Zdrowie » Ciało
Słodkości light
Zobacz więcej zdjęć » |
Wykonanie: do miski włożyć cukier, miód, masę marcepanową, żółtka i jajka. Miskę wstawić do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą. Składniki z miski ubijać trzepaczką. Potem przełożyć do miski z lodem i ubijać jeszcze, aż się schłodzi. Dodać orzechy i sherry, wymieszać. Na koniec dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do prostokątnej foremki i zamrozić na 6 godzin. Po wyjęciu z zamrażalnika pokroić w plastry i polać sosem owocowym.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
CAMEMBERT Z BORÓWKAMI
2 porcje; każda po 283 kcal
Składniki: 100g camemberta, 1 łyżka bułki tartej, 2 tosty z bułki, 1 łyżka masła, pieprz, 1 czubata łyżka smażonych borówek lub żurawin.
Wykonanie: camembert przekroić na pół, posypać bułką tartą i smażyć na patelni 3 minuty. Tosty opiec, ser położyć na bułkę i posypać pieprzem. Na końcu położyć borówki lub żurawiny.
KISIEL Z BORÓWKAMI
4 porcje; każda po 185 kcal
Składniki: 125g borówek mrożonych, 125g malin mrożonych, 125g truskawek mrożonych, 125g śliwek węgierek mrożonych bez pestek, 125g cukru, ½ szklanki wody, 3 łyżki mleka 0,5%, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżki wiśniówki.
Wykonanie: owoce opłukać, zagotować z cukrem i wodą. Budyń rozprowadzić w zimnym mleku, mieszając, dodać do masy owocowej i zagotować. Dodać wiśniówkę, wymieszać. Podzielić na porcje i wstawić do lodówki na 2 godziny.
SAŁATKA EGZOTYCZNA
4 porcje; każda po 102 kcal
Składniki: 200g owocu karamboli bez skóry i pestek, 4 małe kiwi, 4 łyżki rozmoczonych ziaren pszenicy, 2 łyżki wiórków kokosowych, sok z cytryny, 1 łyżka cukru.
Wykonanie: owoce umyć, kiwi obrać. Karambolę pokroić w gwiazdy, kiwi na plasterki i jeszcze na pół. Owoce ułożyć na przemian na talerzu, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem. Przybrać pszenicą i wiórkami.
SAŁATKA BANANOWA
4 porcje; każda po 247 kcal
Składniki: 5 bananów, sok cytrynowy, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki borówek ze słoika, ½ szklanki czerwonego wina, 2 łyżki cukru.
Wykonanie: banany obrać i pokroić w plasterki, skropić je sokiem z cytryny i posypać cukrem waniliowym. Borówki połączyć z winem i cukrem, wymieszać i sosem zalać plasterki bananów.
SAŁATKA PAPAJOWA
4 porcje; każda po 174 kcal
Składniki: 2 papaje, 1 średnie awokado, 3 krążki ananasa z puszki, 1 średni grejpfrut, 1 mała puszka krewetek, 1 duża cytryna, 4 łyżka majonezu light, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka koniaku, chilli, sól, pieprz.
Wykonanie: owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Krewetki wymieszać z owocami. Z majonezu, keczupu, koniaku i przypraw sporządzić sos i polać nim sałatkę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Komentarze (0)