Firma » Biznes

Stem Cells Spin bliżej parkietu głównego GPW

Spółka Stem Cells Spin S.A. zadebiutuje na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W tym celu podpisała umowę z Domem Maklerskim WDM S.A. Firma w najbliższym czasie wprowadzi na rynek dermokosmetyki i środki pielęgnacyjne, a w przyszłości planuje produkcję wyrobów medycznych i leków.

Podpisanie umowy pomiędzy Stem Cells Spin S.A. a Domem Maklerskim WDM S.A. dotyczy wprowadzenia papierów wartościowych wrocławskiej spółki biotechnologicznej do obrotu na rynku regulowanym Giełdy Papierów Wartościowych. - Przedmiotem umowy jest sporządzenie prospektu, który umożliwi nam debiut na głównym parkiecie. Planujemy, że nastąpi to najpóźniej na początku przyszłego roku - mówi Janisław Muszyński, prezes Stem Cells Spin S.A. Umowa obejmuje również współpracę z Domem Maklerskim WDM w zakresie przeprowadzenia procedury przeniesienia notowań akcji Stem Cells Spin z rynku New Connect na regulowany, w tym m.in. współpracę z Komisją Nadzoru Finansowego oraz przygotowanie wniosku do Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych.

Biotechnologiczna spółka zadebiutowała na New Connect w sierpniu 2011 roku. Emisja akcji skierowana do inwestorów prywatnych pozwoliła na pozyskanie środków na działalność badawczo-rozwojową, rozbudowę infrastruktury oraz opracowanie pierwszych produktów. Przejście na główny parkiet ma zapewnić firmie środki na dalszą komercjalizację naukowego odkrycia, czyli wprowadzenie na rynek wyrobów medycznych i leków weterynaryjnych, a docelowo również leków. - Konsekwentnie realizujemy założoną strategię. Wkrótce produkty dermokosmetyczne oraz weterynaryjne środki pielęgnacyjne trafią na rynek zamykając pierwszy etap komercjalizacji. Stawiamy w związku z tym kolejny krok, który wymaga zbudowania odpowiedniej pozycji finansowej,. Jest to tym bardziej istotne, że nasze badania potwierdzają możliwość wykorzystania unikatowego odkrycia do rozwiązania wielu problemów dermatologicznych, medycznych, czy weterynaryjnych, z którymi dziś medycyna sobie nie radzi. - mówi Grzegorz Smak, członek zarządu Stem Cells Spin S.A., Dyrektor Generalny.

Stem Cells Spin S.A. to pierwsza biotechnologiczna spółka sektora spin-off/spin-out w Polsce, której udało się połączyć naukę z biznesem i przejść trudną drogę od unikatowego odkrycia do komercjalizacji wiedzy. Firmę stworzyli naukowcy z Akademii Medycznej we Wrocławiu, którzy odkryli regeneracyjne właściwości komórek macierzystych w porożu jelenia i wyprowadzili pierwszą na świecie stabilną linię o symbolu MIC-1. Niebywały potencjał regeneracyjny odkrycia będzie wykorzystywany do produkcji kosmetyków i leków. Pierwsze produkty pojawią się w sprzedaży w perspektywie najbliższych miesięcy.

Profitcomms