Zdrowie » Uroda
Sok z aloesu sposobem na piękną skórę i odchudzanie
Zobacz więcej zdjęć » |
W podobny sposób aloes balansuje reakcje zachodzące w organizmie - np. blokuje ból i powstawanie stanów zapalnych. Sok z miąższu tej unikalnej rośliny idealnie sprawdzi się w stanach osłabienia i przemęczenia, ponieważ pomoże organizmowi w regeneracji i nabraniu nowych sił.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Sok z Aloesu zawiera ponad dwieście substancji o intensywnym działaniu odżywczym i leczniczym. Dzięki nim właśnie preparat cechuje się wszechstronnością w zakresie wpływu na nasze zdrowie i urodę. Niektóre z najważniejszych, aktywnych składników soku aloesowego to:
• Cukry – jednocukry (monosacharydy) – glukoza i fruktoza oraz wielocukry (polisacharydy), które wykazują dobroczynny wpływ na stany zapalne, infekcje wirusowe oraz podnoszą aktywność układu odpornościowego – szczególnie acemannan, jeden z najsilniejszych immunomodulatorów pochodzenia roślinnego.
• Aminokwasy – aloes zawiera dwadzieścia aminokwasów spośród dwudziestu dwóch potrzebnych ludzkiemu organizmowi, w tym siedem spośród ośmiu tzw. niezbędnych. Aminokwasy niezbędne to takie, które nie mogą być wytworzone przez ludzki organizm i muszą być dostarczane do organizmu z zewnątrz np. w pożywieniu.
• Enzymy: Aloes zawiera dużo enzymów, bez których organizm nie mógłby funkcjonować, a których często brakuje nam ze względu na to, że spożywamy żywność przetworzoną, w której te witalne składniki ulegają zniszczeniu.
• Witaminy: A, C, E, B, cholina, B12, kwas foliowy. Witaminy A, C, E są antyoksydantami neutralizującymi wolne rodniki. Witaminy z grupy B i cholina biorą udział w metabolizmie aminokwasów. Witamina B12 wymagana jest do produkcji czerwonych ciałek krwi, zaś kwas foliowy bierze udział w rozwoju komórek krwi.
• Substancje mineralne - aloes dostarcza dziewięciu substancji mineralnych: wapń, chrom, miedź, żelazo, magnez, mangan, potas, sód, cynk.
• Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - poza aloesem ich główne źródła to ryby i niektóre nasiona; mają one nie tylko wartość odżywczą, ale są także czynnikami przeciwzapalnymi oraz substancjami wyjściowymi do produkcji hormonów tkankowych.
• Sterole - aloes dostarcza czterech głównych roślinnych steroidów: cholesterol, kampesterol, lupeol, beta sitosterol. Są to czynniki pozytywnie oddziałujące na stany zapalne, a lupeol dodatkowo posiada właściwości aseptyczne i działa dobroczynnie w łagodzeniu bólu.
• Antrachinony - wykazują działanie przeciwbakteryjne
• Saponiny – substancje o właściwościach ściągających, aseptycznych i myjących.
• Ligniny – dzięki nim sok z aloesu znakomicie wnika w głąb ludzkiej skóry (cztery razy szybciej niż woda).
• Biostymulatory – substancje pełniące rolę katalizatorów – przyśpieszają procesy regeneracji i metabolizmu.
Dawkowanie: Sok z aloesu można przyjmować doustnie – 50 ml (5 łyżek) dziennie. Można tę dawkę podzielić na 2 lub 3 porcje i pić rano, w południe i wieczorem – najlepiej na 1 godzinę
Komentarze (0)