Firma » Biznes

Słodki potencjał

W czerwcu br. firma LIDER’S-K.G. została członkiem Groupe POULT, jednego z największych producentów pieczywa cukierniczego we Francji. To jedna z największych fuzji przeprowadzonych w ostatnim czasie na rynku FMCG w Europie i Europie Środkowo-Wschodniej, znacząco zwiększająca potencjał obu firm.

POULT od ponad stu lat dba o podniebienia francuskich konsumentów. Dzisiaj koncern osiąga roczny obrót rzędu 165 mln EUR, zatrudniając ponad 850 pracowników w pięciu zakładach produkcyjnych we Francji.

Wszystkie fabryki francuskiego koncernu posiadają certyfikaty IFS, potwierdzające najwyższą jakość produkcji. Produkty Groupe POULT dostępne są na rynku europejskim i amerykańskim, a także w krajach Azji i Afryki. Firma LIDER'S-K.G. powstała w 1993 roku. Trzy fabryki firmy w Ożarowie Mazowieckim, Radzyniu Podlaskim i Międzyrzecu Podlaskim produkują ponad 200 różnych rodzajów słodkich wypieków.

Produkty LIDER'S-K.G. eksportowane są do krajów WNP, krajów bałtyckich, krajów CEFTA i UE, a także do Ameryki Północnej i na Bliski Wschód. LIDER'S-K.G. zajmuje trzecią pozycję wśród producentów wyrobów cukierniczych na rynku polskim i jednocześnie pierwsze miejsce w segmencie handlu tradycyjnego.

- Ponad stuletnie doświadczenie na rynkach międzynarodowych i know-how Groupe POULT, w połączeniu z dynamicznym potencjałem zespołu LIDER'S-K.G., dają obu firmom niebywałą szansę rozwoju na polskim rynku. Mamy ogromną przewagę konkurencyjną i perspektywę osiągnięcia prawdziwie dominującejpozycji na rynku - twierdzi Jacek Migrała, nowy Prezes Zarządu LIDER'S-K.G. -

Ważne jest dla nas doświadczenie naszego partnera na polskim rynku. Dlatego bardzo liczę na współpracę oraz doradztwo ze strony założyciela i dotychczasowego kierownictwa LIDER'S-K.G.- dodaje Migrała.

Po przyłączeniu LIDER'S-K.G. Groupe POULT stała się przedsiębiorstwem o niespotykanym w sektorze potencjale produkcyjnym, z obrotem rocznym wynoszącym 220 mln EUR i ośmioma nowoczesnymi fabrykami zatrudniającymi łącznie 1800 osób. Podczas transakcji Groupe POULT korzystała z doradztwa inwestycyjnego spółki DC Advisory Partners CEE; firmie LIDER'S-K.G. doradzała spółka CET.

Więcej informacji:

Patrycja Sawicka Tel. 506 181 076