego i czosnku będzie działało korzystnie na naszą wątrobę. Warto doprawić marynaty ziołami: rozmarynem, bazylią, miętą, szałwią, majerankiem i oregano. Należy również przygotowywać małe kawałki mięsa i nie przetrzymywać go na ruszcie. Im krócej pieczemy, tym zdrowiej dla naszej wątroby”.

Spędzając czas na świeżym powietrzu, spędzajmy go aktywnie, bo aktualnie aż 76,2% Polaków poświęca mniej niż 3 godziny tygodniowo na aktywność fizyczną2. Warto pograć w piłkę nożną czy badmintona. Sezon grillowy wcale nie musi być ciężki dla wątroby, nie rezygnujmy z przyjemności.

Stłuszczenie, marskość czy alkoholowe uszkodzenie wątroby – to tylko niektóre z jej chorób, mające przyczynę m.in. w złym odżywianiu i nawykach. Regularne spożywanie tłustych, ciężkostrawnych potraw oraz długotrwałe spożywanie alkoholu, może prowadzić do uszkodzeń tego narządu, co przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu.1,3,4 Wątroba sama się regeneruje, warto jednak pamiętać, że nie jest niezniszczalna. Dlatego pamiętajmy o niej również w czasie wakacji.

1 Mach T. Alkoholowe choroby wątroby. http://gastrologia.mp.pl/choroby/watroba/50966,alkoholowe-choroby-watroby. Data dostępu 09.03.2017 r.
2 Wyniki Ogólnopolskiego Testu Wątroby na dzień 30.06.2017. Dane w posiadaniu firmy.
3 Kargulewicz A i in. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby – Etiopatogeneza, epidemiologia, leczenie. Nowiny Lekarskie 2010; 79: 410–418.
4 Guzek J. Patofizjologia człowieka w zarysie. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2005: 655-656.

INFORMACJA PRASOWA
Essentiale Forte, 300 mg, kapsułki. 1 kapsułka zawiera: 300 mg (Phospholipidum essentiale) fosfolipidów z nasion sojowych zawierających (3-sn-fosfatydylo)cholinę. Substancje pomocnicze o znanym działaniu: olej sojowy. Wskazania do stosowania: Essentiale Forte jest roślinnym produktem leczniczym stosowanym w chorobach wątroby. Zmniejsza subiektywne dolegliwości, takie jak: brak apetytu, uczucie ucisku w nadbrzuszu spowodowane uszkodzeniem wątroby w wyniku nieprawidłowej diety, działania substancji toksycznych lub w przebiegu zapalenia wątroby. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą.
Podmiot odpowiedzialny: Sanofi-Aventis Sp. z o.o.
{Opracowano na podstawie Charakterystyki Produktu Leczniczego z datą 07/2015}
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
Informacje o Sanofi
Firma Sanofi, działający na skalę globalną lider sektora farmaceutycznego, zajmuje się odkrywaniem, opracowywaniem i upowszechnianiem rozwiązań terapeutycznych, które zaspokajają potrzeby pacjentów. Sanofi jest zorganizowana w pięć globalnych Business Unitów: Diabetes & Cardiovascular, General Medicines & Emerging Markets, Consumer Healthcare, Sanofi Genzyme i Sanofi Pasteur. Firma Sanofi jest notowana na giełdach w Paryżu (EURONEXT: SAN) i Nowym Jorku (NYSE: SNY). Jedna z 112 fabryk Sanofi na świecie, jest zlokalizowana w Rzeszowie. Sanofi w Polsce zatrudnia ponad 1000 pracowników. Według danych IMS Health Polska, Sanofi zajmuje jedno z wiodących miejsc w krajowym rankingu największych firm farmaceutycznych. Więcej informacji: www.sanofi.pl

patrycja.paradowska@procontent.pl