Gospodarka » Narzędzia

Spaliny do lamusa

Nowy, akumulatorowy sekator AHS 54-20 LI firmy Bosch alternatywą dla sekatorów spalinowych.

Obserwując rozwój rynku elektronarzędzi ogrodowych można zauważyć, iż narzędzia bezprzewodowe są najszybciej rosnącą kategorią elektronarzędzi w Europie. Producenci coraz większą wagę przywiązują do ekologicznych rozwiązań, ograniczających emisję CO2 oraz hałasu.

W sierpniu pojawił się na rynku nowy sekator Boscha, AHS 54-20 LI, który jest rzeczywistą alternatywą dla sekatorów spalinowych. Tym samym Bosch poszerzył swoją ofertę o narzędzie, które sprawdza się w bardziej zaawansowanych pracach ogrodniczych. Użytkownicy sekatorów docenią jego wysoką moc oraz wydajne cięcie - a to wszystko bez ciągnącego się kabla, hałasu i spalin. Narzędzie kierowane jest głównie do użytkowników półprofesjonalnych oraz profesjonalnych. Nowy sekator firmy Bosch to odpowiedź na potrzeby osób i firm zajmujących się pielęgnacją zieleni miejskiej, skwerów, otoczenia budynków użyteczności publicznej. Firmy te bardzo często pracują w warunkach braku dostępu do sieci elektrycznej czy miejscach objętych ograniczeniami emisji spalin i hałasu (szpitale, biura, szkoły itp.). Wyobraźmy sobie niewielki skwer obsadzony żywopłotem w sąsiedzie szpitala, przedszkola czy urzędu. Pielęgnacja takiego miejsca to właśnie zadanie dla sekatora AHS 54-20 LI.

Po pierwsze wydajność
Dużym atutem sekatora AHS 54-20 LI jest wydajny akumulator litowo-jonowy o napięciu 36 V. Jest to pierwszy, tak mocny sekator akumulatorowy w ofercie Boscha i rzeczywista alternatywa dla modeli spalinowych. Listwa nożowa o długości 54 cm wydajnie tnie gałęzie o grubości do 2 cm. Dzięki funkcji piłowania w przedniej części listwy urządzenie radzi sobie nawet z gałęziami o grubości do 2,5 cm.

Komfortowa praca
Ważący zaledwie 3,5 kg sekator Boscha jest średnio o 30% lżejszy od porównywalnych modeli spalinowych, co w połączeniu z wielokrotnie niższym poziomem drgań ułatwia manewrowanie i gwarantuje zdecydowanie wyższy komfort pracy. Użytkownik może ciąć nawet duże żywopłoty szybko i wygodnie, bez uciążliwego uruchamiania urządzenia przy pomocy linki, bez konieczności noszenia kanistra z benzyną, przyrządzania mieszanki i narażania się na kontakt z paliwem czy nieprzyjemną wonią spalin.

Najnowszy sekator został wyposażony w szereg innowacji technicznych, aby pielęgnacja żywopłotu była łatwiejsza i bardziej komfortowa. System Anti-Blocking zapewnia szybki postęp pracy także w przypadku grubszych gałęzi. Układ mikroelektroniczny w silniku rozpoznaje sytuację, gdy noże sekatora nie od razu są w stanie przeciąć grubszą lub wyjątkowo twardą gałąź, przy pierwszym ruchu i grozi im zablokowanie. W takim przypadku urządzenie koryguje pracę noży tak, aby cięły w tym samym miejscu aż do przecięcia gałęzi.

Kolejną nowością w sekatorze akumulatorowym jest funkcja piłowania, która umożliwia cięcie gałęzi o grubości do 2,5 cm. Standardowa odległość pomiędzy nożami sekatora AHS 54-20 LI wynosi 20 mm, ale w przedniej części listwy nożowej kilka zębów tnących zostało skróconych, tak że można przyłożyć do nich również grubsze gałęzie. Ruch noży pozwala stopniowo przepiłować grubsze gałęzie.

Kierunek ekologia
Kolejną przewagą sekatora AHS 54-20 LI nad urządzeniami spalinowymi jest całkowity brak emisji spalin. Sekator spalinowy podczas 1 godziny pracy emituje w przybliżeniu tyle spalin, ile 4-osobowy samochód na trasie 100 km. Dzięki zasilaniu akumulatorowemu AHS 54-20 LI emituje 10 razy mniej CO2 niż przeciętny sekator spalinowy. Warto również wiedzieć o tym, iż poziom emisji hałasu w sekatorze AHS 54-20 LI wynosi 89 db(A) i jest znacznie niższy (brzmi dla ucha ludzkiego 3 razy ciszej) niż w sekatorach spalinowych.

Sugerowana cena detaliczna brutto (sierpień 2009):
- sekator AHS 54-20 LI - 1299 zł

Grupa Bosch jest wiodącym w świecie producentem techniki motoryzacyjnej i przemysłowej, dóbr użytkowych oraz technicznego wyposażenia budynków. Obroty przedsiębiorstwa, zatrudniającego 280 tys. pracowników, wyniosły w 2008 roku 45,1 mld euro. Założony w 1886 roku w Stuttgarcie przez Roberta Boscha (1861-1942) "Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki" to dziś wielki koncern reprezentowany przez spółkę Robert Bosch GmbH oraz około 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 60 krajach świata. Organizacja skupia ponadto ośrodki badawczo-rozwojowe i fabryki oraz dysponuje sprawnie funkcjonującą siecią dystrybucyjną. Aby utrzymać wiodącą pozycję technologiczną na rynku, Bosch przeznacza co roku ponad 3,5 miliardy euro na działalność badawczo-rozwojową, a w samym tylko 2008 roku przedsiębiorstwo zgłosiło do patentu ponad 3 tys. innowacji.

Społeczno-prawna struktura grupy Bosch zapewnia jej finansową niezależność i rynkową samodzielność. Umożliwia to przedsiębiorstwu inwestowanie w znaczące projekty, które zagwarantują mu przyszłość, a jednocześnie pozwala spełniać misję społeczną zgodną z przekonaniami założyciela firmy. 92% udziałów w spółce Robert Bosch GmbH należy do Fundacji im. Roberta Boscha. Funkcje rynkowe udziałowca wypełnia instytucja powiernicza Bosch Industrietreuhand KG.

Działalność grupy Bosch w Polsce obejmuje sprzedaż części samochodowych i urządzeń diagnostycznych, elektronarzędzi Bosch, Skil, Dremel i Rotozip, urządzeń grzewczych oferowanych pod markami Junkers i Buderus, systemów zabezpieczeń i sprzętu z zakresu napędów i sterowań (Bosch-Rexroth). Ponadto w Polsce odbywa się produkcja systemów hamulcowych Bosch (w Mirkowie koło Wrocławia), a także sprzedaż i produkcja (w Łodzi) sprzętu AGD w ramach spółki Bosch-Siemens Sprzęt Gospodarstwa Domowego (udział Boscha 50%).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

ap