Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Studiują w Polsce, chcą zmienić rynek IT w Nigerii

Dobre oceny to dla nich nie wszystko – nigeryjscy studenci, studiujący w Wyższej Szkole Informatyki i Umiejętności w Łodzi w czasie letnich praktyk zawodowych realizują projekt, który ma pomóc zmienić rynek IT w ich ojczystym kraju. Pomagają im programiści z łódzkiej firmy LIKI Mobile Solutions.

Decydując się na współpracę z uczelniami przyjęliśmy jedno założenie: chcemy nauczyć studentów rozwiązywać realne problemy, pomóc im zdobyć konkretne, praktyczne kompetencje, w komercyjnym projekcie, a nie tylko zdobywać kolejne zaliczenia – mówi Jan Ekiel, prezes LIKI MS.

Tak było też w przypadku współpracy z WSIU. Najpierw zapytano studentów, co w ich bezpośrednim otoczeniu wymaga zmiany i jakie rozwiązania mogłyby pomóc je wprowadzić. Młodzi Nigeryjczycy zwracali uwagę na różne kwestie, od spraw wydawałoby się błahych jak ogólnodostępne rozkłady jazdy transportu publicznego, po zagadnienia szersze jak potrzeba wprowadzenia platform
e-learningowych na szeroką skalę czy elektronicznego systemu do głosowania w demokratycznych wyborach. Najczęściej jednak mówili o bezrobociu i trudnościach w zdobyciu pracy nawet przez osoby młode i wykształcone.

To rozwijający się rynek,  jak nam opowiadali studenci, nie jest wolny od problemów, o których w naszej części świata dawno zapomnieliśmy. Nam w czasie transformacji pomógł kapitał zagraniczny, tymczasem wiele firm po prostu obawia się inwestować w Nigerii – podkreśla Ekiel. Dlatego wspólnie zdecydowaliśmy się w czasie kilkutygodniowych letnich praktyk stworzyć aplikację, pomagającą zrzeszać  absolwentów IT i uwiarygadniać ich na globalnym rynku pracy.

Pomysł tym bardziej uzasadniony, że w krajach rozwiniętych nie od dziś brakuje specjalistów z dziedziny informatyki, w tym programistów. Celem projektu jest więc umożliwienie absolwentom nawiązanie kontaktu z zagranicznymi firmami, które poszukują pracowników mogących wykonywać pracę zdalnie lub rzetelnych kontaktów na lokalnym rynku.

I tak 21-osobowa grupa studentów pod kierunkiem mentorów z LIKI przystąpiła do realizacji projektu, tak jak musieliby to zrobić w komercyjnych warunkach: zaczynając od określenia wymagań biznesowych, przez projektowanie, implementację po wdrożenie.

Chcemy, żeby aplikacja stała się naszą wizytówką jako programistów, chcemy pokazać swoje umiejętności i nasz potencjał – mówią Feyisayo Olalere i Hassan Bello. Mamy nadzieję, że dostarczając firmom rzetelnej wiedzy na temat Nigerii, zachęcimy  je do współpracy

Studenci pracują w grupach – jedna z nich zajmuje się rozwiązaniami serwerowymi, inna aplikacją internetową, a kolejna mobilną, które wspólnie stworzą platformę informacyjną.

Przygotowana przez studentów aplikacja IT Embassy ma za zadanie dostarczyć potencjalnym inwestorom czy pracodawcom niezbędną wiedzę o prowadzeniu biznesu w Nigerii i o potencjale tamtejszych informatyków. Administratorzy dostaną do dyspozycji zbudowany w czasie zajęć wygodny, wspierający częstą aktualizację system zarządzania treścią. Aplikacja wraz z systemem będzie stanowić zaawansowaną technologicznie platformę, a jednocześnie wizytówkę pracy informatyków.

Nasz projekt zyskał przychylność MSZ, który promuje Polskie firmy w Afryce i wesprze nas wiedzą w zakresie nigeryjskiego prawa pracy, wymogów dotyczących prowadzenia tam działalności czy podatków – wyjaśnia Jan Ekiel. – Nie zabraknie też przydatnych informacji na temat bezpieczeństwa, koniecznych szczepień, propozycji spędzenia czasu wolnego, ciekawostek na temat kraju czy aktualności z lokalnego rynku IT.

Praktyki kończą się w połowie września, wtedy aplikacja powinna być gotowa. O jej dalszych losach zdecydują już sami studenci. To od nich zależy, czy będzie aktualizowana i czy utworzona przez nich w portalu LinkedIn grupa, będzie skutecznie zachęcać do współpracy z nigeryjskimi informatykami.

Praktyki odbywają się w ramach współpracy Wyższej Szkoły Informatyki i Umiejętności w Łodzi z Babcock University z Nigerii, podjętej w 2013 r. Pierwsza, piętnastoosobowa grupa studentów, rozpoczęła studia na III semestrze Informatyki w roku akademickim 2014/2015. Studenci powrócili na swoją macierzystą uczelnię po zaliczeniu VI semestru. Teraz studiuje w Łodzi kolejna grupa. Zagraniczni studenci zobowiązani są do zaliczenia wszystkich przedmiotów przewidzianych w programie studiów, w tym również praktyk zawodowych, realizowanych w okresie wakacyjnym po IV semestrze. W tym roku prowadzone są one przez Liki Mobile Solutions i przybrały formę projektu kompetencyjnego.

Bliska współpraca ze środowiskiem biznesowym pozwala nam zapewnić studentom możliwość uzupełnienia wiedzy teoretycznej o praktyczne umiejętności, które przecież zdecydują o ich pozycji na rynku pracy – zaznacza Przemysław Kowalski, Dyrektor Generalny uczelni. Widzimy też, że projekty kompetencyjne budzą większe zainteresowanie przyszłych informatyków i programistów, niż klasycznie rozumiane praktyki.   ­

Udział w takim projekcie pozwala praktykantom zdobyć kompetencje potrzebne do produkcji oprogramowania, a także umiejętności techniczne projektowania architektury, programowania i testowania oraz tzw. miękkie jak praca w zespole, zarządzanie projektami czy negocjacje.

LIKI MOBILE SOLUTIONS to łódzki software house, zespół wykwalifikowanych konsultantów, architektów oprogramowania, doświadczonych projektantów i programistów, lubiących wyzwania i złożone zadania. Firma powstała w 2013 roku, dziś nad realizacją jej projektów pracuje zespół liczący pond 30 osób. Wspiera klientów z branż motoryzacyjnej, telekomunikacyjnej, transportowej i logistycznej. Realizuje projekty dla administracji publicznej, a także dla zarządców nieruchomości komercyjnych. Tworzy aplikacje mobilne i internetowe, oprogramowanie na zamówienie i rozwiązania z zakresu Internetu rzeczy. Ma na koncie własne, wdrażane z powodzeniem produkty informatyczne dla handlu i turystyki. Liki współpracuje z łódzkimi uczelniami – prowadzi praktyczne programy stażowe i mentoringowe dla studentów Politechniki Łódzkiej oraz Wyższej Szkoły Informatyki i Umiejętności. Jest członkiem programów partnerskich firm: Samsung, Handheld i Canias ERP.

liki