Firma » Biznes

Sprzedaż gotowej spółki „ na odległość”

Gotową spółkę kupuje się wtedy, kiedy chcemy zaoszczędzić swój czas i uniknąć wszystkich spraw, które trzeba zorganizować. Sfinalizowanie zakupu czy sprzedaży gotowej spółki wymaga załatwienia formalności u notariusza, jednak są one ograniczone w tym wypadku do minimum.

Obecnie można szybko, łatwo i bez zbędnego zachodu kupić bądź sprzedać gotową spółkę z.o.o. Jak się to odbywa?

Ograniczenie załatwiania dokumentów i innych formalności jest głównym atrybutem kupna i sprzedaży spółek zwłaszcza dla osób, które mają ograniczony czas lub zwyczajnie nie wiedzą, jak miałoby wyglądać założenie jej od podstaw. Obecnie możliwości jest naprawdę wiele, warto dowiedzieć się, co zrobić, by skorzystać ze sprzedaży spółek.

sprzedaż spółek

Standardowa sprzedaż gotowych spółek

Sprzedaż gotowych spółek ma jeszcze jedną ważną zaletę. Oprócz ograniczenia zbędnych formalności ważny jest również czas. Żaden kupiec gotowych spółek nie planuje rozpoczęcia działalności za miesiąc. Często ważne są w tym przypadku dni, a niekiedy nawet godziny. Wszystko po to, by zacząć działać od razu. Często cały proces sprzedaży gotowej spółki załatwiany jest w ciągu jednego dnia. Często firmy zajmujące się sprzedażą gotowych spółek przesyłają swoim klientem drogą mailową wykaz danych i dokumentów, jakie niezbędne są do sfinalizowania zakupu. Po komplementowaniu odpowiednich papierów klientowi proponuje się dogodny termin spotkania u notariusza. Kupno lub sprzedaż gotowych spółek polega na poświadczeniu podpisów przez notariusza. Później firma zajmuje się złożeniem odpowiednich dokumentów do Sądu Rejestrowego, Urzędu Statystycznego i Urzędu Skarbowego.

Sprzedaż gotowych spółek na odległość

Może się zdarzyć tak, że w naszym mieście nie ma żadnej firmy, która zajmowałaby się kupnem bądź sprzedażą gotowych spółek. Niektóre z nich dają możliwość załatwienia formalności na odległość. Wszystkie szczegóły dogrywane są wówczas drogą mailową bądź telefoniczną. Klient otrzymuje wtedy wykaz dokmunetów spółki w formie skanów, zdjęć czy faksów. Umowa sprzedaży musi zostać poświadczona przez notariusza, jednak kupujący i sprzedający nie muszą pojawić się u niego w tym samym czasie i miejscu. Kupujący może w swoim mieście i u wybranego przez siebie notariusza poświadczyć umowę sprzedaży gotowej spółki, by później przesłać ją kurierem (wraz z potwierdzeniem dokonania opłaty za zakup) do sprzedającego, który potwierdzi dokumenty w swoim zakresie. Umowa ostatecznie wraca do kupującego. Taki proces może zająć jednak nieco więcej czasu.

slawek