Firma » Biznes

Sklep budowlany usprawnia sprzedaż b2b

Przygotowanie, realizacja oraz dostawa zamówienia w ciągu 24 godzin to główne założenia nowego, usprawnionego systemu b2b wprowadzonego w struktury firmy Folnet, sklepu internetowego oferującego szeroko pojęte produkty dachowe.

W Polsce od wielu lat podejmowane są rozmaite działania zmierzające do budowy społeczeństwa informacyjnego i gospodarki opartej na wiedzy. Momentem przełomowym stało się przystąpienie do struktur Unii Europejskiej, co znacznie przyspieszyło informatyzację oraz wykorzystanie technik informacyjnych i komunikacyjnych w nowoczesnym biznesie.

- W dzisiejszych, wysoce konkurencyjnych czasach konieczne jest podejmowanie nowych inicjatyw, które mogą podnieść jakość i szybkość świadczonych usług. Stąd decyzja o inwestycjach stanowiących wynik rosnących oczekiwań ze strony klientów oraz dążenia do umocnienia pozycji firmy na rynku - tłumaczy Jakub Staszewski, właściciel sklepu internetowego Folnet.

Wdrożony system b2b oznacza bardziej efektywną współpracę pomiędzy sklepem internetowym Folnet a jego największymi klientami - firmami budowlanymi, wykonawczymi i dekarskimi. W jaki sposób? Po pierwsze, rozwiązanie umożliwia przygotowywanie, realizację oraz dostawę towaru w ciągu zaledwie 24 godzin od momentu złożenia zamówienia. Dodatkowo, pozwala na sprawniejszy obieg informacji i dokumentów pomiędzy współpracującymi przedsiębiorstwami. Po trzecie, umożliwia prowadzenie czytelniej i przejrzystej polityki rabatowej w odniesieniu do firm z branży.

Obsługę klienta ułatwia zastąpienie tradycyjnych kanałów dystrybucji automatycznym systemem przyjmowania zleceń za pośrednictwem Internetu. Dotychczasowa metoda składania zamówień przez telefon i faks okazała się mało skuteczna, głównie ze względu na konieczność każdorazowej weryfikacji danych klienta w bazie i ręcznego wprowadzania zamówienia do systemu informatycznego. - Takie działanie zajmowało pracownikowi ok. 40 procent czasu pracy w skali miesiąca. Na chwilę obecną to system automatycznie przyjmuje zamówienie, wystawia zlecenie oraz faktury zakupu. Oszczędność czasu i pieniędzy idzie tutaj w parze z podniesieniem efektywności wykonywanej pracy - dodaje Jakub Staszewski.

System b2b nie tylko w pełni automatyzuje proces realizacji zamówień, ale daje klientom dodatkowe funkcjonalności, jak np. możliwość zamieszczania ocen i opinii czy porównywania poszczególnych produktów. Ciekawym elementem systemu jest także moduł magazynowy informujący zarówno administratora, jak i klienta o niskim stanie magazynowym danego towaru. Z kolei integracja z systemem kurierskim automatyzuje proces wysyłki eliminując m.in. konieczność ręcznego nadawania numeru przesyłkom. Cały system powiązany jest z programem księgowo-magazynowym, co dodatkowo przyspiesza obsługę finansową zamówienia.

Jakub Staszewski: - Przewidujemy, że wprowadzony system w ciągu 3 najbliższych lat spowoduje wzrost przychodów ze sprzedaży o około 45 procent. Wszystko dzięki szybszej i lepszej jakościowo obsłudze klienta oraz eliminacji czynnika ludzkiego w procesie realizacji zamówienia.

Wdrożone rozwiązania przyczynią się również do wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw współpracujących z firmą Folnet. Dzięki nowoczesnemu, w pełni zinformatyzowanemu systemowi będą oni mogli szybko i przez przeszkód uzyskać niezbędny towar, co pozwoli na płynne kontynuowanie prac budowlanych bez konieczności długiego oczekiwania na zamówiony materiał.

- Obecnie systemem objęte są 23 firmy, choć w ciągu najbliższych lat planowany jest sukcesywny wzrost liczby partnerów współpracujących w ramach b2b - podsumowuje Jakub Staszewski.

Realizacja powyższego projektu („Usprawnienie procesów biznesowych pomiędzy firmą FOLNET a jej partnerami dzięki rozbudowie systemu zamówień B2B”) współfinansowana jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Więcej informacji znaleźć można na www.folnet.pl.

BEST image PR