Gospodarka » Żywność

Slow burger, czyli hamburger po domowemu

Trudno za pomocą pierwszego skojarzenia połączyć zdrowe odżywianie z kultowym daniem jakim jest hamburger. Wciągnięci w ogólną nagonkę na śmieciowe jedzenie zajadamy hamburgery w ukryciu, dręczeni poczuciem winy lub pozwalamy sobie na nie jedynie od święta.

Jak odnaleźć złoty środek będący gwarancją nie tylko dobrego smaku, ale także czystego sumienia i nienagannej sylwetki? Przygotować pysznego hamburgera w domowym zaciszu!

 

Wbrew pozorom hamburgery wcale nie są wytworem współczesnych czasów spod znaku fast foodów. Chociaż to właśnie im zawdzięczają swoją sławę i ogromną popularność, pierwszy hamburger powstał już na początku XX wieku. Błyskawicznie stał się on jednym z najbardziej znanych na świecie dań kuchni amerykańskiej.

 

Kto wymyślił hamburgera? Mogłoby się wydawać, że odpowiedź na to pytanie będzie prosta. Walka o tytuł hamburgerowego wynalazcy toczy się jednak od Teksasu do Connecticut. Jedna z wieści głosi, że kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem jako pierwszy swoim gościom zaserwował niejaki Fletcher Davis z Teksasu już w 1880. Natomiast w 1904 roku oficjalnie zaprezentował swój przepis na Targach Światowych w St Louis. Jednak, jeśli o historię hamburgera zapytamy kogoś z New Haven w stanie Connecticut – usłyszymy, że stworzył go Lassen Louis. Rzeczywiście - w tym mieście nadal możemy spróbować hamburgerów robionych według sprawdzonej receptury sprzed ponad 100 lat.

 

Niezależnie od tego, która z wersji jest prawdziwa, jedno jest pewne – po upływie 100 lat hamburger jest nadal najpopularniejszą kanapką na świecie. Ciągłej ewolucji podlega zarówno jego receptura, jak i sposób przygotowania. Hamburgery nie są już jedynie wizytówką fast foodowych sieci, ale stają się popisowym daniem znanych restauracji. Przygotowywane z dbałością o każdy szczegół, świetnie wpisują się także w trend zdrowego odżywiania.

 

By nadążyć za rozprzestrzeniającą się modą nie musimy jednak odwiedzać drogich restauracji – możemy, bazując na sprawdzonych przepisach, przygotować prawdziwe domowego hamburgera bez obaw o ukryte kalorie czy niezdrowe dodatki. Nie musimy się także bać, że zdrowa wersja pozbawiona zostanie tego niepowtarzalnego smaku, który zawładnął sercami Amerykanów. Nie od dziś wiadomo, że zwieńczeniem każdej dobrej kanapki jest odpowiednio dobrany sos. Sos Hamburger od Develey może stać się naszym kulinarnym asem z rękawa. Dzięki unikalnej recepturze będącej wyważonym połączeniem  majonezu, pomidorów i wyselekcjonowanych przypraw, możemy mieć pewność, że domowy hamburger będzie nie tylko zdrowy, ale też pyszny. Sos Hamburger świetnie nadaje się również do innych kanapek, a także mięs, wędlin czy przystawek.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

WalkPR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »
Klauzula informacyjna

Gdy korzystasz z naszego serwisu, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności, oraz Polityce Cookies.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Administrator Grupy Kafito.

Jeżeli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie przez nas danych z plików cookies, możesz samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia swojej przeglądarki tak aby blokowała obsługę plików cookies.

Rozumiem