Firma » Praca

Studencie – szukaj praktyk!

W ogłoszeniach o pracę powtarza się wciąż to samo słowo – „doświadczenie”. Jak można je zdobyć będąc studentem? Rozwiązanie jest jedno – praktyki wakacyjne.

Okres od lipca do września to doskonały moment na odbycie stażu lub praktyk wakacyjnych i sprawdzenia swoich umiejętności oraz wiedzy zdobytej podczas studiów w praktyce biznesowej. Można je zaczynać już na początku studenckiej drogi - nawet po ukończeniu 1 roku. Przeważnie są bezpłatne, choć coraz więcej firm oferuje stażystom wynagrodzenie. Jednak nie to jest najważniejsze. „To co się naprawdę liczy, to możliwość zdobycia doświadczenia w zawodzie, który student chce wykonywać w przyszłości. Jest to ważne przy ubieganiu się o pierwszą pracę, gdyż praktyki i staże związane z profilem stanowiska na jakie aplikuje absolwent są przez nas brane pod uwagę podczas procesu rekrutacji" - mówi Piotr Dziedzic, ekspert z firmy doradztwa personalnego Page Personnel.

Przy ubieganiu się o praktykę czy staż wakacyjny obowiązuje proces rekrutacji tak samo, jak w przypadku pracy. Należy przedstawić CV, list motywacyjny oraz odbyć rozmowę kwalifikacyjną. Duże firmy i międzynarodowe korporacje organizują także spotkania kwalifikacyjne w formie tzw. „assessment centers". Wśród wymagań jakie powinien spełniać praktykant znajdują się zazwyczaj: dobra znajomość języka angielskiego, wykształcenie kierunkowe oraz zainteresowanie przedmiotem praktyk. „Od praktykantów i stażystów oczekuje się również cech miękkich takich, jak komunikatywność czy umiejętność pracy w zespole oraz pod presją czasu. Ponieważ wiele firm traktuje praktyki jako szansę na znalezienie wartościowych pracowników konieczne jest także posiadanie sprecyzowanych planów na przyszłość, łączących się z profilem praktyk" - przyznaje Piotr Dziedzic. „Rada jaką dałbym młodym ludziom poszukującym staży to zasięgnięcie opinii u kolegów czy koleżanek, którzy już mieli okazję być na stażach, jakie stawki są proponowane przez pracodawców" - dodaje rekruter.

Praktyki i staże wakacyjne dają możliwość realizacji prawdziwych projektów, poznania codziennego „życia" firmy i panujących w niej procedur, wymagań pracodawców oraz własnych słabych i mocnych stron. „Praktykanci oraz stażyści są obecnie traktowani na równi z pracownikami firmy. Parzenie kawy czy kserowanie dokumentów już dawno odeszło w zapomnienie. Zastąpiono je realizacją bieżących zadań w poszczególnych działach firmy, współpracą przy projektach, a w przypadku najlepszych studentów ostatnich lat, nawet ich prowadzeniem" - przekonuje Piotr Dziedzic z Page Personnel. Stażyści wykonują powierzone im zadania pod okiem osób prowadzących, od których otrzymują wszelkie informacje, wskazówki, a także ocenę wykonanej pracy. Jeżeli stażysta doskonale poradzi sobie z otrzymanymi zadaniami oraz zaklimatyzuje się w firmie, może liczyć nawet na ofertę pracy. „Obecnie coraz częściej zdarza się, że firmy, które dostrzegą prawdziwy talent i potencjał rozwoju młodego człowieka, proponują mu pracę w takich godzinach, aby mógł swobodnie kontynuować studia, szczególnie na 4 czy też 5 roku" - podkreśla ekspert doradztwa personalnego.

Pisemne potwierdzenie odbycia praktyk w formie zaświadczenia lub referencji to dokument, o którym warto pamiętać. Może bowiem okazać się przydatny w trakcie poszukiwania pracy. „Wiele firm, z którymi współpracujemy honoruje pisemne zaświadczenia i referencje. Dobrze jest, aby zawierały one informacje o długości odbytego stażu, realizowanych zadaniach, jakości pracy oraz cechach i umiejętnościach kandydata, które zostały docenione w firmie" - radzi Piotr Dziedzic, Page Personnel. Warto takie referencje zeskanować, a oryginał przedstawić już przy podpisywaniu umowy z pracodawcą.

Effective Public Relations