Dom » Wnętrza

Śniadanie z ćmielowskim "L(wo)wem"

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Bardzo ważne jest nie tylko to, co podczas niego spożywamy, ale także sposób, w jaki to robimy. Zdrowe, pożywne i ładnie podane – to gwarancja energii i dobrego samopoczucia przez cały dzień.

Każdy naród ma swoje indywidualne zwyczaje żywieniowe. Z tradycji, klimatu czy stylu życia mieszkańców wynikają pory posiłków i ich kulinarne przyzwyczajenia.

Wraz z otwarciem granic, podróżami po świecie i wszechobecnością internetu, kuchnia staje się coraz bardziej międzynarodowa. Kultury czerpią z siebie nawzajem, mieszają się i przenikają. Wciąż jednak w ludziach zakorzenione są pewne typowe dla danego kraju zwyczaje oraz zachowania. Można to prześledzić na przykładzie upodobań śniadaniowych ich mieszkańców.

Typowe brytyjskie śniadanie jest obfite i obowiązkowo serwowane na ciepło. Zazwyczaj składa się ono z jajek, plastrów bekonu, fasolki w sosie pomidorowym lub kiełbasek. Dodatkowo podaje się tosty z dżemem, owsiankę lub płatki zbożowe z mlekiem, kawę lub słynną herbatę - również z mlekiem.

Znacznie delikatniej dla żołądka zaczyna się dzień we Francji. Przeciętny Francuz po wschodzie słońca zajada słynne rogaliki (croissanty) oraz chleb z masłem i dżemem. Do tego dochodzi kawa, czekolada lub herbata.

Nasi zachodni sąsiedzi, Niemcy, bazują na bułeczkach, do których podaje się talerz serów oraz mięs na zimno. Popularne są także: musli (muesli) z mlekiem, jogurty oraz jajka na twardo.

Amerykanie z kolei, jak i Brytyjczycy, zaczynają dzień ciepłym posiłkiem. Jedzą różnego typu omlety, m.in. z serem, pieczarkami, bekonem lub słynne z wielu filmów made in Hollywood naleśniki (pancakes) z syropem klonowym.

Gdzie pośród wszystkich tych nacji znajdują się Polacy? Niestety, nie wyróżniamy się niczym nadzwyczajnym. W Polsce na śniadanie jada się zazwyczaj kanapki z serem i wędliną lub zupę mleczną. Najbardziej popularną potrawą na ciepło jest jajecznica. Nierzadko też spotykamy się z pojęciem śniadania kontynentalnego. Serwowane jest ono w hotelach i pensjonatach, gdzie zwykle nocuje międzynarodowe towarzystwo. Posiłek ten składa się z pieczywa, masła, dżemu, miodu, wędlin, sera czy pasztetu. Czasami dodaje się do tego danie na gorąco, czyli jajecznicę i/lub parówki, a na deser czasem wkraczają owoce.

Oprócz zawartości posiłku, ważna jest także jego forma. Nie powinno się jadać w pośpiechu i w samotności. Najlepiej poświęcić na śniadanie więcej czasu i delektować się nim w towarzystwie najbliższych. Bardzo istotny jest również wygląd posiłku. Jedzenie powinno być podane na cieszących oko naczyniach. Idealną zastawą śniadaniową jest „Lwów" z Zakładów Porcelany „Ćmielów." Fason ten posiada znamiona szlachetnej, klasycznej elegancji, którą przenika agresywna linia awangardy. Jest tak, bowiem „Lwów" z ZP „Ćmielów" inspirowany jest niezwykle popularnym serwisem z lat 30. Charakteryzuje się on harmonijną, zgeometryzowaną formą oraz uchwytem w kształcie pąka róży gotowego do rozkwitu. Co niezwykle ciekawe i znamienne dla wszystkich fasonów z Ćmielowskich zakładów, istnieje możliwość wyboru wariacji dekoracji wybranego zestawu.

Np. powierzchnia zestawu „Lwów" może być wedle upodobań szykowna i bardziej tradycyjna (ze złoconymi elementami) lub nowoczesna i wesoła (pokryta specjalnym wzorem i barwami pasującymi do danego wnętrza). Prostota, połączona z delikatnymi ozdobami, pomoże wnieść odrobinę elegancji i ducha do posiłków, które rozpoczynają każdy nowy dzień.

Porcelana z Zakładów Porcelany „Ćmielów" dostępna jest w odpowiednich sklepach na terenie całego kraju.

CENY przykładowe fasonu „Lwów":

• Zestaw śniadaniowo-kawowy Lwów "Lidia" dla 12 os.: 999,00 zł (zdjęcie nr 1, symbol E400).
  • Zestaw śniadaniowo-kawowy Lwów "Tiramisu" dla 12 os. : 750,00 zł (zdjęcie nr 2 symbol E609).

Więcej informacji na: www.porcelana-cmielow.pl

Zakłady Porcelany "Ćmielów" Sp. z o.o.

www.porcelana-cmielow.pl

ul. Ostrowiecka 45, 27- 440 Ćmielów

tel. (015) 861 20 26

fax (015) 861 20 43

e-mail: office@porcelana-cmielow.pl

Zakłady Porcelany „Ćmielów" należą do najstarszej w Polsce grupy fabryk wyrobów ceramicznych. Początek istnienia fabryki datuje się na rok 1790, kiedy to miejscowy garncarz Wojtas skupił wokół siebie kolegów pracujących do tej pory indywidualnie. Stworzyli oni prymitywną manufakturę wytwarzającą garnki gliniane i fajans. Pełen rozruch fabryki nastąpił w 1804 roku, tzn. kiedy została oficjalnie zarejestrowana. Pierwszym jej właścicielem i inicjatorem był hrabia Hiacynt Małachowski, kanclerz wielki koronny. Po śmierci hr. Małachowskiego w roku 1821, spadkobiercą fabryki została jego córka Franciszka Dunin Karwicka. Wytwórnią kierował w tym czasie doświadczony fachowiec - Adolf Fryderyk Watke. Ćmielowska manufaktura stała się fabryką o ugruntowanej pozycji na rynku krajowym i europejskim. W roku 1827 wydzierżawili ją dwaj bracia - Jeremiasz i Beniamin Weibergowie, którzy weszli w układ handlowy z kupcem Franciszkiem Ordonem. Ćmielowski fajans dzięki niemu sprzedawał się na terenie Warszawy z ogromnym powodzeniem. W latach 30. XIX w. następowały kolejne zmiany właścicieli, a wyroby „Ćmielowa" utrzymywały się na wysokim poziomie europejskim. Przełomowym etapem w dziejach fabryki było pojawienie się w niej rodziny Weissów. Od nich zaczęła się era prawdziwego rozkwitu - w 1838 roku rozpoczęto produkcję porcelany. Od roku 1849 nowymi właścicielami zostali bracia Józef i Aleksander - książęta Druccy-Lubeccy. W tym okresie powszechne stało się zdobienie naczyń techniką druku w różnych kolorach. Kolejnym właścicielem fabryki był kupiec Kazimierz Cybulski. Wtedy też sprowadzony został z Francji wybitny ceramik - Stanisław Thiele, który w latach 1863-1880 kierował produkcją wyrobów majolikowych, nawiązując we wzornictwie do stylów historycznych. W 1868 roku pożar zniszczył całą fabrykę, jednak ta została bardzo szybko odbudowana, wchodząc w kolejny etap produkcji na szeroką skalę. Rok 1887 to kolejna zmiana właściciela. Fabryka wróciła do rąk rodziny Druckich-Lubeckich. Produkty cieszyły się nadal dobrą sławą, a za sprawą fachowców z Limoges, załoga reprezentowała bardzo wysoki poziom, co pozytywnie wpłynęło na jakość i wielkość produkcji. Wówczas, obok dekoracji ręcznie malowanych, stosowano już powszechnie kalkomanię. Liczne sukcesy na wystawach spowodowały, że „Ćmielów" miał bardzo dużo zamówień, co pozytywnie odbiło się na rozwoju fabryki. Kolejny etap w jej dziejach to rok 1920. Książę Aleksander Drucki-Lubecki sprzedał ją Polskiemu Bankowi Przemysłowemu we Lwowie. Zyskała ona nową nazwę - „Fabryka Porcelany i Wyrobów Ceramicznych w Ćmielowie S.A.", kontynuując przy tym dobre tradycje ceramiczne. W okresie powojennym spółka została upaństwowiona i prowadziła swoją działalność do lat 90. W 1997 r. fabryka została sprywatyzowana i przyjęła nazwę Zakłady Porcelany „Ćmielów" Sp. z o.o.

Kontynuując zatem niezwykłe tradycje i czerpiąc z wielopokoleniowych doświadczeń, Zakłady Porcelany „Ćmielów" są dziś nowoczesnym zakładem specjalizującym się w produkcji wysokogatunkowych, cienkościennych wyrobów porcelanowych. W szerokiej ofercie firma prezentuje Państwu fasony o najwyższej jakości estetycznej i funkcjonalnej w dekoracjach naszkliwnych i wszkliwnych.

Nasza firma jest członkiem Stowarzyszenia Eksporterów Polskich - www.eksporterzy.org.

Zakłady Porcelany "Ćmielów" Sp. z o.o