Gospodarka » Żywność

Smacznie i tanio? Domowo! Oto dania za 10, 15 i 20 złotych

Smacznie i tanio? Domowo! Oto dania za 10, 15 i 20 złotych
Zobacz więcej zdjęć »
Jeśli chcemy na posiłek przeznaczyć określony, niewielki budżet, marząc, by jednocześnie danie było naprawdę pyszne, warto kierować się kilkoma przydatnymi wskazówkami.

Jak przygotować smaczne danie, a przy tym nie wydać dużo? Wystarczy kilka prostych sposobów:

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


  •  przygotujmy posiłek w domowej kuchni

Domowe, nie znaczy gorsze - wręcz przeciwnie! W zaciszu swojej kuchni możemy wyczarować potrawy tak samo smaczne, a nawet równie wykwintne jak w restauracji.  Jednocześnie możemy modyfikować smak potraw w zależności od upodobań domowników. I z pewnością będzie taniej!

  • korzystajmy z produktów sezonowych

W okresie zbiorów danych warzyw, kiedy zasypują sklepowe półki i stragany, kupimy je niedrogo. W wakacje przygotowujmy więc potrawy na bazie pomidorów i ogórków, a podczas jesiennych chłodów dania z dyni, patisona i warzyw korzeniowych. Także od września wprowadźmy do menu potrawy z udziałem papryki, np. leczo - wtedy to warzywo jest najtańsze.

  • przygotowujmy dania makaronowe

Tajemnica tkwi w prostocie! Wystarczy paczka makaronu, sezonowe warzywa, ulubione dodatki i tylko niewielkie umiejętności kulinarne, by wyczarować w kuchni doskonały obiad. Pysznie i tanio!

  • postawmy na dania „łatwopodzielne"

Jeśli przygotowujemy obiad dla całej rodziny, zaplanujemy takie potrawy, które łatwo możemy podzielić na kilka kawałków, jak zapiekanki czy tarty. Możemy je przygotować z prostych, niedrogich składników i mamy pewność, że każdy domownik otrzyma swoją porcję tej pyszności. Również zupy czy inne dania jednogarnkowe, jak leczo czy gulasz, okażą się ekonomiczne w przygotowaniu.

  • korzystajmy z tego, co mamy w lodówce

Kojarzymy sytuacje, kiedy napoczęte produkty lub te kupione pod wpływem impulsu długo czekają w lodówce na swoją kolej. Kiedy mamy ich użyć, często okazuje się, że już się do tego się nadają. Planując więc posiłek, weźmy pod uwagę, co już mamy w lodówce - by nie marnować żywności, a jednocześnie nie wydawać pieniędzy na kolejne produkty.

  • powróćmy do źródeł...

... smaku na polskich stołach. Przykładowo - sięgnijmy po rodzime kasze, które po długiej nieobecności wracają do łask. Przygotujemy z nich dania zdrowe i jednocześnie niedrogie. Ponadto zamiast sięgać po bardziej wykwintne składniki znane z kuchni świata, które często są droższe, jak karczochy czy kapary, możemy wykorzystać nasze rodzime warzywa, np. buraki czy inne warzywa korzeniowe. 

  • postępujmy zgodnie z zaleceniami żywieniowców

„Bywa, że najwięcej miejsca na talerzu zajmuje mięso, a w jego towarzystwie znajduje się skromna porcja surówki czy maleńki ogóreczek. A przecież najnowsza piramida żywieniowa, zaprezentowana przez Instytut Żywności i Żywienia, mówi, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy, przy czym proporcje powinny wyglądać następująco: ¾ mają stanowić warzywa, a  ¼ - owoce", mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Zmieńmy więc proporcje w przygotowywanych posiłkach, co też okaże się korzystne dla naszej kieszeni.

A teraz czas na konkrety - poniżej przepisy na potrawy, których koszt przygotowania wynosi odpowiednio 10, 15 i 20 złotych:

Dania do 10 złotych:

Pomidorowa z makaronem

Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 2 kostki Rosołu z kury Knorr
  • 150 g makaronu np. świderków
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
  • Łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
  2. Natkę pietruszki lub koperku drobno posiekaj. Ząbki czosnku lekko zmiażdż i wraz z pokrojoną cebulą podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  3. Dodaj do smażących się składników pomidory z puszki i całość gotuj przez 5 minut. Następnie przetrzyj wszystko przez sito.
  4. Wlej do garnka litr wody i wrzuć 2 kostki rosołowe Knorr, które nadadzą przyrządzanemu daniu warzywny posmak. Gotuj przez 10 minut.
  5. Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem. Przystrój ją siekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Szybkie spaghetti carbonara

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 1 opak. Fix Spaghetti Carbonara Knorr
  • 100 ml śmietany 36%
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • Ser do posypania
  • 150 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Fix Spaghetti Carbonara Knorr - który nada przygotowywanemu daniu odpowiednią konsystencję - wymieszaj starannie z wodą i śmietaną. Następnie zagotuj całość.
  2. Po zagotowaniu się sosu, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron na półtwardo.
  4. Gdy będzie gotowy, odcedź go i umieść w sosie. Całość posyp pieprzem i starannie wymieszaj.
  5. Gotowe spaghetti carbonara nakładaj na płaskie talerze. Posyp je swoim ulubionym startym serem. 

Zupa jarzynowo-kalafiorowa ze śmietaną

Składniki:

  • Opakowanie mrożonych warzyw
  • 2 kostki Rosołu z kury Knorr
  • 2 l wody
  • 3 ziemniaki
  • Opakowanie mrożonego kalafiora
  • Szklanka śmietanki
  • Posiekany koperek
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kostki Rosołu z kury Knorr rozpuść w 2 litrach wrzątku. Dzięki nim w łatwy sposób przygotujesz smaczny wywar na zupę.
  2. Do garnka wrzuć mrożone warzywa i gotuj całość ok. 10 min.
  3. W międzyczasie przygotuj ziemniaki: obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj je do gotujących się warzyw. Gotuj przez kolejne 5 minut.
  4. Do garnka dodaj kalafior i śmietanę. Wszystko gotuj do momentu zmięknięcia warzywa.
  5. Przed serwowaniem dopraw zupę pieprzem i posyp drobno siekanym koprem. Danie podawaj na gorąco.

 Duszone udka z kurczaka w sosie własnym

Składniki:

  • 2 udka kurczaka
  • Kostka Rosołu z kury Knorr
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • Olej do smażenia
  • Pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Z mięsa wydziel podudzia i pałki. Później smaż je na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju do momentu, w którym zarumieni się z obu stron.
  2. Do smażącego się kurczaka dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Całość smaż przez kolejnych kilka minut.
  3. Składniki z patelni przełóż do dużego garnka. Mięso zalej 1,5 l wody. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę o boku 2 cm i dodaj do kurczaka.
  4. W wodzie znajdującej się w garnku rozpuść kostkę Knorr, która sprawi, że danie nabierze warzywnego posmaku. Potrawę duś do momentu uzyskania miękkości wszystkich jej składników.
  5. Pod koniec przyrządzania sosu, dodaj do niego drobno pokrojoną natkę pietruszki. Dodatkowo możesz urozmaicić jego smak 2 łyżkami śmietany.

Dania do 15 złotych:

Duszony kurczak z warzywami

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • Kostka Rosołu z kury Knorr
  • Czerwona papryka
  • Połówka cukinii
  • Marchewka
  • Cebula
  • Szklanka wody
  • 3 łyżki oleju do smażenia 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso i warzywa pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm - z wyjątkiem marchwi, którą należy podzielić na półplastry.
  2. Kawałki kurczaka panieruj w mące i tak przygotowane smaż na patelni do nadania im złotego koloru.
  3. Do podsmażonego kurczaka dodaj warzywa i smaż je, aż zmiękną. Pamiętaj, by mieszać je co jakiś czas. Całość dopraw oregano.
  4. Na patelnię wlej wodę, dodaj do niej kostkę rosołową Knorr, która podkreśla smak dań z drobiu.
  5. Wszystko duś przez ok. 4 minuty - do momentu, w którym mięso będzie gotowe. 

Serowa zapiekanka makaronowa

Składniki:

  • 100 g szynki
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
  • 200 g makaronu rurek
  • Puszka kukurydzy
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 g żółtego sera
  • 300 ml wody 

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr, który nada przygotowywanemu daniu brokułowy posmak, wymieszaj dokładnie z 300 ml wody i 200 ml śmietany 18%.
  2. Pokrojoną w cienkie paski szynkę wrzuć na patelnię. Następnie dodaj do niej odsączoną z zalewy kukurydzę i surowy makaron.
  3. Całość zalej przygotowanym Fixem i duś przez ok. 3 minuty. Następnie zdejmij danie z ognia i dodaj do niego połowę startego sera.
  4. Wszystkie składniki umieść w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż resztę sera. Tak przygotowaną zapiekankę owiń folią aluminiową. Piecz ją przez 45 minut w temperaturze 250° C.
  5. 5 minut przed końcem czasu zdejmij folię i wciąż zapiekaj. Dzięki temu ser się zarumieni. Danie podawaj na gorąco.

Pieczony kurczak z groszkiem

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • Czerwona cebula
  • Mały świeży imbir
  • 2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • Pół szklanki zielonego groszku mrożonego
  • Pół szklanki soku pomarańczowego
  • Łyżka miodu
  • Olej sezamowy

Sposób przygotowania:

  1. Każde z udek przedziel na połowę i tak przygotowane umieść w specjalnej torebce do pieczenia.
  2. W małym naczyniu połącz przyprawę Knorr - która nada mięsu odpowiednią barwę i urozmaici jego smak - z sokiem pomarańczowym, miodem i olejem sezamowym. Obrany imbir pokrój w plasterki, a cebulę w pióra.
  3. Przygotowaną wcześniej marynatę, wraz z groszkiem, dodaj do woreczka. Zepnij go spinką i mocno potrząśnij.
  4. Torebkę z mięsem przełóż do nagrzanego do temperatury 180° C piekarnika. Piecz przez 50 minut.
  5. Na kilka minut przed upłynięciem sugerowanego czasu pieczenia, ostrożnie rozetnij woreczek. Dzięki temu udka zarumienią się. Gotowe danie serwuj z ryżem. 

Faszerowana cukinia po włosku z mozzarellą

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cukinie
  • Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
  • 400 g pomidorów z puszki
  • Cebula
  • 4 łyżki tartej mozzarelli
  • 2 łyżki oleju
  • Pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj drobno cebulę i smaż ją wraz z mięsem mielonym przez ok. 8 minut. Sygnałem, że jest gotowe, będzie zmiana jego barwy na rumianą.
  2. Pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem umieść na patelni. Dodaj do nich Fix Knorr, który nada daniu intensywnie ziołowego smaku i aromatu, oraz pół szklanki wody.
  3. Całość starannie wymieszaj i duś do momentu zgęstnienia. Aby dodatkowo wzbogacić smak farszu, dodaj do niego świeże zioła. Sprawdzi się np. bazylia.
  4. Kiedy farsz będzie się gotował, przygotuj cukinię. Odetnij jej końce i przekrój ją wzdłuż na połowę. Wydrąż z niej pestki - proces ten ułatwi np. użycie łyżeczki. Na każdej połówce umieść mięsny farsz i posyp jego wierzch startym serem.
  5. Faszerowane warzywa przełóż do nagrzanego do temperatury 180° C piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Danie podawaj na gorąco.

Szybka sałatka nicejska

Składniki:

  • Sos sałatkowy francuski Knorr
  • 200 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • Pomidor
  • Czerwona cebula
  • 2 ugotowane jajka
  • Puszka tuńczyka w oleju
  • Kilka zielonych oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Sos sałatkowy Knorr, który nada daniu ziołowy smak i aromat, dokładnie połącz z 3 łyżkami wody i taką samą ilością oleju z puszki tuńczyka. Ten drugi z powodzeniem zastąpisz oliwą z oliwek.
  2. Ugotowane w mundurkach ziemniaki podziel na półplastry. Następnie rozłóż je na półmisku. Pokrojonego w ćwiartki pomidora wyłóż na ziemniakach.
  3. W centralnej części półmiska umieść kawałki tuńczyka. Na rybę połóż fasolkę, przedzielone na pół oliwki oraz plastry czerwonej cebuli.
  4. Całość starannie wymieszaj z, przygotowanym w pierwszym kroku, dressingiem.
  5. Gotową sałatkę serwuj z jajkami ugotowanymi na twardo.

Dania do 20 złotych:

Zapiekany kurczak z warzywami

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki Przyprawy do kurczaka Knorr
  • Bakłażan
  • 200 g dyni
  • 2 marchewki
  • 500 g słodkich ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • Gałązka rozmarynu
  • Gałązka tymianku
  • 30 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie obierz. Następnie pokrój je, wraz z kurczakiem, w kawałki podobnych rozmiarów.
  2. Pokrojone warzywa i mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej je obficie oliwą z oliwek, posyp specjalnie skomponowaną Przyprawą do kurczaka Knorr i drobno siekanym czosnkiem.
  3. Całość zapiekaj przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C.
  4. Gotowe danie serwuj posypane posiekanymi ziołami.

Bitki wołowe w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • Esencja do duszonych mięs Knorr
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • Łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • Ząbek czosnku 

Sposób przygotowania:

  1. Podzieloną na plastry wołowinę rozbij tłuczkiem. Tak przygotowane mięso starannie oprósz mąką i zarumień z obu stron na rozgrzanej patelni.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Oba warzywa zeszklij na rozgrzanym w garnku tłuszczu. Dodaj do nich 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oregano. Następnie przełóż podsmażone mięso do garnka.
  3. Wszystko zalej 600 ml wrzątku. Dodaj do niego Esencję do duszonych mięs Knorr, która dobrze podkreśli smak wołowiny.
  4. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś mięso do momentu jego zmięknięcia. Zwykle odpowiednim czasem jest 35 minut.
  5. Danie serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Dobrym dodatkiem do niego będzie ugotowany ryż.

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr
  • 400 g ziemniaków
  • 300 ml śmietany 18%
  • 100 g żółtego sera
  • Cebula
  • Olej do smażenia
  • 80 ml oleju do smażenia
  • Pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną w piórka cebulę podsmaż w garnku. Następnie umieść w nim pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Całość smaż przez chwilę. Dodaj plastry ziemniaków.
  2. Smaż wszystko, pamiętając o mieszaniu, do momentu, w którym ziemniaki zaczną się rozklejać.
  3. Do garnka wlej śmietanę wymieszaną dokładnie z Fixem Knorr, który nada daniu intensywnie serowy smak i zapach. Całość doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Na wierzchu zapiekanki umieść starty ser. Naczynie owiń folią aluminiową i wstaw je na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 190° C. Następnie ściągnij folię i piecz przez kolejne 10 minut. Dzięki temu ser się zarumieni.
  5. Gotową zapiekankę ziemniaczaną serwuj z drobno posiekaną natką pietruszki.

Pulpety w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • Kostka Rosołu z kury Knorr
  • 50 ml śmietany 36%
  • 150 g pieczarek
  • 850 ml wody
  • Cebula
  • Łyżka natki pietruszki
  • Bułka pszenna
  • Mleko do namoczenia bułki
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. W misce z mlekiem odciśnij bułkę. Następnie przełóż do niej mięso mielone, wbij jajka i wsyp łyżkę siekanej natki pietruszki. Ugniataj składniki do momentu wytworzenia jednorodnej masy. Dopraw ją do smaku.
  2. Uformuj niewielkich rozmiarów pulpeciki i starannie obtocz je w mące. Obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Następnie zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na tej samej patelni, na której wcześniej przygotowywane było mięso. W międzyczasie podziel pieczarki na 8 części i dodaj je do smażącej się cebuli. Wsyp na patelnię pozostałą po panierowaniu mąkę, dokładnie wymieszaj ze składnikami i zalej szklanką wrzątku. Całość gotuj przez chwilę.
  4. Zawartość patelni umieść w garnku, dodaj 600 ml wody, śmietanę i zagotuj. Kiedy sos zacznie się gotować, umieść w nim przygotowane wcześniej pulpety, dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, która podkreśli smak pulpetów, zmniejsz ogień i duś całość przez 20 minut.
  5. Przyrządzone danie serwuj z ziemniakami lub ulubionym rodzajem kaszy. 


Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »