Technologie » Fotografia

Sony wzbogaca swój ekosystem do produkcji na żywo z użyciem łączy IP o nową jednostkę sterującą

Nowa, niewielka jednostka sterująca CCU o wysokości 1,5 U umożliwia korzystanie z łączy IP użytkownikom kamer studyjnych z serii HDC i HSC

Firma Sony rozwija swój system do produkcji na żywo z wykorzystaniem łączy IP i wprowadza jego nowy element: jednostkę sterującą do kamery (CCU) HDCU-3100. Nowy produkt będzie zaspokajał rosnący popyt branży na rozwiązania IP. Ma zwartą konstrukcję o wysokości 1,5 U i jest wyposażony w złącza światłowodowe. Umożliwi korzystanie z technologii IP użytkownikom systemów kamerowych firmy Sony: od flagowego modelu 4K HDC-4300 z procesorami z serii BPU-4000, włącznie z nowym BPU-4500A, po serię HDC-2000 i światłowodowe systemy kamerowe z serii HSC.  W połączeniu z nową kartą rozszerzającą HKCU-SFP30 jednostka HDCU-3100 jest w stanie zapewnić obsługę standardów z grupy SMPTE ST 2110, dotyczących profesjonalnego przesyłu multimediów zarządzaną siecią IP. Używając łączy IP, można w szczególności zapewnić wszystkie funkcje niezbędne w produkcji na żywo, w tym lampki kontrolne, interkom i powrotny sygnał wideo.  W przyszłości planowane jest zapewnienie zgodności ze specyfikacją NMOS IS-04/05.

Technologia IP coraz częściej znajduje zastosowanie w produkcjach studyjnych i telewizyjnych, co wynika ze sprawdzonej zdolności do zapewnienia wysokiej jakości obrazu HD i 4K, dźwięku i sygnałów synchronizacji, a także z efektywności, uniwersalności i skalowalności. Obecny komunikat oznacza, że Sony będzie kontynuować inwestycje we wzajemną współpracę sprzętu i otwarte standardy, by w jeszcze większym stopniu ułatwić migrację do rozwiązań IP.

— Technologia IP szybko staje się kamieniem węgielnym w nowoczesnej infrastrukturze produkcyjnej — komentuje Norbert Paquet, dyrektor ds. zarządzania produktami w dziale produktów profesjonalnych firmy Sony. — Jesteśmy obecnie świadkami migracji na dużą skalę, w wyniku której technologia IP znajduje zastosowanie lub odgrywa pierwszoplanową rolę w dużych projektach, studiach , wozach transmisyjnych itp. Rozwijając ofertę naszych ekosystemów do produkcji na żywo z wykorzystaniem łączy IP, stworzymy naszym klientom większe możliwości wyboru, zachowując zarazem zgodność z obecnymi kamerami. Ułatwi to klientom wprowadzanie zalet infrastruktury IP w opłacalny sposób.

Do wyposażenia jednostki HDCU-3100 należy maksymalnie osiem zintegrowanych wyjść SDI, z czego cztery to wyjścia 3G-SDI. W przyszłości, w ramach aktualizacji i w połączeniu z kartą procesora 4K/HDR HKCU-UHD30 oraz kamerami systemowymi HDC-2000, jednostka sterująca HDCU-3100 będzie także obsługiwać łącza 12G-SDI. Informacje o stanie transmisji optycznej zapewnia kolorowy wskaźnik LED na przodzie urządzenia. Różne kolory diody dobrano tak, by zapewnić optymalną funkcjonalność.

Jednostka HDCU-3100 będzie do nabycia od kwietnia 2018 r., a uzupełniająca ją karta rozszerzająca ST-2110 HKCU-SFP30 pojawi się w lipcu 2018 r. Dodatkowa karta procesora 4K/HDR HKCU-UHD30 i moduł łączy 12G-SDI HKCU-SDI30 zostaną wprowadzone w dalszej części bieżącego roku.

Informacja o firmie Sony

Sony Professional Solutions stawia sobie za cel uwalnianie olbrzymiej energii drzemiącej w obrazie. Centralne znaczenie w tej wizji ma pomoc klientom w budowaniu opowieści, wprowadzaniu zmian, tworzeniu więzi emocjonalnych, stymulowaniu uczenia się i wyzwalaniu potencjału. Firma Sony znakomicie łączy technologię z kreatywnością. Współpracuje z firmami z różnych sektorów, między innymi mediów i produkcji studyjnej, kina, służby zdrowia, sportu, biznesu i edukacji, dostarczając im nowatorskie rozwiązania, będące stymulacją do zmian. Dzięki ponad 30-letniemu doświadczeniu oraz współpracy z zaufanymi i uznanymi partnerami technologicznymi Sony oferuje bogaty wachlarz produktów i usług, które stanowią prawdziwą wartość dla firm oraz źródło informacji, wiedzy, rozrywki i inspiracji dla klientów.  Więcej informacji można znaleźć pod adresem http://pro.sony.eu

Zapraszamy na Twittera @SonyProEurope / https://twitter.com/SonyProEurope

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:

Malgorzata Błachnio, INDALO

Tel.: +48 601 349 356, mail: malgorzata.blachnio@indalo.pl www: www.sony.pl/pro