Gospodarka » Bezpieczeństwo

Standaryzacja - czy to możliwe w TFI?

Wyniki badania FIS i PKO Finat

PKO Finat wraz z Fund Industry Support (FIS) przeprowadził ankietę, której celem było zidentyfikowanie, w jakim stopniu i w jaki sposób rynek TFI postrzega potrzebę standaryzacji. Pytania dotyczyły obszarów, które miałyby zostać poddane standaryzacji, analizy potencjalnych korzyści, sposobów na przeprowadzenie tego procesu oraz zasobów ludzkich, które należałoby oddelegować do realizacji takiego zadania.

Respondenci za najważniejsze obszary, które ich zdaniem warto byłoby poddać standaryzacji, uznali ujednolicenie formatu wymiany plików, poszukiwanie rozwiązań dla przyszłych dyrektyw oraz obsługę procesów reklamacji. Największych korzyści upatrują w uproszczeniu dostępu do usług oferowanych przez fundusze, ograniczeniu ryzyka błędów w procesie obsługi klientów, obniżeniu kosztów obsługi oraz odciążeniu wewnętrznych działów prawnych.

Pytani o optymalny sposób wypracowania standardów branży, w większości wskazywali na potrzebę zewnętrznego lidera. W tej roli najczęściej widzieli Izbę Zarządzających Funduszami i Aktywami lub organizację typu FIS, podkreślając potrzebę współuczestnictwa TFI i bieżących konsultacji z Komisją Nadzoru Finansowego. Część ankietowanych opowiedziała się za wypracowaniem wspólnego stanowiska w obrębie grup roboczych wyłonionych z TFI, a następnie poddaniu tych ustaleń formalnym konsultacjom z nadzorem.

Zdecydowana większość TFI jest otwarta na oddelegowanie swoich pracowników do zespołów opracowujących nowe standardy lub co najmniej nie wyklucza takiej możliwości.

„Od standaryzacji już krok do automatyzacji, która ma wpływ na obniżenie kosztów obsługi funduszy. Dzięki temu TFI mogłyby oferować swoje usługi taniej przy jednoczesnym ograniczeniu ryzyka błędów, jakie mogą się pojawiać w obsłudze manualnej opartej na niejednolitych regułach postępowania. Taniej, bezpieczniej – to ważne argumenty w walce o klienta”  powiedziała Agnieszka Surmacka, prezes zarządu PKO Finat.

„Ogromnie cieszy nas ilość i jakość otrzymanych odpowiedzi. Nasi respondenci reprezentują niemal 90% rynku TFI, pod względem zarządzanych aktywów. Pośrednio pokazuje to, jak kwestia standaryzacji jest ważna dla dalszego rozwoju naszej branży” – powiedziała Barbara Kęczkowska, Prezes Zarządu FIS.

Ankieta PKO Finat i FIS skierowana została do 50 podmiotów działających na polskim rynku TFI. Odpowiedzi zwrotnej udzieliło 25, reprezentujących ponad 88% rynku. Dodatkowe informacje na temat badania dostępne są pod adresem: http://fispoland.com/wp-content/uploads/2015/11/12-50_Standaryzacja_FIS2015.pdf

XYZ