Firma » Biznes

Startery CEE - szansa dla społecznych innowatorów z Polski

Do 24 września trwa nabór projektów do programu Startery CEE 2017. To wyjątkowe przedsięwzięcie, wspierane przez SAP i Social Impact, dedykowane młodym społecznikom.

Mogą się do niego zgłosić przedsiębiorcy z Europy Środkowo-Wschodniej, którzy realizują lub chcą zrealizować projekty społeczne. Autorzy wyłonionych w pierwszym etapie projektów wyjadą na kilkudniowe warsztaty wspierające rozwój ich biznesu. Zwycięzcy rundy finałowej, która w tym roku odbędzie się w Budapeszcie, spędzą  dwa tygodnie w berlińskim Social Impact Hub.

Konkurs dla młodych startupów społecznych, organizowany przez SAP i Social Impact, co roku gromadzi młodych innowatorów społecznych z Europy. Do udziału zaproszeni są wszyscy przedsiębiorcy, którzy proponują innowacyjne rozwiązania bieżących problemów społecznych. W programie mogą wziąć udział zarówno inicjatywy znajdujące się w fazie koncepcyjnej, jak i już uruchomione projekty we wczesnej fazie rozwoju. Do tegorocznej edycji zgłaszają się zespoły m.in. z Bułgarii, Chorwacji, Czech, Węgier, Polski, Rumunii, Serbii, Słowacji i Słowenii.

Zgłoszenia do konkursu wraz z krótkim opisem stworzonego pomysłu można składać do 24 września na stronie Startery CEE: http://startery.de/bewerben-infos/bewerben-startery-cee. Uczestnicy powinni przedstawić wyzwanie społeczne i jego okoliczności, wymyślone rozwiązanie oraz potrzeby związane z jego realizacją.

Autorzy najlepszych projektów zostaną zaproszeni na finał w Budapeszcie (13-17 listopada 2017). Podczas poprzedzającego finałowe prezentacje szkolenia eksperci SAP pomogą uczestnikom przekształcić pomysły w praktyczne modele biznesowe. Tak przygotowane rozwiązania oceni międzynarodowe jury. Na zwycięzców czeka nagroda w postaci dwutygodniowego wyjazdu do Social Impact Lab w Berlinie – jednego z czołowych niemieckich centrów innowacji, realizującego i wspierającego liczne projekty prospołeczne.

Ubiegłoroczny finał akcji odbył się jesienią w Warszawie na Stadionie Narodowym. Wzięło w nim udział 25 młodych innowatorów z Europy Środkowo-Wschodniej. Spośród nich wyłoniono 3 zwycięzców z Polski (Kuchnia Konfliktu), Bułgarii (Loveguide) i Węgier (MagicMe). Jak komentuje Paulina Milewska, współtwórczyni projektu „Kuchnia Konfliktu”, tego typu warsztaty to bardzo ważne wsparcie dla młodych innowacyjnych projektów społecznych.

-Organizowany przez Social Impact oraz SAP konkurs Startery CEE pozwala start-upom z Europy Środkowo-Wschodniej na dopracowanie i zaprezentowanie ich pomysłów. Profesjonalni coachowie oraz trenerzy pomagają uczestnikom rozwinąć innowacyjne idee. Najważniejszy jest jednak finał, czyli prezentacja swojego pomysłu przed potencjalnymi inwestorami oraz doświadczonymi biznesmenami. Dla trzech najlepszych start-upów jest też nagroda, czyli dwutygodniowe szkolenie w Berlinie, które pozwala na profesjonalne wypracowanie najlepszych praktyk dla projektu – opowiada Paulina Milewska, jedna z koordynatorek projektu Kuchnia Konfliktu.

Znaczenie konkursu potwierdzili w tym roku jurorzy prestiżowej nagrody European Excellence Award, przyznawanej najbardziej innowacyjnym europejskim projektom z zakresu HR. Konkurs został doceniony za skuteczne połączenie wsparcia młodych innowatorów z rozwojem inicjatyw prospołecznych.

Linkleaders