Dom » Budownictwo

Spacia 21® zdobywa Wielką Nagrodę Oszczędności Energii

Próżniowe termoizolacyjne szyby zespolone Spacia 21®, produkowane przez NSG Group, zostały nagrodzone w dziedzinie oszczędności energii przez Japońskie Centrum Oszczędności Energii (ECCJ) – wiodącą japońską „zieloną” organizację monitorującą typu ‘watchdog’.

Jednokomorowe szyby zespolone otrzymały Nagrodę Prezesa w kategoriach Produkty oraz Model Biznesowy na styczniowej uroczystości prezentacji zwycięzców Wielkiej Nagrody Oszczędności Energii 2013. Wydarzenie zostało zorganizowane przez ECCJ przy wsparciu japońskiego Ministerstwa Gospodarki, Handlu i Przemysłu. Głównym celem ECCJ jest promowanie aspektów związanych z oszczędnością energii. Nagroda jest wyrazem uznania dla znakomitych osiągnięć w zakresie parametrów produktów związanych z oszczędnością energii.

„Szyby zespolone Spacia 21® otrzymały nagrodę ze względu na swoją niewielką grubość, wysoką izolacyjność cieplną oraz hybrydową konstrukcję, w której wykorzystano Pilkington SpaciaTM - szybę wykonaną w technologii próżniowej opracowanej przez NSG Group" - wyjaśnił Hiroshi Asaka, zastępca dyrektora, SJB Szkło Architektoniczne w Azji. „W skład szyby zespolonej Spacia 21® wchodzą: szkło próżniowe Pilkington SpaciaTM, tafla szkła niskoemisyjnego oraz przestrzeń pomiędzy tymi dwoma elementami wypełniona argonem".

Szyby Spacia 21® wprowadzone na rynek japoński w listopadzie 2013 r., to termoizolacyjne szyby okienne z najwyżej półki, dające około 10-procentową różnicę izolacyjności cieplnej w porównaniu do konwencjonalnych produktów tej samej grubości.

„Podnoszenie świadomości w zakresie ochrony środowiska i oszczędności energii prowadzi do obniżenia zużycia energii i zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko. NSG Group będzie kontynuowało prace nad produktami wysoko przetworzonymi, które w przyszłości będą mogły jeszcze bardziej przyczynić się do oszczędności energii" - powiedział Hiroshi Asaka.

Effective Public Relations