Dom » Budownictwo

Specjalne ogrodzenie dla ochrony uczniów w RPA

Firma Betafence stworzyła nowy system z paneli ogrodzeniowych pod nazwą Betaview, który chroni teren szkoły w Stellenbosch w RPA. Ogrodzenie wykorzystuje zalety rozwiązań typu high security.

Przeciw przemocy

Republika Południowej Afryki to kraj, gdzie obywatele nie czują się bezpiecznie. Przemoc i agresja są obecne w przestrzeni publicznej. Szkoły to jedne z nielicznych azyli. Dla władz szkoły w Stellenbosch kluczowa była więc ochrona swoich podopiecznych przed intruzami z zewnątrz.

W tym celu zainwestowano w ogrodzenie terenu. Poszukiwano rozwiązania, które spełni kilka kryteriów:

• będzie na tyle wysokie, aby uniemożliwić wejście z zewnątrz,
  • będzie wytrzymałe i sztywne dzięki grubym drutom,
  • będzie przezierne, aby umożliwić monitoring,
  • dzieci będą czuć się za nim bezpiecznie, ale nie uwięzione.

Ogrodzenie Betaview - nowy widok na bezpieczeństwo

Przetarg wygrała firma Betafence, która na potrzeby tej realizacji stworzyła zupełnie nowy system ogrodzeniowy. Wykorzystano w nim panele typu high security Securifor 3D na specjalnych słupach. W ten sposób uzyskano rozwiązanie spełniające doskonale postawione mu kryteria bezpieczeństwa. Przęsło paneli zbudowane jest z grubych drutów z przegięciem 3D, tworzących wąskie prostokątne oczka. Panele są bardzo trudne do przecięcia i nie da się w nie wsunąć palców rąk ani nóg, przez co wspinaczka jest niemożliwa. Jednocześnie ogrodzenie pozostaje przezierne, więc monitoring jest skuteczny, a dzieci nie czują się jak w więzieniu. Przegięcia 3D i konstrukcja oparta na słupach Bekafix Super Secure usztywniają ogrodzenie tak, że staje się poważną barierą dla intruzów.

W górnej części ogrodzenia szkoły Reitenbosch zamontowane zostały poręcze z kolcami. Nierówne podłoże pozostawiłoby pod panelami wolne przestrzenie - potencjalnie niebezpieczne przy próbach wtargnięcia na teren placówki. Dlatego ogrodzenie ustawiono schodkowo. Taka konstrukcja ochroni dzieci przebywające na terenie szkoły.

Więcej informacji o realizacjach firmy Betafence znajdziesz na www.ogradzamy.pl.

Betafence